İftarda şölen gibi sofra
Yaz mevsimine denk gelen Ramazan ayında hem lezzetli, hem de sağlıklı sofralar kurmak; Türk mutfağının zengin kültürü sayesinde mümkün. İftar ziyafeti çekmek istiyorsanız bu tarifler tam size göre
ASTARLI (ZERDELİ) SÜTLAÇ
MALZEMELER
YAPILIŞI: Dört bardak su ile iki fincan yıkanmış pirinç pişirilir. Pişmeye yakın 1.5 bardak şeker ilave edilir. Sıcak suya ıslatılan haspirin suyu ilave edilir ve kaselere paylaştırılır. Ayrı bir kapta süt ile bir fincan pirinç kaynamaya bırakılır. Özleşip göz göz oluncaya kadar pişirilir ve zerdeli sütlacın üzerine eklenir. (Arzuya göre zerde ile sütlaç alt üst edilerek yer değiştirilebilir.)
BULGURLU PANCAR SARMASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Pancar yaprakları saplarından kesilerek enine kesilir. Kaynamış suya desteler halinde konur. Rengi değişir değişmez çıkartılarak soğuk suya konur. Kıyma, bulgur, domates ve biber salçası, ince kıyılmış soğan, tuz ve karabiberle iyice karıştırılır. Pancarlar bir kaba konur. Pancar yapraklarının düz olan tarafı dışa gelecek şekilde içine hazırlanmış olan harçtan ince bir şekilde konarak sarılır. Oyulup içleri boşaltılan kırmızı biberler de doldurulur. Ağızları domatesle kapanır. Sarmalar bir tencereye muntazam şekilde dizilir. Üzerine biberler konur. Tuz suda eritilerek üzerinde gezdirilir. Üzerine dolma taşı veya bir tabak konarak hafif ateşte pişirilir. Biraz pişince limon suyu veya sumak ekşisi ilave edilir. Dinlendirilerek servis edilir.
YOĞURTLU PATATES
MALZEMELER
YAPILIŞI: Et, nohut ve tuz aynı tencerede pişmeye bırakılır. Pişme esnasında oluşan köpük alınır. Patatesler soyularak iri küpler halinde doğranır ve kararmaması için suya atılır. Yağda kızartılan (isteğe bağlı) patatesler, pişmiş et ve nohut ile karıştırılır. Patates pişinceye dek pişirme işlemi devam eder. Yoğurt ve un çırpılarak yemeğe eklenir. Hafif karıştırıldıktan sonra üzerine yağda kızdırılmış haspir ve karabiber dökülür.
DOĞRAMA
MALZEMELER
YAPILIŞI: Et, tencereye konur ve kısık ateşte kavrulur. İki su bardağı su ilavesi ile pişmeye bırakılır. Köpüğü alındıktan sonra geceden ıslatılmış nohut ilave edilerek bir saat pişirilir. Sonra domates ve biber salçası, doğranmış soğan ve tuz eklenerek 10 dakika daha pişirilir. Bu arada patlıcanlar kuşbaşı büyüklüğünde doğranarak tuzlu suda bekletilir. Domates ve biberler de ufak ufak doğranır. Et piştikten sonra üzerine patlıcan, domates, kırmızı ve yeşil biber ilave edilir ve 20 dakika daha pişirilir. Sumak ekşisi, şeker ve sarımsaklar eklendikten sonra patlıcanlar pişince ateşten alınır. Üzerine sıvı yağ ile birlikte nane, karabiber dökülerek servise hazırlanır. Not: Sade bulgur pilavıyla yenmesi tavsiye edilir.
EN SON HABERLER
- 1 Ramazan Bayramı için son hazırlıklar sürüyor!
- 2 Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler Dairesi’nde Ramazan yoğunluğu!
- 3 Kur’an-ı Kerim ziyafeti yaşanacak
- 4 Çocuk iftarı geleneği bu Ramazan'da da devam ediyor
- 5 Başakşehir’de Ramazan etkinlikleri sürüyor
- 6 Çocukları ramazan iklimine alıştıran tekne orucu geleneği devam ediyor
- 7 Erzurum'da siparişle yapılan ramazan pideleri "isme özel" çıkıyor
- 8 Ramazan sokağı yoğun ilgi görüyor
- 9 İftar sonrası vazgeçilmez lezzet haline gelen lezzet: 'kahve'
- 10 Ramazan’ın heyecanı bu çarşıda!