Son Güncelleme: Cumartesi 03.06.2017
Masal ülkesi Romanya
HEM YAZ HEM KIŞ GÜZELİ
Güzeller güzeli Sinai ve Baroşov Romanya'nın iki önemli şehri. Şehir deyince bildiğiniz büyük, kalabalık, gürültülü yerler gelmesin aklınıza. Bu iki yer de ormanların, dağların arasında sanki birer huzur vahası gibi. Sakin ama estetik mimari hakim. Evler bakımlı, sokaklar temiz. Düzenli ama sıkıcı değil. İnsanları sakin, kafeleri, restoranları doldurmuşlar, mutlu görünüyorlar. Her iki şehirde de kış turizmi yaygın, çok sayıda otel var. Bölgenin kayak merkezi desek yanlış olmaz. Yaz aylarında ise muhteşem doğa, temiz havası nedeniyle tam bir trekking merkezi haline geliyor.
BİR ŞAHESER: PELEŞ KALESİ
Drakula çok önemli bir karakter Romanya için. Bir de turistik şatosu var. Gidin gezin elbette ama Peleş Kalesi'ni es geçmeyin. Romanya'nın ilk kralı bir Alman. Romenlere "Siz kendinizi yönetemezsiniz" deyip Carol adlı bir asili Romanya krallığına atamışlar. Carol Romenleri, Romenler de onu sevmiş. Carol yaz ayları için kendisine Peleş Kalesi'ni yaptırmaya karar vermiş. 1875 yılında yapımına başlanmış. Peleş Kalesi gerçekten bir sanat eseri. Ahşap işçiliği, yaldızlı tavanları gerçekten göreni etkiliyor. Adeta bir masal havası yaşatıyor. O nedenle siz boşverin Drakula'nın Şatosu'nu, Peleş'e hakkını verin. Zararlı çıkmazsınız. Bu arada Peleş'te fotoğraf çekmek için ekstra bir ücret ödemeniz gerekiyor. Bu aşamayı atlamayın çünkü kalenin her noktasını fotoğraflamak isteyeceksiniz. Bu kalenin her odasının bir sorumlusu var. Eğer fotoğraf çekmek için ekstra ücret ödemediyseniz, göz açtırmıyorlar.
AV ETİNE DÜŞKÜNLER
Romanya mutfağı bize çok da uzak değil. Bu mutfağın başrolünde et var. Özellikle av etleri çok seviliyor. Sülün, geyik.... İyi restoranlar neredeyse dekorasyonundan, menülerine kadar birbirlerine benziyor. Vazgeçilmez dekorasyon ögesi ise av hayvanlarının postları... Her restoranda bir ya da birkaç ayı postuna rastlamak işten bile değil. Etlerle birlikte salata ve turşu ise sofraların vazgeçilmezleri. Çorba neredeyse her öğünde baş tacı. Etli, sebzeli çeşitleri yapılıyor. Çorba kültürü Osmanlı'dan geçmiş. Bir de yerel peynirlerle hazırlanan ve soğan eşliğinde önden servis edilen peynir tabakları var. Elma strudel ve papanasi ise en çok rastlayacağınız tatlılar. Eğer giderseniz siz de fark edeceksiniz, Romanya'nın suyu çok lezzetli. İnsan içmelere doyamıyor.
EN SON HABERLER
- 1 Kuruluş Osman’ın Ulcay’ı Ümit Kantarcılar’dan samimi açıklamalar! “Dizi ve sinema sektöründeki başarımız tesadüf değil”
- 2 Dünya çatışıyor ABD kazanıyor
- 3 Türklerin Lahey’deki hayatı: Gurbet, gözyaşı ve umut
- 4 Bu turun farkı kadınlar
- 5 Sessiz lüksün sembolü
- 6 Düşünceleriniz hayatınızı yönlendiriyor
- 7 Atalarının mirasını fotoğrafta yaşatıyor... Adıyamanlı kadınların kültürel mirası: Kofi
- 8 Osmanlı alimlerinin 150 yıllık kayıp hikayesi
- 9 Başkasına yardım derken kendini unutma
- 10 Moda, kadın sporcuların peşinde