Leziz iftar sofraları
Yaz mevsimine denk gelen Ramazan ayında hem lezzetli, hem de sağlıklı sofralar kurmak; Türk mutfağının zengin kültürü sayesinde mümkün. Sevdiklerinize iftar ziyafeti çekmek istiyorsanız bu tarifler tam size göre...
VİŞNE KEBABI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Kıyma; tuz, karabiber ve yenibaharla iyice yoğrulur. Minik parçalar koparılarak (el ıslatılmalı) vişne büyüklüğünde yuvarlanır. Kaynayan az tuzlu suda bir taşım haşlanır. Soğanlar halka halka doğranıp yağda kavrulur. Domates salçası eklenir ve yuvarlanan haşlanmış köfteler üzerine atılır. Silkeleyerek kaşık değdirmeden kavrulur. Vişnenin yarısının çekirdeği çıkarılır. Diğer yarısının da suyu sıkılır. Sıkılan vişne suyuyla beraber baharatlar, limon suyu ve tuz, soğanlı karışımın üzerine ilave edilip pişirilir. Et iyice piştikten sonra çekirdeği çıkarılan vişneler, etin üzerine konup bir-iki taşım daha kaynatılır. Pideler baklava dilimi şeklinde kesilerek servis tabağına yerleştirilir. Pidenin üzerine vişneli etler konur (Suyu ağdalı ve az olmalıdır.) Üzeri ince kıyılmış maydanozla süslenir.
Not: Pideler yağda çevrilirse daha lezzetli olur. Patates ve fırında pişirilmiş havuçla da süslenebilir.
BAŞPINAR SALATASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Domates, kuru soğan, sarımsak, maydanoz ve yeşil biber ince ince doğranır. İçine tuz, limon, biber, nane ve sumak ekşisi konularak servise hazır hale getirilir. Not: Yazın buz ile servis yapılır.
ERİK TAVASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Kuşbaşı etler, tencerede yağ ile beş dakika kavrulur. İnce kıyılmış soğanlar ilave edilir, üç dakika daha kavurmaya devam edilir. Tencereye bir yemek kaşığı domates salçası, bir yemek kaşığı karabiber, bir yemek kaşığı yenibahar ve iki bardak kaynamış su eklenir ve etle birlikte beş dakika daha pişirilir. Üzerine yıkanmış erikler, soyulmuş taze sarımsaklar ve bir yemek kaşığı toz şeker eklenerek koyu kıvama gelene kadar 10 dakika daha pişirilir.
KARIŞIK TAZE ETLİ YAZ DOLMASI
MALZEMELER
YAPILIŞI: Patlıcan, kabak, domates ve biber oyularak dolma yapmak için hazır hale getirilir. Soğan ve sarımsak ince ince doğranır. İçine kıyma, pirinç, domates salçası, biber salçası ve karabiber, iki adet limon suyu ve yarım bardak su eklenir ve karıştırarak dolma içi hazırlanır. Hazırlanan içler, oyulan sebzelerimizin içine ikişer santim boşluk bırakılarak doldurulur. Ağzını kapatmak için ağızlarına birer parça domates kapak gibi kapatılır. Tencereye pişme hızına göre en alta kabak, sonra patlıcan, biber ve domates şeklinde dizilir. Tencere büyüklüğünde dolmaların en üstüne tabak kapatılarak üç su bardağı kaynamış su ve tuz eklenerek 30 dakika pişirilir. Daha sonra tencerenin üstündeki tabak kaldırılarak bir adet limon suyu eklenir. 10 dakikada öyle pişirilir. Daha sonra tencerenin suyu süzülerek dolmalar servise hazır hale getirilir. Ayran, yeşil salata, kuru soğan ve lavaş pide ile yenilmesi tavsiye edilir.
EN SON HABERLER
- 1 Ramazan Bayramı için son hazırlıklar sürüyor!
- 2 Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler Dairesi’nde Ramazan yoğunluğu!
- 3 Kur’an-ı Kerim ziyafeti yaşanacak
- 4 Çocuk iftarı geleneği bu Ramazan'da da devam ediyor
- 5 Başakşehir’de Ramazan etkinlikleri sürüyor
- 6 Çocukları ramazan iklimine alıştıran tekne orucu geleneği devam ediyor
- 7 Erzurum'da siparişle yapılan ramazan pideleri "isme özel" çıkıyor
- 8 Ramazan sokağı yoğun ilgi görüyor
- 9 İftar sonrası vazgeçilmez lezzet haline gelen lezzet: 'kahve'
- 10 Ramazan’ın heyecanı bu çarşıda!