Son Güncelleme: Cuma 08.06.2018
Geleneksel Türk lezzetleriyle iftar sofrası
MERCİMEK ÇORBASI
YAPILIŞI: Kuru soğan ve havuçları küçük küpler halinde doğruyoruz. Ayçiçek yağını derin bir tencerede kızdırdıktan sonra doğradığımız soğanları ve havuçları iki-üç dakika kadar kavuruyoruz. Kavrulan soğanlara ve havuçlara unu ekliyoruz ve kokusu çıkıp renk alana kadar kavurma işlemini sürdürüyoruz. Tüm malzemeyi karıştırıp bol suda yıkadıktan sonra suyunu süzdürdüğünüz mercimeği ilave ediyoruz. Tuzu ekliyoruz. Havuçlar yumuşayana kadar orta ateşte yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz. Çorbayı, pürüzsüz bir kıvam alması için el blender'ından geçirdikten sonra sıcak olarak sevdiklerimizle paylaşıyoruz.
ETLİ KEŞKEK
YAPILIŞI: Akşamdan ıslamış olduğumuz buğdayı yıkayıp süzüyoruz, et ile birlikte tencereye atıp üzerine su ilave ederek 40 dakika pişiriyoruz. Etler yumuşayana ve buğdaylar patlayana kadar pişiriyoruz. Sonra etleri buğdayın içinden alıp tel tel didip tekrar etleri buğdayla birleştirip kısık ateşte et suyunu da ilave ederek tahta kaşık yardımı ile yavaş yavaş karıştırıyoruz (dövme suretiyle) ve tuz ile biberi ilave ediyoruz. Et ve buğdayı iyice dövdükten sonra sanki kaşar peyniri varmış gibi sünmesine dikkat ediyoruz. Sıvı yağı kızdırıp içine toz kırmızı biberi atıyoruz. Servis tabağına bir kepçe yardımı ile keşkeği koyuyoruz ve üzerine yakmış olduğumuz biberi döküp servis ediyoruz.
GÜVEÇTE KURU FASULYE
YAPILIŞI: Kuru fasulyeleri bir gece önceden veya en az altı saat önceden ıslatıyoruz. Soğanları yemeklik doğruyoruz, sarımsakları ince ince kıyıyoruz. Domatesleri, kabuğunu soyup minik minik küpler halinde doğruyoruz. Fırını 170 derecede ısıtıp güvecimizi yağlayıp fırının içine koyuyoruz. Önceden ısladığımız fasulyeleri yarı haşlamak üzere suyla beraber ocağa alıyoruz. Bu arada sıvı yağı bir tencerede kızdırıyoruz, kuzu etlerini kavurmaya başlıyoruz. Kuzu etleri kavrulduğunda kenara alıyoruz, aynı tencerede soğanları soteliyoruz. Soğanların üzerine tereyağını ekliyoruz. Soğanlar hafif yumuşayınca sarımsakları da ekliyoruz ve sotelemeye devam ediyoruz. Salçaları ekliyoruz ve salçayı yakmadan kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Salçanın kokusu çıkınca, domates ve biberleri de ekleyip domatesler yumuşayana kadar soteliyoruz. Önceden kavurduğumuz kuzu etini, yarım haşladığınız kuru fasulyeyi (suyuyla birlikte) ve soğan domates karışımını güveçte harmanlıyoruz. Tuz ve biberini de ekleyip karıştırıyoruz. Önceden 170 derecede ısıttığımız fırında, güveci kapağı kapalı bir şekilde bir saat pişiriyoruz. Dilerseniz pilav ile servis edebilirsiniz.
GÜLLAÇ
SÜSLEME IÇIN:
YAPILIŞI: Süt, şeker ve gül suyunu tencereye alarak ısıtıyoruz. Parmağınızı yakmayacak ısıya ulaştığında ve şeker eridiğinde sütü ocaktan alıyoruz. Süt kaynar olursa güllaç yaprakları hamur olacağından, el yakmayacak şekilde olmalıdır. Güllaç yaprağını süt ile bir tepsi içinde ıslatarak diğer bir tepsiye koyuyoruz. Üzerine her yanı ıslanacak şekilde bir-iki kepçe süt döküyoruz. Altı güllaç yaprağı için aynı işlemi yaptıktan ve altıncı katı da ıslattıktan sonra bu kata çekilmiş cevizimizi serpiyoruz ve üzerine diğer güllaç yapraklarını aynı şekilde ıslatarak döşüyoruz. Üzerini streç ile sarıp dolapta dinlendiriyoruz. Tatlımızı buz dolabında iki-üç saat dinlendirdikten sonra istediğimiz büyüklükte porsiyonlayıp üzerini toz fıstık, nar taneleri veya çilek ile süslüyoruz.
MASTAVE
YAPILIŞI: Tuzu ve ezilmiş sarımsağı yoğurda iyice karıştırıp tabağa yayıyoruz. Pazı yapraklarını kaynar suda üç-beş dakika haşlayıp doğruyoruz ve ılıyınca yoğurdun üzerine koyuyoruz. Üzerine zeytinyağı ve tuz gezdiriyoruz, çörek otunu tabağın her yerine serpiştiriyoruz. Biraz pul biberle servis edebilirsiniz.
EN SON HABERLER
- 1 Ramazan Bayramı için son hazırlıklar sürüyor!
- 2 Topkapı Sarayı Mukaddes Emanetler Dairesi’nde Ramazan yoğunluğu!
- 3 Kur’an-ı Kerim ziyafeti yaşanacak
- 4 Çocuk iftarı geleneği bu Ramazan'da da devam ediyor
- 5 Başakşehir’de Ramazan etkinlikleri sürüyor
- 6 Çocukları ramazan iklimine alıştıran tekne orucu geleneği devam ediyor
- 7 Erzurum'da siparişle yapılan ramazan pideleri "isme özel" çıkıyor
- 8 Ramazan sokağı yoğun ilgi görüyor
- 9 İftar sonrası vazgeçilmez lezzet haline gelen lezzet: 'kahve'
- 10 Ramazan’ın heyecanı bu çarşıda!