Çarşamba 15.05.2019

Susuzluğun çaresi komposto

Oruç süresince kaybedilen sıvının yerine konması için iftar ve sahur arasında fazla sıvı tüketilmesi gerekiyor. Şeker ilavesiz sağlıklı kompostolar, Ramazan boyunca sıvı ve elektrolit dengesinin sağlanması ve gün içinde oluşabilecek susuzluğun giderilmesi konusunda iyi bir alternatif

Ramazan ayı, sınırlı öğünlerde yeterince sıvı alımına özen gösterilmesi gereken bir dönem. Yeterli sıvı tüketimi, bağırsak-mide hareketliliğini artırırken böbreklerin temizlenmesinde ve kalp-damar sağlığının bütünlüğünde önemli bir rol oynamakta. Altınbaş Üniversite Hastanesi Medical Park Bahçelievler Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Gözdenur Çavuş, Ramazan ayında komposto tüketilmesini öneriyor. Yemek esnasında çiğnemeyi kolaylaştıran kompostolar, yemek sonrasında da hazımsızlığa iyi geliyor. Ayrıca kompostoda bol miktarda posa bulunduğu için şişkinlik gibi sıkıntılara da iyi gelip, bağırsakların düzenli çalışmasında etkili. İşte sağlıklı komposto tarifleri...
Kayısılı-cevizli komposto
(Antioksidan deposu)
Malzemeler
-1 lt su -2 su bardağı doğranmış kayısı --yemek kaşığı ceviz -1 limonun suyu
Yapılışı
Derin bir tencereye suyu koyup, kaynatın. Kaynayan suyun içine limon suyunu, doğradığınız kayısıları ve kabuğu soyulmuş cevizleri ekleyin. 10 dakika ocakta pişirin.
Çilekli-naneli komposto
(Güçlü kemikler için)
Malzemeler
-1 lt su -2 su bardağı doğranmış çilek -10-15 dal nane -1 limonun suyu
Yapılışı
Derin bir tencereye suyu koyup kaynatın. Kaynayan suyun içine limon suyunu, doğradığınız çilekleri ilave edip 5 dakika ocakta pişirin. Ocaktan aldıktan sonra nane yapraklarını ekleyin.
Şeftalili-bademli komposto
(Saça, cilde ve uykusuzluğa)
Malzemeler
-1 lt su -1 limonun suyu -2 su bardağı doğranmış şeftali -1 su bardağı kabuğu soyulmuş badem
Yapılışı
Derin bir tencereye suyu koyup, kaynatın. Kaynayan suyun içine 1 limonun suyunu, doğranmış şeftalileri ve bademleri ilave edip 5 dakika ocakta pişirin.
Elmalı-tarçınlı komposto
(Karaciğer dostu)
-1 lt su -2 yeşil elma -1 limonun suyu -2-3 çubuk tarçın -2-3 karanfil
Yapılışı
Elmaları küp küp doğrayın. Suyu derin bir tencereye koyup kaynatın. Kaynayan suyun içine doğranmış elmaları ekleyin. Ardından limon suyu, karanfil ve çubuk tarçını ekleyin. 10-15 dakika kadar kaynatın.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.