Giriş Tarihi: 6.5.2013 10:45

En iyi mutfak için hijyen şart!

3-5 Mayıs tarihleri arasında İzmir’de düzenlenen 2. Türk Mutfağı Zirvesi’nde, Türk mutfağının duayen isimleri tarafından da benzer konular tartışıldı.

İlknur Menlik - ilknur@gidahatti.com
Çok sık seyahat eden ve bu nedenle birçok ülkenin geleneksel yemeklerini tatmış biri olarak bana, "dünyanın en iyi 10 mutfağını say" deseler, Türk Mutfağını listenin en tepesine yerleştiririm. Niye mi? Geleneksel mutfağımızın en lezzetli yemeklerinden biri olan yaprak dolmamızın bir benzerini, dünyanın neresine giderseniz gidin bulamazsınız da ondan. Hadi oradan sende, diyorsanız, o zaman 'Dünyanın yaşayan en büyük aşçısı' kabul edilen Fransız usta Paul Bocuse'a kulak verin. Adına düzenlenen "Altın Bocuse" yarışmasını, gastronomi ile ilgilenen hemen herkes duymuştur. Üstad Türkiye'ye geldiğinde yediği yaprak dolmasının lezzetine hayran kalmış. Düşünsenize, üzüm bağları ve mutfağı ile ünlü Fransa, böyle bir lezzeti bilmiyor. Zaten Bocuse'da böyle bir yemeği nasıl düşünemediklerine hayıflanmış.
Gerçekten de dünyanın en zengin mutfaklarından birine sahibiz. Yüzyıllardan beri yakın coğrafyamızdaki diğer mutfaklara da esin kaynağı olmuşuz lezzet konusunda… Sık yurt dışı seyahati yapanlar, Yunan, Lübnan mutfağı gibi etnik restoranların mutfaklarında Türk yemeklerinden örnekler görmüşlerdir muhakkak. Ama çoğunlukla Türk yemeği olarak sunulmazlar müşteriye. İşte bu nokta çok önemli, çünkü geleneksel lezzetlerimizi, kendi mutfağımızla dünya pazarına sunmakta zorlanıyoruz.
3-5 Mayıs tarihleri arasında İzmir'de düzenlenen 2. Türk Mutfağı Zirvesi'nde, Türk mutfağının duayen isimleri tarafından da benzer konular tartışıldı. Zirve, Konak Belediyesi, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu ile Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) tarafından düzenlenmişti.
İzmir, Expo 2020'ye ve gastronomi turizmine hazırlanıyor. Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, yeme-içme kültürümüzü dünya kamuoyuna duyurmaya, Türk mutfağını dünya markası yapmaya azmetmiş ve işe de en doğru noktadan başlamış; "İzmir'de sağlıklı mutfaklar yer alacak" diyor. Bu hassasiyet nedeniyle zirve, benim de konuşmacı olarak yer aldığım "Gıdanın Sağlığa Etkisi - Sağlıklı toplum için sağlıklı gıda" paneliyle başladı ve daha işin başında gıda güvenliği ve hijyen konuşuldu.
Gıdanın yaşam döngüsünde restoran, lokanta, pastane gibi tüketim noktaları ile tüketiciler, zincirin en önemli halkalarını oluşturuyor. Bu nedenle gıda güvenliği ve hijyen, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri, çorbalarından tatlısına zengin çeşitteki yemekleri ve bunların müşteriye sunumu kadar önemli.
Şüphesiz Türk mutfağı, yüzyıllara dayanan birikimiyle dünyanın en iyi mutfakları arasında yer alıyor. Fakat markalaşmak istiyorsak, geleneksel lezzetlerimizin reçetelerinin korunması gibi kültürel çalışmaların yanında, gıda güvenliği ve hijyene de gereken önemi vermeliyiz. Ancak bu sayede kültürel mirasımızı dünyaya güvenle sunabiliriz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.