Son Güncelleme: Çarşamba 19.08.2009
İşte tok tutan Ramazan mönüsü
Beslenme ve Diyet Uzmanı Emel Unutmaz, Ramazan ayında daha az acıkarak oruç tutabilmek için beslenme önerileri verdi: "Pirinç ve sıcak patates yemeği kilo yapar, bulgur ve soğuk patates tok tutar. İftar yemeğinden iki saat sonra meyve yiyebilirsiniz. Tembellik yapmayın, sahura kalkın. Bu çok önemli"
Ramazan ayında uzun süreli açlık, su tüketiminin gözden kaçması, gereksiz besin kısıtlamaları veya tam tersi fazla beslenme en fazla yapılan yanlış arasındadır. Besin alımının azalması ile birlikte vücut daha yavaş çalışır ve bununla birlikte kilo artışı olur. Eğer sağlıklı bir Ramazan geçirmek istiyorsanız, bir beslenme uzmanından yardım almanız faydalı olacaktır.
MUTLAKA SAHURA KALKIN!
Öncelikle oruç tutan kişinin ihtiyaç duyduğu protein, vitamin ve minerali sağlayacak olan besinleri; iftar ve sahur arasındaki zamana dengeli bir şekilde dağıtmalı, öğün sayısına dikkat etmelidir. Ramazan'da sahura kalkmak dengeli beslenme açısından çok önemli. Bu nedenle iftar ve sahur arasında bir veya iki ara öğün yapmak çok daha faydalı olacaktır. Bu arada pirinç ve sıcak patates kilo yapar, bulgur ve soğuk patates tok tutar.
SAHURDA CEVİZ-FINDIK YİYİN
İftar yemeğine başlarken doyurucu ve sindirimi kolay çorba ile başlamak, arada sadece salata tüketerek vakit geçirmeye çalışmak faydalı olacaktır. Devamında ana yemeği tüketmek ve karbonhidratlı gruptan seçim yapmak ve iftar yemeğinden iki saat sonra meyve yemek faydalı olacaktır.
Sahur sofrası hafif bir kahvaltı gibi olmalı ama yine kişinin ihtiyaç duyduğu karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri içermelidir. Yani hem kişi için sindirimi kolay hem de tok tutan özellikte olmalıdır. Bu nedenle de glisemik indeksi düşük gıdalar tercih edilmelidir. Yağlı tohumlar besinlerin mideden geçiş hızını yavaşlattığı için tokluğun uzamasına neden olur. Bu nedenle sahurda; ceviz ve fındık gibi yağlı tohumlardan tüketebilirsiniz.
Tokluğu uzun sürdürecek besin grupları sindirimi ve emilimi uzun süren gıdalardır. Kan şekerinin hızlı düşüşünü engelleyecek gıdalar; yani glisemik indeks yükü düşük gıdaları tüketmeye özen gösterilmelidir. Örneğin; beyaz ekmek yerine kepekli ekmeği tercih edilmelidir.
Acıkmadan oruç tutabilmek için:
İftar
Ara
Sahur
Ara verdikten sonra
Sağlıklı Ramazan için 4 önemli tavsiye!
1- Yemeklerinizi kızartma yerine fırın, haşlama veya ızgara yöntemleri ile pişirin.
2- Yağ, yemeklere tadını verir; ancak miktarına dikkat etmeye çalışın. Özellikle etli yemeklerde yağ miktarını mümkün olduğunca kısıtlayın.
3- Hamur tatlıları yerine sütlü tatlıları, geleneksel güllacı tercih edin.
4- Tüm besin gruplarını içeren, ancak porsiyon açısından bilinçli bir iftar yapmaya çalışın.
İftarda meyveleri içmek yerine yiyin!
Markete bu listeyle gidin!
Ramazan mutfağınızda mutlaka bulundurun
Oruç tutarken sofranıza koymayın
EN SON HABERLER
- 1 Kalp krizinin sinsi sinyalleri! İlk önce bu belirtileri veriyor...
- 2 Ortopedi ve Travmatoloji alanında uzmanlar Konya’da bir araya geldi
- 3 Astım nöbetine dikkat
- 4 Metabolizmayı ateşleyen beslenme yöntemi! İstediğinizi yiyerek 3 ayda 12 kilo verin...
- 5 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..
- 6 ‘Serum’ çılgınlığına karşı uyarı: Kuaförde serum taktırıp kalbi duranlar var
- 7 Greyfurtun 8 altın faydası
- 8 Beşinci hastalık korkutuyor
- 9 Hafızayı zehir gibi yapıyor! Bilim insanları beyin gücünü artırmak kaç dakika yürümeniz gerektiğini açıkladı
- 10 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..