Galata’dan dünyaya sanatçı gözüyle hava raporu
Utah’taki tuz gölünden Irak’taki Mezopotamya bataktlıklarına, Guyana’daki yağmur ormanlarından Güney Pasifik okyanusuna kadar 28 ülkedeki sanat kuruluşları bir araya gelerek, Dünya Hava Durumu Ağı’nı (World Weather Network) kurdu. Türkiye’den davet edilen SAHA, hava durumu istasyonunu Galata Kulesi olarak konumlandırdı. Sembolik istasyonlarda sanatçı ve yazarlar; iklim hakkındaki gözlem ve hayallerini, hava durumu raporu olarak paylaşacak
"2019'dan beri çalışmaları süren ağa katılan sanat kurumlarının dünyanın farklı köşelerinde, okyanuslarda, çöllerde, dağlarda, tarım arazilerinde, yağmur ormanlarında, gerçek gözlemevlerinde, deniz fenerlerinde veya şehirlerde sembolik birer hava durumu istasyonu kurması planlanıyor. Sanatçı ve yazarlar, yerel hava durumu ve ortak iklimimiz hakkında gözlem, hikaye, görüntü, tahayyül ve hayallerini, hava durumu raporları biçiminde paylaşacak." "Himalayalar, Irak'taki Mezopotamya Bataklıkları ve Arap yarımadasının çölü; Utah'daki Büyük Tuz Gölü ve Güney Pasifik'teki Büyük Kiwa Okyanusu, Newfoundland kıyılarında, Baltık Denizi ve Kuzey Kutup Dairesi sularındaki buzdağı sokağı; Guyana'da tropikal bir yağmur ormanı ve Nijerya'da Ijebu'da tarım arazisi bu istasyonlardan sadece birkaçı..." "Bu ağın önemli özelliklerinden biri katılımcıların Batı ağırlıklı olmaması.
Genellikle bu tarz oluşumlarda yarıdan fazlası Küresel Kuzey dediğimiz daha gelişmiş ülkelerin ağırlığını görüyoruz.
Dünya Hava Durumu Ağı'nda ise dünyanın farklı kıta ve bölgelerinden dengeli bir katılım için çalıştık. Programların içeriğinden ne zaman duyurulacağına ya da yeni bir ortağın katılımı gibi bütün konular, katılımcıların ortak kararıyla şekilleniyor."
İSTANBUL'UN MERKEZİ GALATA
"21 Haziran 2022'den 21 Haziran 2023'e kadar sanatçılar, yazarlar ve topluluklar yerel hava durumuyla ilgili gözlemleri, hikayeleri, düşünceleri ve görüntüleri paylaşacaklar.
Her kuruluş kendi yerel hava durumunu bildirirken, dünyanın hava durumuna ve iklimine yanıt vermenin alternatif yollarını sunmak, bakmak, dinlemek, öğrenmek için yollar gösterecek." "SAHA-Çağdaş Sanatı Destekleme Girişimi olarak sürecin başından itibaren içerisindeyiz. SAHA 11 yıldan beri uluslararası sanatçı ve küratörlerle Galata kulesine bakan bir binada çalışıyor. Biraz da bu nedenle Galata Kulesi'ni İstanbul'un sembolik hava durumu istasyonu olarak konumlandırdık. Elmas Deniz, Can Küçük ve Burcu Yağcıoğlu adlı üç sanatçıyı bu ağ kapsamında eser, metin ve proje üretmeleri için Haziran ayından yılsonuna dek birlikte çalışmak üzere SAHA Studio'ya davet ettik. Daha önce SAHA Studio'da birlikte çalıştığımız sanatçı ve yazar Merve Ünsal'In da dahil olduğu m-est.org bağımsız sanat inisiyatifi ile sanatçıların katılacağı bir yazı dizisi ve etkinlikler için birlikte çalışıyoruz."
HERKES KENDİ COĞRAFYASINDAN İKLİM HABERLERİ VERECEK
"Kültür sanat ruhuyla iklim krizi ve değişikliğine dikkat çekmek. Bunu da görsel sanatlar, ses ve yazı projeleriyle başka ülkelerdeki ortaklarımızla fikir alışverişi ve diyalog içinde yapmak istiyoruz. Özünde her ortak, kendi coğrafyasından sanatçı, yazar ve bilim insanlarıyla gerçek veya kurgu hava durumu tespitleri yapacak. Bunlar gerçek bir gözlemevine girip çalışacak sanatçılar da olabilir, ya da bizim gibi bir yeri metaforik olarak hava durumu istasyonu gibi konumlandırıp projeler üretebilir. Özünde bilimden yararlansa da hava durumu bir tahmindir, öngörüdür, geleceğe projeksiyondur. İşte biz de sanatçılarla bunu yapmaya çalışıyoruz, dünyanın dört bir yanından farklı sanatçıların kendi perspektiflerinden geçmişi ve bugünü değerlendirerek geleceğe yönelik yeni fikirler vermesini, öngörü ve hayalleriyle bize gezegenimizin geleceğine dair yeni ufuklar açmasını umuyoruz."
İŞTE 28 HAVA İSTASYONU
ARTANGEL, İngiltere
ARTINGENIUM, İspanya
ART JAMEEL, Katar
ARTSONJE CENTER, Güney Kore
BUNDANON, Avustralya
DHAKA ART SUMMIT, Bangladeş
ENOURA OBSERVATORY, Japonya
NICOLETTA FIORUCCI FOUNDATION, Grasse
FOGO ISLAND ARTS, Newfoundland
FONDAZIONE SANDRETTO RE REBAUDENGO, Torino
HOLT-SMITHSON FOUNDATION, New Mexico
ICELANDIC ARTS CENTRE, Reykjavik
IHME HELSINKI, Helsinki
MALI, Lima
MCAD, Manila
NEON, Atina
NGO, Johannesburg
WAAG, Amsterdam
RUYA FOUNDATION, Irak
SAHA, İstanbul
SOPHIA POINT, Guyana
TERRA FOUNDATION, Comporta
TE TUHI, Aotearoa / Yeni Zelanda
UCCA, Pekin / Qinhuangdao
YINKA SHONIBARE FOUNDATION, Lagos / Ijebu
32 DEGREES EAST, Uganda
KHOJ, Yeni Delhi
(Pakistan ve Hindistan'da iki ayrı istasyon kuruldu)
EN SON HABERLER
- 1 Amerikan çağı çöküyor! Haritalar yeniden çiziliyor
- 2 Istakasıyla tarih yazan avukat
- 3 Uyuşturucu ünlü süper modeli yıktı
- 4 Ezberleri bozan adam
- 5 Mutluluğun kapısını umut etmek açıyor
- 6 Sigaradan adım adım uzaklaşıyoruz hedef dumansız bir gelecek
- 7 Çocuğa telefon alırken orta yolu bulmak mümkün
- 8 Canlı oyun ve yayın tutkusu sınır tanımıyor
- 9 Gençler hayatı boş çabalamayı gereksiz görüyor
- 10 Buzullardan çöllere süper babaanneler