Ramazan’da serinleten şifalı şerbetler
Sarısı, kırmızısı, yeşili, pembesi ve mavisiyle Türk mutfağının mihenk taşlarından biri olan şerbet, Osmanlı zamanında saray ve halk sofralarından hiç eksik olmazdı. Siz de bu Ramazan’da konuklarınıza kendi yaptığınız şerbetleri ikram edebilirsiniz
ŞİFASI SAYMAKLA BİTMEZ
buz gibi meyan şerbetinin boğazda bıraktığı o buruk tadı, şifasını saymakla bitiremeyeceğimiz demirhindi şerbetinin o mayhoş lezzetini, kokusuyla miski amber uyandıran gül şerbetini, mevlevi mutfağının sıcak ve soğuğu bir araya getirdiği sirkencubinin lezzetini bilenler bilir... Peki, ama ya bilmeyenler? İşte tam da bu sebeple, Evliya Çelebi'nin 'Seyahatname'sinde sıkça bahsettiği, Mevlana'nın ise "Hayatta sevdiğim üç şey; sema, hamam ve şerbettir" sözüyle önemine değindiği, yapımı kolay üç şerbet tarifini Ramazan Bingöl verdi...
DEMİRHİNDİ ŞERBETİ
YAPILIŞI: Bir tencerenin içine 2.5 litre su koyun, üzerine tüm malzemeyi ekleyerek bir gece bekletin. Karışımı ertesi gün, suyun rengi değişip hafif şerbet kıvamını alana kadar kaynatın. Kaynamış malzemeleri tülbentten geçirerek süzün, soğuk olarak servis edin.
KORUK ŞERBETİ
YAPILIŞI: Koruklar salkımdan tane tane ayrılıp iyice yıkanıp temizlenir. Taneler havanda dövülerek, kevgire alınır. Kevgirden geçirilip elle iyice sıkılarak, suyunun çıkması sağlanır. Elde edilen su, ince delikli bir süzgeçten veya tülbentten geçirilerek süzdürülür. Toz şeker, su içinde eritilip şerbet yapılır. Koruk suyu da şerbete eklenip karıştırılır. Bol miktarda buz eklenip servis edilir.
GÜL ŞERBETİ
YAPILIŞI: Tomurcuk gülleri iyice yıkayın. Üzerine suyu, kızamık şekerini, çubuk tarçını ve karanfili ilave edin. Biraz ılındıktan sonra şekeri ilave edin ve kaynatın. Kaynattığınız karışımı bir tülbent yardımıyla süzün. Soğuttuktan sonra servis edin.
SİRKENCÜBİN ŞERBETİ
'Bal ile sirke ölçüsü aynı olmaz ise sirkencübin güzel olmaz.' - Mevlana Celaleddin Rumi
YAPILIŞI: Cam bir sürahinin içine soğuk su, bal ve sirke koyduktan sonra şerbeti iyice karıştırın. Hhazma faydalı olan sirkencübin şerbetini, bardaklara dökerek yemeklerinizin yanında servis edin. şerbeti
EN SON HABERLER
- 1 Ramazan Bayramı için son hazırlıklar sürüyor!
- 2 Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler Dairesi’nde Ramazan yoğunluğu!
- 3 Kur’an-ı Kerim ziyafeti yaşanacak
- 4 Çocuk iftarı geleneği bu Ramazan'da da devam ediyor
- 5 Başakşehir’de Ramazan etkinlikleri sürüyor
- 6 Çocukları ramazan iklimine alıştıran tekne orucu geleneği devam ediyor
- 7 Erzurum'da siparişle yapılan ramazan pideleri "isme özel" çıkıyor
- 8 Ramazan sokağı yoğun ilgi görüyor
- 9 İftar sonrası vazgeçilmez lezzet haline gelen lezzet: 'kahve'
- 10 Ramazan’ın heyecanı bu çarşıda!