Pazar 21.01.2018
Son Güncelleme: Pazar 21.01.2018

Anadolu’da pembe devrim

Teknoloji yazarımız Timur Sırt’ın bugünkü yazısında belirttiği gibi kadınlar sosyalleştikleri ortamları girişime dönüştürmeyi seviyor. Anadolu’nun dört bir yanında yaşayan ev kadınlarının Instagram hesapları bu görüşü destekliyor. Kadınlar evlerini ve günlük hayatlarını paylaşırken bunu bir gelir kapısına dönüştürmeyi de başarmış

Kabul edelim, dijital dünyada bütün kadınlar kusursuz. Saçları parlak, tenleri pürüzsüz, gülüşleri ışık saçıyor. Kaç beden olurlarsa olsunlar hepsi kilo verme ve sağlıklı yaşama konusunda kararlı. Çocukları çalışkan, yetenekli, neşe dolu, eşleri örnek alınası. Kadınlar, çocuklar ve eşler. Cep telefonunun ekranından dünyaya sunulan tabloda küçücük bir kusur bile bulmak mümkün değil...
Bu tabloya son yıllarda bir de yaşanan evler eklendi. Her köşesi özenle tasarlanmış evler bunlar. Aksesuvarların özenle seçildiği, sofraların binbir emekle düzenlendiği...
Özellikle son dönemde Instagram'da guzelevler, kusursuzevler, evimdenkareler gibi hashtag'ler çok popüler. Yolun sonunda bizi neyin beklediğini görmek için bu hashtag'lerden birinin peşine takılıyoruz. İlk ulaştığımız fotoğraf bir evin salonunda çekilmiş. Salondaki perdelerden koltuklara, masanın üzerindeki mumlardan yastıklara kadar her şey pembe. Fotoğrafı yükleyen kişinin sayfasına girdiğimizde şaşkınlığımız daha da artıyor. Çünkü evin diğer odalarında da -mutfak ve banyo dahil- aynı renk hakim. Havlular, sabunlar, küçük kek kalıpları, peçeteler, kaşıkların sapları...
PEMBENİN HAKİMİYETİ
Bu sayfanın önerdiği diğer bir sayfaya geçiyoruz ardından. Burası da farksız. Pembe ve pembiş kelimeleri ile başlayan hesaplar toz pembe bir dünyayla tanışmamızı sağlıyor. Pembe sayfaların birçoğunda aynı ürünleri görmek dikkatimizi çekiyor. Kesme tahtasından sehpanın üzerindeki mumluğa... Birçoğunun markasının etiketlenmiş olması hediye edildiği ihtimalini güçlendiriyor. Takipçi sayısı yüksek olan sayfalarda reklamların sayısı da artıyor. Bu ve benzeri hesaplarda pembe rengin hakimiyeti tartışılmaz bir gerçek olsa da başka konseptler de var. Siyah beyaz, bembeyaz, pastel tonlar ve altın rengi de sık sık kullanılıyor.
Kahvaltı sofraları, beş çayı hazırlıkları... Örgüdeki maharetini evin her yerinde sergileyenler, danteli vazgeçilmez aksesuvarı haline getirenler de var. Türkiye'nin dört bir yanında oturan ev hanımlarına ait olan bu evlerde sadece eşyalar değil sergilenenler. Kimi zaman evin babası, çocukları da sunumun bir parçası haline geliyor. En güzel kıyafetler giyilip koltukta ya da özenle hazırlanmış sofranın başında poz veriliyor. Evdeki her eşya Instagram'da boy göstereceği günün gelmesini bekliyor sanki.
ARKADAŞLIKLAR KURULUYOR
Zamanın çoğunu evde geçiren ve Instagram'da evlerini paylaşan kadınların bir topluluk gibi hareket ettiklerini söylemek abartılı olmaz. Son dönemin en popüler sosyalleşme yolu olmuş bu sayfalar. Tek fark dışarıda bir araya gelmek yerine Instagram'da buluşuyorlar. Zaten fotoğraf altlarına yazdıkları cümlelerde de çoğunlukla bu topluluğa hitap ediyorlar. Giresun'da yaşayan bir ev hanımı sabah paylaştığı kahvaltı fotoğrafının altına şunları yazıyor: "Günaydıııın babyler. Dün akşam kızkardeşim ve yeğenim geldi bize. Gece yarısına kadar laflayınca kahvaltı bu saate kaldı".
Sonra çay, kahve faslı başlıyor. Ankaralı ev hanımı mozaik pasta yapmış, yanında da çay demlemiş. Fotoğrafını çekip sayfasına yükledikten sonra açıklama bölümüne şunları yazıyor: "Huzurlu günler herkese. Bizim evde mozaik pasta olmazsa olmazların arasında. Bir profiterolü bir de mozaik pastayı çok güzel yapabiliyorum. Elimin alışkanlığından belli ki ya da çok kolay oldukları içindir."
Evin odaları da geziliyor elbette: "Mutlu akşamlar. Yatak odamın markası çok soruluyor. ... mobilyadan alındı. Yatak başı harflerim ....'dan. Halım ise ...'dan." Ailenin diğer üyeleri de giriyor devreye. Önce çocuklar: "Kuzucuklarımla yemek hazırlıyoruz. Krep yemek istediler. O zaman birlikte yapalım dedim. Onlar da koşa koşa geldiler." Sonra babalar: "Her zaman mutlu olmamızı isteyen bir eş. Rabbimin dualarımdaki verdiği eş."
Instagram'daki ev kadınlarının bir topluluk gibi hareket ettiklerini söyledik ama içlerinde farklı gruplar olduğunu da öğreniyoruz. Evlerini baştan sona pembe renkle dekore edenler farklı bir grupta değerlendiriliyor. Evlerini sergilerken yemek sunumlarına önem verenleri de ayrı bir grup olarak düşünmek mümkün. Bir de el emeğini dekorasyon zevkleriyle birleştirenler var. Söz konusu dünya ilk başta bir çılgınlık gibi görünse de evinde değişiklik yapmak isteyen birçok ev kadını bu sayfalardan fikir alıyor. Çünkü bu sayfalar tam da hayali kurulan evlerin örnekleriyle dolup taşıyor. Kötü olayların evin kapısının dışında kaldığı, tozpembe hayatların yaşandığı evler...
BİR KARE İÇİN 30-40 POZ ÇEKERİM
Diyarbakır'da yaşayan ve öğretmenlik yapan Sevcan hanımın hesabını 118 bin kişi takip ediyor. Şık bir evi var. Pırıltılı, taşlı aksesuvarları sevdiği evinin her köşesinden belli oluyor. 10 yıllık evli ve iki çocuk annesi olan Sevcan hanım, dekorasyon merakının daha çocukken başladığını anlatıyor: "Çocukluğumdan beri dekora, iç mimariye, tasarıma ilgim var. Misafirliğe gittiğim evlerde bile eşyaların yerini değiştirme isteğimi zor bastırırım."
Instagram'daki dekorasyon sayfalarını takip ederken kendi sayfasını açmaya karar vermiş. Bu konuda iddialı: "Ben alelade fotoğraf paylaşmıyorum. Bir kare için 30, 40 poz çektiğimi bilirim. Görsellik ve uyum her zaman ön plandadır." Son olarak evine 10 yıl önce aldığı ilk aksesuvarın bir mumluk olduğunu söylüyor.
KAHVEMİZİ BİRLİKTE İÇİYORUZ
117 bin kişinin takip ettiği Suzanne'nin Dünyası, ev kadınlarının yakından takip ettiği bir hesap. Sayfanın sahibi ev kadını Suzanne Tenekecioğlu, 26 yıllık evli. Bir oğlu doktor, kızı ise hukuk okuyor. Aslen Kilisli olan, Almanya'da büyüyen Tenekecioğlu evlendikten sonra Antakya'ya taşınmış. Dekorasyona ilgisi yeni değil. Evinde uyguladığı fikirler çok beğeniliyor. O da bu konuda kendini sürekli geliştiriyor. Boya yenileme, ahşap gibi farklı alanlarda çeşitli kurslara gitmiş. Kendisiyle konuştuğumuz sırada da bir workshop'tan yeni çıkmıştı. Eskiden de peçete halkaları yapıp şık sofralar hazırladığını anlatıyor. Instagram hesabını da üç yıl kadar önce kızı açmış. Yeni eve taşındığı dönemde evinde uyguladığı dekorasyon fikirlerini yavaş yavaş sayfasında yayınlamaya başlamasıyla da tanınmaya başlamış. "Talep geliyor, benim de fikir vermek hoşuma gidiyor. Rahatlıyorum. Şu sıralar peluşu kullanabileceğim fikirler üzerinde çalışıyorum" diyor. Avukat olan eşi de kendisini destekliyor, takdir ediyormuş. Sokakta da yavaş yavaş tanındığını söyleyen Tenekecioğlu, Instagram hesabı sayesinde yeni arkadaşlıklar kurduğunu da belirtiyor. "Geçen gün bir grup buluştuk. Birbirimizi yıllardır tanıyormuş gibiydik." Tenekecioğlu, son olarak Instagram'daki bazı hesapların sadece ticarete ve reklam almaya yönelik yayın yaptığına dikkat çekerek "Onlarınki farklı bir dünya" diyor.
UYUM VE DÜZEN ÖNEMLİ
Kayseri'de yaşayan Bahar Ozan'ın hesabını 69 bin kişi takip ediyor. 10 yıllık evli olan Ozan'ın sekiz yaşında bir oğlu, altı buçuk yaşında bir kızı var. Onun da dekorasyon merakı uzun yıllara dayanıyor
"Aslan burcu olduğum için mükemmeliyetçiyim. Evimde de uyum ve düzen önemli" diyor. Instagram hesabını dört yıl önce açıp işe küçük küçük sunumlar yaparak başlamış. Talep olunca da iş ciddiye binmiş. "Evini iç mimara mı yaptırdın?" sorusuyla sık sık karşılaştığını anlatan Ozan, takipçilerinin evlerinin fotoğraflarını kendisine gönderip fikrini almak istediklerini de belirtiyor.
Eşi başta tepki gösterse de, bu işin getirisi olduğunu görünce sıcak bakmaya başlamış. Bahar Hanım akşam saatlerinde sayfasıyla ilgilenip paylaşım yaparken o da çocuklara ödevlerini yaptırıyormuş. Kendisiyle sohbet ederken konu pembe evlere geliyor. Onun da ilk evinde pembe renk hakimmiş. Artık biraz bıktığını itiraf ediyor. Bahar Ozan, Instagram hesabı sayesinde arkadaşlıklar kurduğundan da bahsediyor. Ozan, sabah uyanıyor, temizlik yapıyor, dışarıdaki işlerini hallediyor, sonra da okuldan gelen çocuklarıyla ilgileniyor. Ev gezmelerinin diğer Kayserili kadınlar gibi kendisi için de önemli olduğunu sözlerine eklemeyi unutmuyor.
Pembe ve mint delisi
REN GARENK SOFRALAR
Elif'in Dünyası adlı Instagram hesabının 247 bin takipçisi var. Hesabın sahibi kendisini pembe ve mint delisi olarak tanımlıyor. Evinde pembe ve beyaz rengin hakimiyeti dikkat çekiyor. Rengarenk sofralar hazırlıyor, kahve sunumlarına ayrı özen gösteriyor. Fotoğraflarda kimi zaman oğluna ve eşine de rastlıyorsunuz. Fotoğraflarda kullanılan ürünlerin nereden alındığını belirtmeyi de ihmal etmiyor.
MASAL GİBİ BİR EV
Emel.batu hesabını 315 bin kişi takip ediyor. Sayfanın sahibi evli ve iki erkek çocuk annesi. Oğlunun nevresim takımını, sofrasındaki şık çatal bıçak takımlarını fotoğraflarında görmek mümkün. O da ürünleri nereden aldığını etiketlerle belirtiyor. Fotoğraflarında kullandığı objeler dikkat çekiyor. Masal gibi bir eve sahip
ÖRGÜ ÖRMEYİ SEVİYOR
129 bin takipçili aslicemtug hesabında örgü sunumlar dikkat çekiyor. Zaten sayfanın sahibi de hesabının açıklama bölümünde örgüye olan ilgisini belirtmiş. Evli ve bir çocuk annesi. Hemşire olduğu da bir başka bilgi. Evinde ilginç fikirler uygulamayı seviyor. Tepsiden fotoğraf çerçevesi yapmak gibi...
Mimar Leyla Doğrular
BEKLENTİLER FARKLI OLABİLİYOR

Günümüzde, kendi kız çocuğunun odası için dahi pembe renk dekorasyonu tercih etmeyen birçok kadın varken, kimisi de tam tersi evinin her odasını, içindeki her aksesuvarı ve hatta kendi giyimini dahi sürekli pembe renk üzerine kurgulayabiliyor. Bu kulağa itici gelse de aslında yeni evli çiftlerde, genç yaşta evlenenlerde çocuksuluğa duyulan özlem, ilgi ihtiyacı, kendini renk ile dışa vuruyor.
Profesyonel mimar bakış açısıyla biz buna 'Barbie evler' diyoruz. Çünkü çocukların Barbie evlerinin bir benzeri oluyor.
Ev kişiye özel, kimsenin yargılayamayacağı, insanın kendisine ait bir mekan. Bir ev dekorasyonunda ev sahibinin seçimleri eleştirilse de, en önemli konu, içinde yaşayanın duyguları. Bu yüzden ben, bir mimar olarak, pembe dekorasyon isteyen bir danışanıma, "Neden olmasın?" derim.
Beyaz boya dolu bir plastik kutuya birkaç damla kırmızı kattığınızı gözünüzün önüne getirin. İhtirasın, arzunun agresif rengi kırmızı bir anda tatlılaşır ve pembeye dönüşür. Bu pembe, kadında bilinçaltını okşayan, onu geçmişe götüren bir duygu yaratır. Pembe bir dönem aldığı tüm hediyelerin rengidir, ilginin, sevginin şımartılmanın rengi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.