Pazartesi 03.08.2009
Son Güncelleme: Pazar 02.08.2009

Denizde takla atmayın!

Tatil sırasında denizde veya havuzda derine dalmayın ve takla atmayın.
Alkollü içeceklerden uzak durmaya çalışın.
Tıka basa doymayın ve özellikle yatmadan önce yemek yemeyin.
Yemekleri yavaş yiyin, böylece az hava yutmuş olursunuz. Bu önemli çünkü reflü hastaları genelde çok hava yutarlar ve geğirirler. Bu sırada mide suyu yemek borusuna kaçarak yanmaya neden olur.
Halter, ağırlık kaldırma gibi karın içi basıncı artıran sporlar size uygun değil, yapmayın.
Tok karına yüzmeyin, reflüyü artırır.
Karnı sıkan kemer takılmamalı. Gerekirse askılı pantolon giymeyi tercih edin.
Yatağın baş tarafını, karyola ayağına takoz koyarak yükseltin. Piyasada satılan ve reflü yastığı adı verilen ürünlerin bilimsel bir geçerliliği yoktur. Boşu boşuna onlara güvenmeyin.
Fazla kilolardan bir an önce kurtulun.
Yazları çok yenir ama çiğ meyvelerden uzak durun.
Kahve, çikolata, nane, domates, salça, sarmısak, portakal suyu, salam, sosis, sucuk, çay, yağlı yemekler, poğaça ve yağlı hamuru tatil mönünüzden çıkartın.
Yolculuğa çıkarken tıka basa yemeyin
Yolculukta sık sık mola verin. Uçakta iseniz yarım saatte bir koridorda yürümeyi ihmal etmeyin.
BİRA VE ŞARAP İÇMEYİN!
Alkol, yemek borusu ile mide arasındaki kapak sistemini daha da açarak reflüyü artırır. Özellikle şarap ve bira, reflü hastalarını çok kötü etkiler. Bu nedenle reflü hastalarının alkollü içeceklerden uzak durmaları gerekir.
KIZARTMAYIN, HAŞLAYIN
Reflüden korunmak için yemekleri nasıl pişirmeli?
Reflü hastalarında yağ mide boşalmasını geciktirerek reflü kapsamını artıracağı için, özellikle kızartmalardan uzak durmak gerekir. Kızartma yapılan yemekler çok yağ çekeceği için rahatsızlık verir. Yemeklerin haşlaması daha az şikayet yapar. Gaz yapmayan, kolay sindirilebilen besinler seçilmeli. Çiğ soğan ve domates reflüyü azdırırken, pişirildiklerinde daha az şikayet verirler. Meyvaları çiğ yemektense komposto şeklinde yemek daha uygundur.
Yemeklerin yeniş biçimleri, yani ağır, hızlı, oturararak veya ayakta; reflü tedavisinde önemli midir? Hızlı yemek yerken çok hava yutulacağı için, şişkinliğe neden olarak şikayetleri artırır. Ayrıca yemekten sonra dolu mide ile uyumak, yürüyüş yapmak veya spor yapmak reflüyü artırır. Tatillerde bu hatalar nedeniyle şikayetler çoğalır.
NANELİ SAKIZ YASAK
Reflü hastalarına sakız yasak mı?
Evet, reflü hastalarının sakız çiğnemesi, özellikle naneli sakız yasaktır. Sakız çiğneme sırasında hava yutulur ve bu da karında şişkinliğe ve gaza yol açar. Önemsiz saydığınız bir sakız, şikayetlerinizin alevlenmesine neden olabilir. Sakızla birlikte geğirme, ardından da yanma olur. Tatilde, özellikle de yolculuklar sırasında kendinizi rahat hissedip ferahlamak için ağzınıza atacağınız sakızlar, size şiddetli ağrılar olarak geri dönebilir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.