Tatilin yükselen yıldızı: Dubrovnik
Dubrovnik, savaş yaralarını sardı ve dünyanın gözde tatil destinasyonlarından biri oldu. Tertemiz denizi, yemyeşil doğası, renkli gece hayatı, istiridye çiftlikleri, lezzetli yemekleri ve tarihe tanıklık eden surlarıyla dikkat çeken Dubrovnik'i gezdik ve nereleri görmeli, nerede yemek yemeli rehberi hazırladık...
YATLARIN GÖZDESİ
Bir dönem mega yatların gözde destinasyonu, Ege kıyıları ve Göcek'ti. Şimdilerde ise denizciler rotayı Dalmaçya kıyılarına çevirdi. Nasıl çevirmesinler! Sadece Dubrovnik'in çevresinde irili ufaklı yaklaşık bin 200 ada var. Dalmaçya kıyılarında tekneyle gezerken "Öldüm de cennete mi geldim?" deyiminin ne anlama geldiğini gerçekten anlıyorsunuz. Deniz suyu bizim alışık olduğumuzdan daha soğuk. Suyun bir diğer özelliği de az tuzlu olması. Çıktıktan sonra duşa girmeseniz bile üzerinizde beyaz beyaz tuzlar kalmıyor. Koylar sessiz, sakin. Biraz Datça'yı andırıyor. Ama havası çok farklı. Nem yok, güneşlenirken hava insanı boğmuyor. Ilık bir rüzgâr hep teninizi okşuyor. Dubrovnik'te güneşlenirken bir anda şakır şakır yağmur yağmaya başlayabiliyor. Ama yağmur damlaları da sizi rahatsız etmiyor, yağmur yağarken bile güneşlenmeye devam ediyorsunuz. Elafiti Adaları olarak geçen üç adalar, mutlaka görülmeli. Bu adalara ister tekne kiralayıp gidin, isterseniz Old Town'dan kalkan günlük turlarla... Tekne kiralarsanız günlük en az 630 avro ve mazot parasını gözden çıkarmanız gerekiyor. Üstelik bu, 8 metrelik bir teknenin fiyatı. Daha ucuz bir alternatif ise günlük turlar. Old Town'ın içindeki limandan günlük Elafiti Adaları turuna çıkan tekneler kalkıyor. Fiyatları da 35 avrodan başlıyor.
ELAFITI ADALARI TURU
Elafiti Adaları'ndan ilki olan Koloçep, doğası ve palmiye ağaçlarıyla dikkat çekiyor. Bir-iki restoran ve kafesi de var. Buradaki kafelerden birinde oturup, Hırvatistan'ın yerel birası olan Ozujsko'dan içebilirsiniz. İkinci ada Lopud Adası. Adanın bir tarafında Sunj isminde bir plaj var. Burası 'altın kum plajı' olarak geçiyor. Bu plajın özelliği, suyunun sıcak olması. Ama kıyıdan yaklaşık 100 metre sonra bile su hâlâ belinize kadar geliyor. Adanın diğer tarafı ise restoranların olduğu bölge. Restoranların hepsinde deniz ürünleri var. Obala restoranı limoncello'suyla ünlü. İçinde dondurma da var. Fiyatı ise 30 kuna yani yaklaşık 5 avro. Bu arada 1 avro yaklaşık 7 kuna ediyor. Üçüncü ada olan Şipan, dünyaca ünlü isimlerin de mutlaka uğradıkları yerlerden. Çünkü adada suyun hemen üzerindeki Marco Restaurant'ın ününü bilmeyen yok. Restoran, bir baba-oğul işletmesi. Baba içeride yemekleri pişirirken, oğlu da servisle ilgileniyor.
İSTRİDYE CENNETİ
Dubrovnik'te yemek denilince, akla hemen deniz ürünleri geliyor. Buradaki restoranlarda fiyatlar o kadar makul ki, yabancı turistlerin neden Çeşme'yi tercih etmediklerini anlıyorsunuz. Çeşme ve Bodrum'da rakı-balık keyfi, kişi başı 100 TL'ye geliyor. Oysa Dubrovnik'te iki kişi koca bir kabuklu tabağı ve bir şişe şaraba 350 kuna yani 50 avro ödüyorsunuz. Üstelik bahsettiğim tabakta kerevitten ıstakoza pek çok farklı seçenek var. Bu kadar ucuz olması da 'kötü' olduğu anlamına gelmiyor. Çünkü Sting de gelse Beyonce de gelse aynı restoranda aynı şeyleri yiyor. Hırvatistan istiridyeleri dünya çapında rüştünü ispatlamış durumda. Dubrovnik'ten karayoluyla gidebileceğiniz Stone'da istiridye çiftliklerini görebilirsiniz. Ama istiridyenin en iyi adresi, hiç kuşkusuz Mini Stone'daki Kapetanova Kuca restoranı.
ŞARAP VE RAKIJA
Hırvatistan şarapları, dünyada yeni yükselişe geçti. Saat 11.00'de bile kafelerde şarap ya da bira içenlere rastlamak mümkün. Kırmızı şarapta Dingac, beyaz şarapta ise Posip etiketini aramanız tavsiye ediliyor. Tatlı şarap seviyorsanız da Muskat deneyebilirsiniz. Dubrovnik'te yapılması gereken şeylerden biri de şarap tadımı. Şarap evleri arasında en iyileri Grgic ve Frano Milos. Şarabınızı tadarken Hırvat peynirlerini deneme şansınız da var. Rakija ise diğer yerel içkileri. Tadı oldukça sert. Hırvatlar hastalandıklarında iyileşmek için içiyorlarmış. Bu arada kadeh kaldırırken 'Civyeli,' diyorlar, 'hayata' anlamına geliyor.
GECE HAYATI
Old Town, biraz Alaçatı sokaklarını andırıyor. Ama tek fark, burada topuklu ayakkabı giyen ya da abartılı makyaj yapan kimseyi görememeniz. Daha nezih, eğlencenin belli sınırlarda tutulduğu bir yer. Ses yasağı var ve işletmeler bu konuda oldukça tutucu. Siz tam içkinizi yudumlarken masaları toplamaya başlıyor, elinizdeki dolu bardağı plastik bardağa boşaltıp, size kapıyı gösteriyorlar. Hırvatların tavırları ve konuşma tarzları biraz sert. İlk başta kişisel gibi geliyor ama kısa süre sonra hepsinin aynı olduğunu görüyorsunuz. Ana meydandaki Hemingway Bar ilk bakışta antipatik gelen bir yer. Koltuklar sinema salonu gibi aynı yönde dizilmiş ve herkes gelen geçeni izliyor. Popüler içkisi mojito. Dar sokaklardan birinde bulunan Irish Pub da, gençlerin en sevdikleri yerlerden. İçeride müziğin sesi oldukça yüksek ama burası bir sokak barı. Zaten Old Town'daki her yer sokak barı konumunda. Hiçbirinde içeriye giriş ücreti ödeme ya da girememe derdi yok. Sky Bar da farklı kokteylleriyle ünlü bir yer. Caz dinlemek isteyenlerin tercihi ise Cafe Troubadour oluyor. Burası bir aile işletmesi. Saat 23.00 gibi kardeşler sahneye çıkıp, caz müzik yapmaya başlıyor. Ayrıca bir Türk işletmesi olan Rixos Libertas Hotel'in barında da cuma akşamları canlı caz dinletisi oluyor. "Burası kesmedi," diyenler Old Town'ın girişindeki Frego'da ya da Ploce kapısının yanındaki East-West'te soluğu alıyor. Eğer dolunay varsa gitmeniz gereken yer ise Buza. Tepede surların arkasında kalan mekâna, genelde dolunayda gidiliyor.
NEREDE KALMALI?
Plajı olan bir oteli tercih etmekte yarar var. Rixos, bir Türk işletmesi olduğu için daha avantajlı. Çünkü otelin müdür yardımcısından şefine kadar pek çok Türk, sizi yönlendirmek için hazır bekliyor. Otelde iki farklı restoran var. Biri balık restoranı olan Azur, diğeri Osmanlı yemekleri de sunan Lalezar. Üstelik burada Türk usulü kahve içme şansınız da oluyor. Şef Özgür Dönertaş, Dubrovnik'te ün yapmış biri. Bu yüzden onun yemeklerini tatmak için otele gelenler çoğunlukta. Özellikle ilk kez gidiyorsanız nereleri gezmeli, nerede yemek yemeli gibi konularda Türk çalışanlar size yardımcı oluyor. Gecelik 4.500 avroyu gözden çıkarırsanız, Kevin Spacey gibi Villa Agave'de kalabilirsiniz.
NASIL GİDİLİR?
Dubrovnik'e direkt uçak seferi yok. Önce başkent Zagrep'e gitmeniz, ardından da aktarmalı uçakla Dubrovnik'e ulaşmanız gerekiyor. Dilerseniz karayoluyla da geçebilirsiniz. Türkiye'den turlar oldukça popüler. Prontotour her hafta charter uçakla Dubrovnik seferi yapıyor. Yani sırf Prontotour'la her hafta yaklaşık 300 Türk, Dubrovnik'e gidiyor. Üstelik bütçeye göre üç, dört ya da beş yıldızlı otellerde konaklama imkânı da sunuyor. Gidenler arasında genç çiftler kadar kalabalık arkadaş grupları da dikkat çekiyor. Dileyenler günübirlik Saraybosna, Korçula, Karadağ gibi turlara da katılabiliyor. Vize de istemiyor. ETS de Dubrovnik'e tur düzenliyor.
PLAJLAR...
Dubrovnik kıyıları dünyanın en temiz denizlerinden birine sahip. Plajları, Avrupa Birliği tarafından 'mavi bayrak' standartlarına uygun görülmüş. Tüm Hırvatistan'da standartlara uygun tam 150 plaj bulunuyor. Genelde bütün otellerin kendine ait plajları var. Dünya jet sosyetesinin de tercih ettiği Hotel Excelsior ve Argentina dışındaki oteller, dışarıdan müşteri kabul ediyor. Rixos Libertas'a giriş, kişi başı 100 kuna. Burada servis bizim alışık olduğumuz türden. Direkt iskeleden girdiğiniz için kumla uğraşma derdi de yok. Plajda patenli garsonlar servis yapıyor. Otel müşterileri dışında, dışarıdan gelenler de oluyor. Dubrovnik'te her zevke göre plaj bulmak mümkün. Kum, kaya ya da çakıl... Yerli halk genelde kayaların üzerinde güneşlenmeyi ve yine buralardan denize atlamayı tercih ediyor. Ufacık çocuklar, yaşlılar, herkes kayaların üzerinde güneşleniyor. Plajlar arasında en popüleri East-West. Burası gece, kulübe de dönüşüyor ama plaj partisi geleneği yok. Zaten Dubrovnik, daha sakin ve huzur arayanların geldiği bir yer. Öyle yüksek ses ve birbirini rahatsız etme derdi yok. Plajlara giriş paralı. Şezlonglar 60 kuna, havlu 10 kuna. Genelde plajda roze değil, bira ve beyaz şarap tüketiliyor. Roze modası, Cote D'Azur'dan buralara gelememiş anlayacağınız.