Çarşamba 03.08.2011
Son Güncelleme: Pazartesi 29.08.2011

Soru-cevap

Annem hasta, ayakta duramıyor. Sandalyede namaz kılabilir mi?
Rahatsızlığı sebebiyle ayaklarını kıbleye ve yana uzatarak da olsa oturamayan kişi, sandalyede oturup namaz kılabilir.


Ezandan sonra dua okunuyor. Bu duanın anlamı nedir ?

Ezan duasının anlamı şudur: "Ey eksiksiz davetin (ezanın) ve kılınmak üzere olan namazın Rabbi olan Allahım!.. Muhammed aleyhisselama cennette yüksek dereceyi ihsan eyle. Onu vaat ettiğin makam- ı mahmuda ulaştır. Sen vaadinden, sözünden, caymazsın."

Boya fabrikasında çalışıyoruz. İş elbisesiyle namaz kılabilir miyiz?
Kan, idrar, şarap, dışkı ve benzeri necaset olmadıkça elbisenize değmiş veya dökülmüş olan maddeler namaz kılmanıza engel değildir. Badana, boya, madeni yağlar, pas ve kir namaza engel değildir.

Namazlarda "tadil-i erkân" farzdır diye bir şey duydum. Açıklar mısınız?
"Tadil-i erkân" demek namazlardaki secde, kıyam, rüku, itidal gibi rükünleri yerli yerinde ve düzenli yapmak demektir. Mesela, rükudan doğrulduktan sonra bir süre ayakta bekleme (kavme) gibi durumlar tadil-i erkândan sayılır. Buna dikkat etmeden namaz kılan, namazdan hırsızlık yapana benzetilir. Üç mezhebe göre (Maliki, Şafii, Hanbelî) farzdır. Hanefilere göre ise vaciptir.

Saç ve bıyıkları boyamak gusüle engel mi?
Saçları veya bıyıkları boyamak, suyun deriye ulaşmasını engellemedikçe gusül açısından sakınca oluşturmaz.
Nişanı bozmanın dinen sakıncası var mı?

Nişan, söz anlamındadır. İki tarafın ileride evleneceklerini etrafa ilan etmeleri demektir. Çok önemli bir gerekçe olmadan nişanı bozmak sakıncalıdır. Zira nişanın bozulmasından başta kız çocuğu olmak üzere iki taraf da mağdur olur.

Mahkemeye boşanmak için başvurduk. Mahkeme boşarsa dinen de boşanmış olur muyuz?
Mahkeme yoluyla gerçekleştirilen boşanmalar bir bain talak (boşanma) olarak geçerlidir. Yani eşinizle dinen de boşanmış olursunuz

Annem, çocukları arasında adaletsiz davranıyor. Ben de ona küsüyorum. Günah olur mu?
Anneniz gerçekten de çocukları arasında adaletsizlik yapıyorsa günaha girmiş olur. Ama annenizin cezasını sizin vermeniz doğru değildir. Siz annenize küsmeyin. Ona iyilik yapmaya devam edin, yanlışlarının hesabını Allah'la kendisine bırakınız.

Pijama veya sabahlıkla namaz kılınabilir mi?
Temiz olması ve namaz kılınırken örtünmesi gerek yerleri kapatmak koşuluyla, pijama veya sabahlıkla namaz kılmakta bir sakınca yoktur.

Yurtdışında ölenleri orada gömmek günah mı?
Cenazeyi öldüğü yere defnetmek doğru olandır. Ancak başka yere nakletmek de caizdir. Bulunduğunuz ülkede uygun bir mezarlıkta, İslam'a uygun şartlarda ölünüzü gömebilirsiniz.

Camilerde namazdan sonra toplu tespih çekiliyor. Bu Peygamberimiz döneminde uygulanıyor muydu? Bidat mıdır?
Namazlardan sonraki tespih uygulaması yani Sübhanallah, Elhamdulillah, Allahüekber tespihleri Hz. Peygamber döneminde topluca yapılmıyordu. Herkes kendi kendine okurdu. Ama daha sonraki dönemlerde bilmeyenler çoğalınca cemaatçe uygulanmaya başlandı. Bu yeni uygulama İslam'ın ruhuna aykırı değildir. Faydalıdır.

Müslüman bir kişi günah işlediği zaman imanı yok olur mu?
Müslüman kalmak ya da İslam'a girmek için Kelime-i Şahadet'e inanmak yeterli olacaktır. İbadetleri ihmal etmek veya günah işlemek kişiyi dinden çıkarmaz ama günahkâr yapar.

Büyük mezar yaptırmak günah mıdır ?
Mezar üzerine görkemli yapıtlar yapmak hoş karşılanmaz. Peygamberimiz (sav) Medine'de ilk vefat eden sahabe Osman Bin Muaz'ın (ra) mezarının baş tarafına işaret olsun diye bir taş koymuştur sadece.
Sokağımdaki fakir çocukları sünnet ettirmeyi düşünüyorum, zekât sayılır mı?
Sünnet bir zaruret olduğundan velisi fakir olan çocukların sünnet masrafları zekâttan düşülebilir. Bunu düşünmeniz de güzel bir şey.
Kaza namazı, vakit namazlarından sonra kılınır mı?
Sabah ve ikindi namazlarından sonra kaza namazı kılmamak daha uygundur. Diğer namazlardan önce veya sonra kaza namazı kılabilirsiniz.

Kıyamet günü geldiğinde melekler ölecek mi?
Allah'tan başka, melekler de dahil olmak üzere bütün canlılar kıyamet kopunca öleceklerdir.
Beddua gerçekleşir mi?
Hak edilmeyen beddua, sahibine geri döner. Beddua kötü bir harekettir. Zira size haksızca yapılan bedduadan korkmayınız. Hak edilmeyen beddua zarar vermez, kişiye uğramaz.
Esmaül Hüsna'yı (Allah'ın Yüce isimleri) hangi saatlerde, hangi günlerde okumalıyız?
Esmaül Hüsna'yı okumanın sınırlı bir zamanı yoktur. İstediğiniz zaman okursunuz. Ancak, her gün en azından bir kere 99 ismi okursanız daha iyi olur.

Peygamberimiz torunları Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'e hangi duayı okumayı seçmişti?
Hz. Peygamber türlü kötülüğe karşı torunlarına şu duayı okumayı tercih ederdi; "Sizi her türlü şeytandan, zehirli hayvanlardan ve bütün kem gözlerden Allah'ın eksiksiz kelimelerine ısmarlarım"

Ölünün 52. günü var mı?
Ölenin 40. veya 52. günü şeklindeki uygulamanın dini bir kaynağı yoktur. Ama kişi vefat eden yakınının 40. veya 52. gününde hayır yapacaksa, mevlid veya hatim okutacaksa bunun da sakıncası yoktur. İstediğiniz gün istediğiniz iyilikleri yapıp, vefat edenin ruhuna gönderebilirsiniz.
Gelinim torunlarımı bana göstermiyor. Allah bunu kabul eder mi?
Ne olursa olsun gelininizin böyle bir hakkı yoktur. Dünyanın en güzel nimeti olan torunlarınızı, evlatlarınızı, kimse sizden kaçırmamalı. Bu günahtır, zulümdür.

Babalarının emekli maaşını almak için boşanan bir tanıdığım var, bu dinen geçerli midir?

Bu iş devleti kandırmaktır ve alınan para haramdır. Boşanma dinen geçerli olur.
2-Bayramda kurban kesmek istemiyorum, onun yerine parasını dağıtsam caiz midir?
Kişi kurban kesmek yerine parasını dağıtmakla, vacip olan kurban borcunu ödemiş olmaz. Sadaka vermek ayrı bir ibadet, kurban kesmek ayrı bir ibadettir.

Peygamberimizin tercih ettiği özel bir şifa duası var mı?

Peygamberimiz şu şifa duasını kendi için okurdu: " Ey insanların Rabbi, acıyı gider, şifa ver. Sen şafisin. Senin şifandan başka şifa yoktur. Senden bütün hastalıkları gideren bir şifa istiyoruz."

Makyajla abdest aldım, namaz kılabilir miyim?
Kullandığınız makyaj malzemesi haram veya necis, örneğin domuz yağı gibi bir üründen oluşmamışsa namazınıza bir engel yoktur.

Kabirdekiler ziyaretimizi duyarlar m›?

Yüce Allah diledikten sonra ölüler ziyaretimizden haberdar olurlar. Kabir ziyareti s›ras›nda konuşulanlar›, kabirdeki kişinin duyduğu ve verilen selam› ald›ğ› hadislerle sabittir.

Şeytan meleklerden biri midir?
Melekler nurdan yarat›lm›şt›r. Şeytan ise cin taifesindendir ve ateşten yarat›lm›şt›r. Bu nedenle şeytan melek değildir.
Yüce Rabbimizin 99 adından başka adları da var mı?

Bize anmamız ve bilmemiz için iletilen isimlerinin sayısı 99'dur. Yüce Allah'ın isimlerinin sayısal sınırı olmaz.

Alacağımın peşinden koşarsam günah işlemiş olur muyum?

"Zengin olanın borcuna yatması zulümdür. Alacaklının alacağının peşinde koşması haktır" diye buyurur Hz Peygamber.
Sabah namaz vakti ezanı duymasam da namaz kılabilir miyim?
Sabah namazının vakti "imsak" vaktiyle girer. Takvim yapraklarındaki imsak vaktinin yazıldığı saat gelince, sabah namazını kılabilirsiniz. Ezanı duymanız veya beklemeniz gerekmez.

Migren hastasıyım, ağrı başladığında ilaç almak zorundayım. Nasıl oruç tutmalıyım?
Oruca başlamanızı tavsiye ediyorum. Migreniniz tuttuğunuzda sabredemezseniz, ilaç alıp orucunuzu bozarsınız. Ramazandan sonra orucunuzu bozduğunuz günler için birebir oruç tutarsınız.

Hamileyken oruç tutmak sakınca doğurur mu?
Öncelikle gebeyseniz, bir kadın doktoruna danışmanızda fayda var. Daha doğrusu inancınızı bilen bir doktorun bu konuda beyanat vermesi esastır. Elbette sizin de kararınız ve durumunuz büyük önem taşır.
Fitil kullanmak, lavman yaptırmak gibi tedaviler orucu bozar mı?
Kesinlikle fitil kullanmak ve lavman yaptırmak orucu bozar. Bir kişi oruçluyken tıbbi gereksinim halinde fitil ya da lavman yaptırabilir. Ama o gün için daha sonra bir gün kaza orucu tutar.

Oruçluyken dişimi çektirdim, orucum bozuldu mu?
Sadece diş çektirmek orucu bozmaz. Ancak iftardan sonra çektirmek daha uygundur.

Oruçluyken denize girdim, orucum bozuldu mu?
Suya girmek orucu bozmaz. Zira orucun bozulması için ağız ve burun kanalıyla içeriye suyun girmesi gerekir.

Namaz kılmayan bir kişi oruç tutabilir mi?
Namaz ve oruç ayrı iki farzdır. Elbette ki Müslüman'ın beş vakit namazını kılması ve orucunu tutması gerekir. Bu farzdır. Ancak namaz kılmayan veya kılamayan bir kişiye, "oruç tutamazsın" deme hakkına sahip değiliz. Kişi neyi yapabilirse o onun için iyidir. Tümünü yapamayana, tümünü terk et demek doğru değildir.
Krem sürmek orucu bozar mı?
Krem sürmek, kolonya kullanmak, banyo yapmak orucu bozmaz.

Zekâtımı ramazan ayında vermek zorunda mıyım?

Zekâtınızı istediğiniz zaman hesaplayabilirsiniz. Önemli olan zekât için gerekli olan nisab (80 gram altın ölçüsü) olduktan sonra bir yılı hesap edip zekâtı vermektir. Ramazan dışında da bu mümkündür.

Kadınlar regl günlerinde oruç tutabilirler mi?

Hz. Peygamber regl günlerinde kadınların oruç tutmayacaklarını ifade buyurmuştur. Bu, kadınlar için bir rahatlıktır. Daha sonra tutmadıkları günleri kaza ederler.

İftar vakti ezan okunmayan bir yerde orucumu nasıl açacağım?
Elbette ki saate göre açarsınız. İftar saati veya akşam ezanı vakti oruç açma zamanıdır. Ezanı duyma mecburiyeti yoktur.
Televizyondan hatim takip edebilir miyim?
Elbette takip edebilirsiniz. Ancak sizin de okunan ayetleri dilinizle okuyup gözünüzle takip etmeniz gerekir. Yoksa sadece dinleme sevabı alırsınız. Hatim indirmiş olmazsınız.

Gıybet, küfür ve kötü söz orucu bozar mı?

Bu saydıklarınızın hepsi kötü ahlakın çeşitleridir. Oruçlu olana veya olmayana haram kılınmıştır. Peygamberimiz, "Gıybeti ve yalanı bırakmayan kişinin orucuna Allah'ın ihtiyacı yoktur" buyurur. Bütün bunlarla beraber saydıklarınızın hiçbiri orucu bozmaz. Belki manevi faydasını engeller.

Mukabele ne demektir?

Mukabele karşılıklı Kuran'ı takip etmek demektir. İyi bilen biri Kuran'ı okur, diğerleri de takip ederler. Hz. Peygamber her yıl ramazanda bir kez Cebrail'e böylece inen ayetleri okur; Cebrail de takip ederdi. Mukabele, ramazan ayının güzel bir geleneğidir.
Sahura kalkmak zorunda mıyız?
Hz. Peygamber "Sahurda bereket vardır" buyurur. Sahura kalkmak Müslümanlara has bir özelliktir. Zira sahur esnasında yapılan duaların kabul edileceğine inanırız. Sahura kalkan aynı zamanda Kuran okuyabilme, namaz kılma gibi alışkanlıklar da edinebilir. Ancak bütün bunlarla beraber sahura kalkmak sünnettir. Kişi sahura kalkmasa da orucunu tutabilir.
Çok zor bir işte çalışıyorum. İnşaatta yük taşıyorum. Çok sıcak var; ne yapmamı önerirsiniz?
Öncelikle şunu söyleyeyim sizin tutacağınız oruç, benim gibi serin bir ortamda, rahat şartlarda oruç tutacaklardan daha çok sevaplı olacaktır. Yüce Rabbimiz kişileri şartlarına göre mükâfatlandırır. Oruçla ilgili durumunuza gelince; orucunuza başlayın, gerçekten de dayanamaz hale gelince orucunuzu bozarsınız. Bundan dolayı ceza, kefaret, yani 60 gün oruç tutma cezası ödemeniz gerekmez. İleride bu günleri kaza edersiniz. Henüz tutup tutamayacağınızı denemeden peşince tutamam demeniz doğru olmaz.
Oruç tutmuşken gündüz ciddi bir travma geçirsem ve orucu bozmak zorunda kalsam, 61 gün ceza orucu tutmam gerekir mi?
Oruçlu iken ciddi bir tıbbi problem oluşursa veya hayatınızı tehlikeye sokacak bir olayla karşı karşıya kalacak olursanız veya hakikaten oruca devam edemeyecek bir hale gelirseniz orucunuzu bozarsınız. Bu keyfi bir bozma olmadığı için daha sonra bir güne bir gün kaza edersiniz.

İğne orucu bozar mı?
İslam âlimleri ramazanın gündüzünde kişiye yapılan iğneleri ikiye ayırmışlardır. Serum gibi gıda veren iğneler; bunlar orucu bozar. Ancak ağrı kesici veya tedavi edici antibiyotik türü iğneler orucu bozmaz. Bununla beraber mecbur kalınmadıkça iğneyi geceye bırakmak daha doğru olur.
Bu yılki sadaka-i fıtır miktarı belli oldu mu?
Oruç tutamayanların ödeyecekleri günlük fidye veya kişi başına ödenecek olan sadaka-i fıtır (fitre) miktarı aynıdır. Bir fakirin günlük doyum parasıdır. Bu miktarın en alt limiti 10 liradır. Bunun üzerindeki rakamlar için ise bir sınırlama yoktur.
10 gün ramazan orucu tutamazsam, daha sonra yıl içinde bu 10 günü üst üste mi kaza etmeliyim?
Hayır, öyle bir zorunluluk yoktur. Yıl içerisinde istediğiniz zaman aralığında orucunuzu tutarsınız. Ara vererek de

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.