Giriş Tarihi: 23.6.2017

Leziz iftar sofraları

Yaz mevsimine denk gelen Ramazan ayında hem lezzetli, hem de sağlıklı sofralar kurmak; Türk mutfağının zengin kültürü sayesinde mümkün. Sevdiklerinize iftar ziyafeti çekmek istiyorsanız bu tarifler tam size göre...

Eskiden Ramazan ayı geldiğinde herkes için tatlı bir heyecan başlar ama çocuklar için bambaşka bir dünyanın kapıları açılırdı. Cambazlar, hokkabazlar, macuncular, kağıt helvacılar, Karagöz ustaları, meddahlar, ortaoyunular ile eğlenen çocuklar; gönüllerince pamuk şeker, macun, kağıt helva ve horoz şekeri yerlerdi. Yarım gün orucu ile oruç tutmaya alıştırılan çocuklar ,bir yandan eğlenir, diğer yandan evin büyükleriyle gidilen teravih namazları da dahil olmak üzere dini vecibelerini öğrenirlerdi. Merakla beklenen top sesi, pencereden görülmeye çalışılan Ramazan davulcusu ve elbette ki sabırsızlıkla beklenen bayram da cabası… Bu örf ve adetlerle büyüyen çocuklar işte şimdi iç geçire geçire 'Benim çocukluğumda…' diye başlayan cümleler kuruyor. Tüm bunları günümüzde yaşatamayız belki ama çocuklarımıza anlatıp sonraki nesillerin hafızalarında yaşatabiliriz. Bunun için de iftar sofrası geleneğimizi çocuklara aktarmalıyız. İşte Tahir Tekin Öztan'dan, konuklarınıza ve bu geleneği öğrenmeleri için çocuklarınıza kuracağınız iftar sofrası için lezzetli tarifler…
VİŞNE KEBABI
MALZEMELER
750 gr. köftelik kıyma
3 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 adet limon suyu
1 kg. vişne
Yarım demet maydanoz
3 adet pide ekmek
Yenibahar
Pul biber
Tuz
Karabiber
YAPILIŞI: Kıyma; tuz, karabiber ve yenibaharla iyice yoğrulur. Minik parçalar koparılarak (el ıslatılmalı) vişne büyüklüğünde yuvarlanır. Kaynayan az tuzlu suda bir taşım haşlanır. Soğanlar halka halka doğranıp yağda kavrulur. Domates salçası eklenir ve yuvarlanan haşlanmış köfteler üzerine atılır. Silkeleyerek kaşık değdirmeden kavrulur. Vişnenin yarısının çekirdeği çıkarılır. Diğer yarısının da suyu sıkılır. Sıkılan vişne suyuyla beraber baharatlar, limon suyu ve tuz, soğanlı karışımın üzerine ilave edilip pişirilir. Et iyice piştikten sonra çekirdeği çıkarılan vişneler, etin üzerine konup bir-iki taşım daha kaynatılır. Pideler baklava dilimi şeklinde kesilerek servis tabağına yerleştirilir. Pidenin üzerine vişneli etler konur (Suyu ağdalı ve az olmalıdır.) Üzeri ince kıyılmış maydanozla süslenir.
Not: Pideler yağda çevrilirse daha lezzetli olur. Patates ve fırında pişirilmiş havuçla da süslenebilir.
BAŞPINAR SALATASI
MALZEMELER
5 adet domates
1 adet kuru soğan
3-4 diş sarımsak
1 demet maydanoz
3 adet biber
1 adet limon
Pul biber
Kuru nane
Tuz
Sumak ekşisi
YAPILIŞI: Domates, kuru soğan, sarımsak, maydanoz ve yeşil biber ince ince doğranır. İçine tuz, limon, biber, nane ve sumak ekşisi konularak servise hazır hale getirilir. Not: Yazın buz ile servis yapılır.
ERİK TAVASI
MALZEMELER
500 gr. yeşil erik
500 gr. küçük doğranmış kuşbaşı et
1 adet orta boy kuru soğan
500 gr. taze dişli sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı toz şeker
1 yemek kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı yenibahar
2 bardak su
Yağ
Tuz
YAPILIŞI: Kuşbaşı etler, tencerede yağ ile beş dakika kavrulur. İnce kıyılmış soğanlar ilave edilir, üç dakika daha kavurmaya devam edilir. Tencereye bir yemek kaşığı domates salçası, bir yemek kaşığı karabiber, bir yemek kaşığı yenibahar ve iki bardak kaynamış su eklenir ve etle birlikte beş dakika daha pişirilir. Üzerine yıkanmış erikler, soyulmuş taze sarımsaklar ve bir yemek kaşığı toz şeker eklenerek koyu kıvama gelene kadar 10 dakika daha pişirilir.
KARIŞIK TAZE ETLİ YAZ DOLMASI
MALZEMELER
500 gr. pirinç
500 gr. orta yağlı kıyma
6 adet dolmalık küçük patlıcan
6 adet dolmalık küçük kabak
6 adet kırmızı dolmalık biber
6 adet yeşil dolmalık biber
6 adet domates
3 adet limon suyu
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 adet orta boy soğan
Yarım çay kaşığı yenibahar
Tuz
Yarım bardak su
YAPILIŞI: Patlıcan, kabak, domates ve biber oyularak dolma yapmak için hazır hale getirilir. Soğan ve sarımsak ince ince doğranır. İçine kıyma, pirinç, domates salçası, biber salçası ve karabiber, iki adet limon suyu ve yarım bardak su eklenir ve karıştırarak dolma içi hazırlanır. Hazırlanan içler, oyulan sebzelerimizin içine ikişer santim boşluk bırakılarak doldurulur. Ağzını kapatmak için ağızlarına birer parça domates kapak gibi kapatılır. Tencereye pişme hızına göre en alta kabak, sonra patlıcan, biber ve domates şeklinde dizilir. Tencere büyüklüğünde dolmaların en üstüne tabak kapatılarak üç su bardağı kaynamış su ve tuz eklenerek 30 dakika pişirilir. Daha sonra tencerenin üstündeki tabak kaldırılarak bir adet limon suyu eklenir. 10 dakikada öyle pişirilir. Daha sonra tencerenin suyu süzülerek dolmalar servise hazır hale getirilir. Ayran, yeşil salata, kuru soğan ve lavaş pide ile yenilmesi tavsiye edilir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.