Korkmayın mikrodalga fırından!
Mikrodalga fırının zararlı olduğu, mecbur kalmadıkça kullanılmaması gerektiği yaygın olarak söyleniyor. Yaydığı radyasyondan dolayı kanser yaptığı, içinde pişirilen yiyeceğin besin öğelerine zarar verdiği iddia ediliyor. Peki bu iddialar doğru mu?
KANSER YAPMIYOR
Mikrodalga ile ilgili en ciddi iddia, kanser yaptığı iddiasıdır. Bu iddia, mikrodalgaların bir çeşit radyasyon olması temeline dayanır. Bu temel olarak doğrudur; mikrodalgalar bir çeşit radyasyondur. Mikrodalga fırının zararlı olduğunu düşünenler, ya fırının yaydığı dalgaların kanser yaptığını, ya da yiyeceklere radyasyon bulaştırarak kansere yol açtığını söyler. Peki, bu iddialar doğru mudur? Bilmemiz gereken ilk şey, bütün radyasyonların kansere yol açmadığı ya da zararlı olmadığıdır. Radyasyon, elektromanyetik dalgalara verilen isimdir ve çoğu zararsızdır. Mesela ışık, kaynağı ister Güneş isterse bilgisayar ekranı olsun, bir çeşit radyasyondur. Radyo ya da TV yayınını taşıyan dalgalar da radyasyon türüdür. Altımızdaki toprak, etrafımızdaki toprak her şey radyasyon yapar. Radyasyonlar iki gruba ayrılabilir, iyonlaştırıcı radyasyonlar ve iyonlaştırıcı olmayan radyasyonlar. Yüksek enerjili ya da yüksek frekanslı radyasyonlar iyonlaştırıcı radyasyonlar olarak bilinir çünkü bunlar moleküllerden elektron koparıp iyonlaştırma, dolayısıyla maddenin kimyasal yapısını değiştirme özelliğine sahiptir. Bu radyasyonlar, DNA'ya zarar verip kansere yol açabilir. Uranyumdan yayılan gama radyasyonu, X-ışınları, ultraviyole ışık, iyonlaştırıcı radyasyona örnektir. Diğer taraftan mikrodalgalar, radyo dalgaları, görünür ışık, infrared ışık gibi düşük enerji ve frekanslı radyasyonlar, molekülleri titreştirebilir ama onlardan elektron koparamaz. Bu yüzden bunlara iyonlaştırıcı olmayan radyasyon denir. Bu radyasyonlar, etki ettikleri maddenin kimyasal yapısını değiştiremez. Dolayısıyla bunların kansere yol açacağından korkmak için hiçbir gerekçe yoktur.
OMEGA 3 KAYBI OLUYOR
Mikrodalgalar bu grupta olduklarından dolayı, mikrodalga fırının yaydığı radyasyondan korkmaya gerek yok. Bu fırınlarda hazırlanan yiyecekler hiçbir şekilde iyonlaştırıcı radyasyon yaymazlar. Mikrodalgalarla ilgili diğer bir iddia da onların içinde hazırlanan yiyeceklerin besin değerine zarar verdikleri. Bu iddia kısmen doğrudur, ancak bunun nedeni mikrodalga fırın değil, ısıtma işleminin kendisidir. Örneğin mikrodalgada hazırlanan gıdalarda C vitamini kaybı yaşanır. Ancak bu durum, C vitamininin ısıda parçalanması ile ilgilidir. Zaten mikrodalga dışında herhangi bir pişirme işlemi de C vitamini kaybına yol açacaktır. Tam tersi 20 farklı sebze üstünde yapılan araştırmalara göre, en kısa pişirme zamanına sahip olan mikrodalgalar, diğer pişirme yöntem ve cihazlarına kıyasla daha az antioksidan kaybına yol açmakta. Bu veri de şaşırtıcı değildir, zira besin değerlerindeki kayıpların çoğu su aracılığı ile gerçekleşir ve mikrodalga da daha az su kullanır. Mikrodalga fırınlar, diğer pişirme yöntemleri ile kıyaslandığında tek önemli kayıp Omega 3 ile ilgilidir. Ciddi bir fark olmasa da Omega 3 kaybı mikrodalga fırında diğer pişirme yöntemlerine kıyasla daha fazla gerçekleşiyor. Sonuç olarak mikrodalga, modern teknolojinin insan hayatına kattığı imkânlardan biridir. Bu imkândan faydalanmamak, ondan korkmak için hiçbir gerekçe yok.
DOĞRU BİLDİĞİMİZ YANLIŞLAR
ŞAŞIRTAN GERÇEKLER
GEÇEN HAFTANIN ÇÖZÜMLERİ
BİLİMSEL BİLMECELER
Çözümü haftaya Pazar SABAH'ta
EN SON HABERLER
- 1 Ülkeler, TikTok’a karşı harekete geçti
- 2 Hep mutlu olmak zorunda değiliz
- 3 Sevgiliye ulaşmak için ses ve söze ihtiyaç var
- 4 Bu okullarda anne-baba adayları eğitiliyor
- 5 Boğaz’da kürek keyfi kabus olmasın
- 6 Aykırı bir ikon
- 7 Evde akıllı cihazlara yer açın güvenliği de ihmal etmeyin
- 8 Kuruluş Osman’ın Ulcay’ı Ümit Kantarcılar’dan samimi açıklamalar! “Dizi ve sinema sektöründeki başarımız tesadüf değil”
- 9 Dünya çatışıyor ABD kazanıyor
- 10 Türklerin Lahey’deki hayatı: Gurbet, gözyaşı ve umut