Cuma 08.03.2013 00:00
Son Güncelleme: Cuma 08.03.2013 18:31

Teknolojide Kadın Hareketi Projesi yarışması’nın kazananları belli oldu

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Vodafone Türkiye’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlama Programı Siirt’te düzenlendi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Vodafone Türkiye'nin Siirt'te düzenlediği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlama Programı kapsamında Türkiye Vodafone Vakfı'nın Teknolojide Kadın Hareketi Projesi Yarışması'nın kazananları ödüllerini, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törende aldı.Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray ise, kurumunun ve ülkesinin büyümesinde ve kadın konusunda öncü adımlar atılmasındaki katkılarından ötürü "Başarılı Kadın" ödülüne layık görüldü. Timuray, ödülünü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın elinden aldı.
Teknolojide Kadın Hareketi Projesi, Türkiye Vodafone Vakfı tarafından, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı himayelerinde; Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) işbirliğiyle 2011 yılında hayata geçirildi. Birleşmiş Milletler Kadın Statüsü Komisyonu'nun 57. toplantısı kapsamında 5 Mart 2013 tarihinde New York'ta düzenlenen panelde, örnek başarı hikâyesi olarak tüm dünyaya tanıtılan proje, kadının teknolojiyle güçlenmesini hedefleyen, bu çerçevede eğitimlerin verildiği ve yapılan yarışma sonucu kadınların teknolojik iş fikirlerini hayata geçirmeleri için cansuyu sermayesinin verildiği ilk sosyal sorumluluk projesi olarak dikkat çekiyor.
Törene, 1.500 kişi katıldı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gıda Tarım Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, İçişleri Bakanı Muammer Güler, Siirt Valisi Ahmet Aydın, Kadın Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ve KAGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gülden Türktan'ın katıldığı Dünya Kadınlar Günü Programı, Siirt Güzel Sanatlar Lisesi kız öğrencilerinin müzik dinletisiyle başladı. Siirt Atatürk Stadı'nda kurulan çadırda gerçekleşen programa, yaklaşık 1.500 Siirtli katıldı. Konuşmaların ardından Siirtliler, Sanatçı Zerrin Özer ve Hakan Altun'un şarkılarıyle eğlendi.

BAŞBAKAN'DAN TİMURAY'A TEBRİK
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ise yaptığı konuşmada başarılı kadınları isimleriyle sayarak tebrik etti ve Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray'ı Türkiye'nin başarılı kadınları arasında göstererek, "Gıda sektöründen gelerek, bu sektöre geçerken aldığı emaneti farklı bir yere çıkarmanın başarısını gösterdi. Kendisini ayrıca tebrik ediyorum" dedi.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "İyilik İçin Mobil Teknoloji vizyonumuz doğrultusunda, mobil iletişim teknolojilerine ilişkin bilgi birikimimizi ve inovasyon gücümüzü, insan hayatına değer ve kolaylıklar sağlamak üzere seferber ediyoruz. Teknolojide Kadın Hareketi Projemizle kadınlarımızın gücüne teknolojiyle güç katarak, sosyal ve ekonomik hayattaki varlıklarını artırmak ve onlara teknolojiyle fırsat eşitliği sağlamak istiyoruz. Türkiye'nin dört bir yanından teknolojiyi kullanarak iş fikirleri ile yarışmamıza başvuran kadınlarımız, gerekli imkânlar ve koşullar sağlandığında ne kadar yaratıcı ve üretken olduklarını gösterdi. Projemizin Birleşmiş Milletler Kadın Statüsü Komisyonu'nun Toplantısı'nda örnek başarı hikâyesi olarak tüm dünyaya tanıtılması da kadınlarımızın başarısıdır. Kazanan kadınlarımızın ödüllerini Sayın Başbakanımızın elinden alması, projemiz için gurur vesilesidir. Projemizin önemine inanan ve desteklerini esirgemeyen Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a, değerli eşleri Emine Erdoğan Hanımefendi'ye, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Şahin'e, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım'a, proje ortaklarımız KAGİDER ve TBV'ye teşekkürlerimi sunuyorum. Bu anlamlı törende, Bakanlığımız tarafından verilen, 'Başarılı Kadın' ödülü, kadınlarımızın toplumdaki ve ekonomideki yerinin güçlendirilmesi yönünde daha da fazla çalışmamız için bizleri cesaretlendirmiştir ; bu ödülü tüm Vodafone Türkiye'deki kadın çalışanlarımız ve ülkemizdeki tüm kadınlarımız adına alıyorum."
KAGİDER Başkanı Gülden Türktan ise, yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Ülkemizde kadın girişimciliği ve istihdamının önündeki en büyük engellerden biri, halen eğitime erişimdeki sorunlar. Bu sorunun çözümünde teknoloji bize büyük imkânlar sunuyor. Türkiye'de kadının güçlenmesi için teknoloji çok önemli bir araç. KAGİDER olarak biz, teknolojiyi en iyi şekilde kullanarak hem ekonomik hem de sosyal yaşamda büyük değişimler yaşanabileceğini gördük. İletişim teknolojileri ufak bir dokunuş ile kadının hayatına büyük değişimler sunuyor. Kadınların teknolojiyi kullanarak birbirinden iddialı iş fikirleri geliştirmesi heyecan verici. Bu bize kadına eşit imkân sağlanırsa yaratacağı dönüşümün boyutunu gösteriyor. Yarışmaya tüm başvuran kadınları ve kazananlarını tebrik ediyorum, girişimcilik deneyimimizi onlarla paylaşacak olmaktan heyecan duyuyoruz" dedi.
TEKNOLOJİDE KADIN HAREKETİ YARIŞMASI - KAZANANLAR HAKKINDA BİLGİ:
Yarışmaya 312 girişimci kadın başvurdu

Teknolojinin kullanıldığı, uygulanabilir bir iş fikrinin arandığı yarışmaya, Türkiye'nin tüm bölgelerinden, farklı eğitim seviyelerinde toplam 312 kişi başvurdu. Yarışmanın kazananları, (Soyadına göre alfabetik yapalım) Sina Afra, Leyla Alaton, Kerem Alkin, Hakan Çelik, Faruk Eczacıbaşı, Songül Hatısaru, Umran İnan, Alphan Manas, Vahap Munyar, Ali Sabancı, Serpil Timuray, Gülden Türktan, Arzu Ünal ve Serpil Yılmaz'ın yer aldığı iş, medya ve sivil toplum kuruluşlarının önde gelen temsilcilerinin oluşturduğu 14 kişilik jüri tarafından belirlendi. Yarışmanın kazananları ödüllerin yanı sıra, Vodafone'dan 1 yıllık mobil iletişim hizmetleri paketi ve KAGİDER üyelerinden 1 yıllık mentorlük hizmeti alacak.


Araç kiralama şirketleri arasında internet tabanlı dayanışma platformu kuracak.

Teknolojide Kadın Hareketi Yarışmasının birincisi Azize Karataş, "Sürücüleri Takip Projesi"yle 15.000 TL'lik cansuyu sermeyesinin sahibi oldu. 1983, Mersin doğumlu olan Karataş, lise mezunu. 4 yıldır araç kiralama ve transfer işi yapan Karataş, geliştirdiği sistemle araç kiralama sektöründe, internet üzerinden merkezi kara liste ve ortak araç havuzu kullanım platformu oluşturmayı planlıyor. Böylece sektördeki firmaların zarar görmesini engellemeyi hedefleyen Karataş, şöyle konuşuyor: "Amacım, sektörde bir dayanışma sistemi kurmak. Fikrimin tamamı teknolojiye dayalı. Şirketler, internet üzerinde kurduğum platform coplukcenter.com aracılığıyla, iletişim kuracak. Bu dayanışma sayesinde, kendi bölgenizde başka firmalara ait araçların, onların bölgesinde de size ait araçların durumunu öğrenme şansınız olacak. Bir şirketin kara listesinde olan bir müşteri, başka bir firmaya gittiğinde tanınmiş olacak."

Bireysel etkinlik pazarlama ve bilet satışının yapılacağı internet platformu kuracak
Yarışmada ikinci seçilen Ceren Çubukçu, "Etkinlik Fabrikam Projesi"yle 10.000 TL'lik cansuyu sermayesi kazandı. 1985, İstanbul doğumlu olan Çubukçu, bilişim sistemleri mühendisi. Proje fikri olan, EtkinlikFabrikam.com web sitesi ile herkesin kendi etkinliklerini/organizasyonlarını internet üzerinden tanıtabilmesini ve etkinlik biletlerini organizasyonun büyüklüğü veya küçüklüğü farketmeksizin internetten satabilmesini sağlayacak bir platform kurmayı planlıyor. Çubukçu, "Kullanıcılar bu web sitesine giderek 'Etkinlik Yarat' bölümünden kendi etkinliklerini oluşturup, bilet satabilecekleri bir web sayfasına sahip olacak. Ayrıca eğer organizatörler etkinliğin biletlerinin kesin olarak satılacağından emin değilse 'Etkinlik Yarat' yerine 'Crowdfund Your Event' modelini kullanarak da etkinliklerinin önce başarısını ölçüp daha sonra etkinliği gerçekleştirebilecek" diyor.
Güneş enerjisini kullanan merkezi enerji ünitesi kuracak, afet bölgelerine destek olacak
Yarışmanın üçüncüsü Esra Canpolat, "Güneş Enerjisi Projesi"yle 7.500 TL can suyu sermayesi kazandı. 1980, İstanbul doğumlu olan Esra Canpolat, yüksek kimyager. Üniversite öğrenimi boyunca üniversite-sanayi işbirlikleri kapsamında Ar-Ge projelerinde yer alan Canpolat, 2010 yılında 'Fotovoltaik Güneş Panellerinin Türkiye'de Üretimi' projesi için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'ndan Teknogirişim Sermayesi Desteği'ni almaya hak kazandı ve ARD Enerji Sistemleri Şirketinin kurucu ortağı oldu. Canpolat'ın proje fikri, güneş enerjisini kullanan merkezi enerji ünitesi kurmaya dayanıyor. "Mobil Solar Acil Destek Ünitesi" üzerinde çalışan Canpolat, "Şehir içinde belirli bölgelerdeki acil çıkış, park, sığınak, konteyner, toplu konut yaşam alanı gibi yerler için aydınlatma ve elektrik enerjisi ihtiyacının güneş enerjisini kullanılarak karşılanmasını hedefliyorum. Böylece her türlü afet ve deprem durumunda bu bölgelere ihtiyaç duyulan enerji, bağımsız ve kesintisiz olarak sağlanabilir. Sistemin ayrılmaz bir parçası olacak haberleşme kiti ile mevcut altyapıda bulunan tüm telli ve telsiz haberleşme cihazları, birbiriyle ve diğer iletişim ortamlarıyla kesintisiz haberleşebiliyor. Haberleşme cihazları arasındaki bağlantılar kullanıcılar tarafından doğrudan yapılabildiği gibi operatör tarafından da yapılabiliyor" diyor.

Van'da kadınlar için internet kafe kuracak

Jüri Özel Ödülü'nün sahibi ise Sibel Kanat'ın "İnternet Cafe Projesi" oldu. 1980, Van doğumlu olan Sibel Kanat'ın mesleği terzilik. Ancak Kanat'ın en büyük hayali, hergün önünden geçtiği lisenin karşısındaki boş dükkanı kiralayıp, evde hazırlanmış kahvaltı ve yemek servisi hizmetini internet cafe ortamıyla birleştirmek. Özellikle mahallesindeki evden çıkamayan kadınların hem bilgisayar öğrenmesini hem de sosyalleşmesini, evde interneti olmayan çocukların ise dersini burada çalışmasını hedefliyor.
Cepten alışveriş imkânı sağlayan özel kart yapacak
Teknolojide Kadın Hareketi Özel Ödülü'nü "Gift Card Projesi" ile Hale Daşman aldı. 1974, İzmir doğumlu olan Daşman, strateji geliştirme yönetmeni. Proje fikri olan Gift Kart'ın, market alışverişinde, sinemada, alışveriş merkezlerindeki kiosk'larda ve kitapçılarda kullanılmasını hedefliyor. Tüketicilerin, özel markalara ait hediye ve içinde avantaj barındıran kartları kendileri ya da yakınları için alabilecekleri şık tasarımlı öneriler sunmayı planlayan Daşman, kartın cepten cebe mesaj atarak ve internet üzerinden de ödeme yapabilmesini hedefliyor. Daşman, projesiyle ilgili olarak şunları söylüyor: "Bedeli önceden tahsil edilecek bu kartlarla, tüketicinin mağazadan alışverişi sırasında en az %20 daha fazla alışverişe yönlendirilebilecek. Hediye almak ve ekstra avantajlardan yararlanmak için herhangi bir mağazaya gidilmesi gerekmeyecek. İnternet üzerinden kişi kendi cebini ve hediye edeceği kişinin cep telefonunu yazarak, alışveriş yapacağı markayı ve meblağı belirtiyor. Kredi kartından ödemeyi gerçekleştiriyor. Cep telefonuna mesaj gelen kullanıcı gittiği mağazada sadece cep telefonuna gelen onay kodunu gösteriyor. Mağaza yöneticisi portal üzerinden kendi şifresi ile giriş yapıp ödemeyi netleştiriyor."

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.