Son Güncelleme: Cumartesi 19.09.2009
Şeker ve çikolata zamanı
Bayram vesilesiyle şeker ve çikolata dopingine gireceklere bir hatırlatma; çikolatanın sınıf atlamış versiyonu pralini unutmayın. O bir sanat eseri ve bütün sanat eserleri gibi insanın ruhunu da okşuyor
PAPAZLAR YASAKLAMAK İSTEDİ
Çikolataya her zaman bu denli sıcak bakıldığını sanmayın. Yine Hıristiyanlığın Dominiken mezhebine bağlı papazlar çikolatada gizemli güçler bulunduğu, insanı cinsel yönden uyardığı gerekçesiyle yasaklanması için epey çaba göstermişler. Doğrusunu isterseniz, bütünüyle haksız değiller. Nitekim çapkınların en ünlüsü Kazanova kendi gücünü artırmak için sık sık içtiği sıcak çikolatanın malzeme ve aksesuarlarını bütün yolculuklarında yanında taşıyor, elde etmeyi kafasına koyduğu hanımlara da bunu her fırsatta içiriyordu. Bugün kimse Kazanova'nın amaçladığı hedef uğruna yanında çikolata taşımıyor; eskiden varsa bile, zaman içinde çikolatanın afrodizyak etkisi hafiflemiş ya da yok olmuş görünüyor. Çikolatanın sınıf atlamış versiyonu ise pralin. O bir sanat eseri; bütün sanat eserleri gibi insanın ruhunu da okşuyor. Adını bir Fransızdan, Mareşal de Choiseul de Plessis- Praslin'den alıyor pralin. Mareşalin pralin ile tek bağı ise, ilk pralini yapan aşçının bunu efendisine adamış olması. Aşçının adı silinip gitmiş ama yaptığı iş ve Mareşalin biraz değişikliğe uğramış adı günümüze kadar geliyor. İlk pralin, kavrulmuş bademlerin kaynayan şekere atılıp uzun saplı bir kaşıkla küçük lokmalar halinde çıkarılıp soğutulmasından ibaret. 17. yüzyıldaki bu ilk örneğin ardından uzun süre pralin konusunda bir gelişme yok. Arada, van Houten ve Lind adlı muhterem kişiler öğütülmüş kakao içindeki yağı çıkarma tekniklerini geliştirmeyi ve çikolata eriyiğini saatlerce karıştırarak kaliteyi iyice yukarı çekmeyi başardılar. Bu tekniklerden yararlanıp modern pralinler yaparak çikolata dünyasına yeni boyutlar getiren iki önemli kişi ise 19. yüzyıl sonlarında yaşamış İsviçreli Jean Neuhaus ile 20. yüzyılın başlarında üretime başlayan Yunanlı Leonidas Georges Kestekides. Leonidas firması kurulduğunda günde 30-40 kilo pralin üretebiliyordu. 1990'da üretim yılda 10 bin tonun üzerine çıktı. Leonidas fabrikasyon üretimle parayı çuvalla kazanmanın yolunu bulmuştu. Fabrikasyon pralinleri kınamaya hakkımız yok. Sonuçta piyasa düzeni arz talep dengesi üzerine kurulu. Gerçek pralin severlerin uğrak yerlerinin başında ise Avrupa'nın belli başlı artizan çikolata mağazaları geliyor. Bunların en önemlileri Lyon'da, Cours Franklin Roosevelt'deki Maitre Bernachon'un mağazası, Paris'de, bugün artık zincir haline gelen Robert Linxe'nin kurduğu Maison du Chocolat'nın Rue du Faubourg-St. Honore'deki ilk dükkanı, Lozan'da, Rue de Bourg'daki Confiserie Manuel ve daha nice pralin cennetleri. Bugün bizde de kaliteli pralin, trüf çikolata yapan irili ufaklı pastaneler var. Benim favorim Kadıköy'ün Baylan Pastanesi. Konuklarıma bayramda ikram edeceğim pralinlerim hazır bekliyor. Eğer siz de benim gibi pralini tercih edenlerdenseniz, bayramda hapsini tüketmeye bakın. Kalan olursa da sakın gelecek bayrama saklamaya kalkmayın. Pralinlerin ömrü bir, iki hafta ile sınırlı.