Son Güncelleme: Cuma 11.09.2009
Kırmızı etin zararını azaltmamız mümkün
Etiniz mümkün olduğunca yağsız olsun! Bir saat marine ettikten sonra orta ateşte pişirin!
KOLESTEROL YÜKSELİR
Ayrıca sosis, jambon ve pastırma gibi işlenmiş kırmızı etler de Ulusal Kanser Enstitüsü'nün yaptığı araştırmaya göre kırmızı etten daha az zararlı değildir. Peki, kırmızı eti bu kadar tehlikeli yapan nedir? Bu kırmızı etin içeriğindeki doymuş yağ oranıyla bağlantılı olabilir çünkü bu doymuş yağlar kötü kolesterolünüzün yükselmesini ve aynı zamanda kilo almanızı sağlar. Ayrıca kırmızı etin içeriğindeki yüksek miktarlardaki demir seviyesi de hücresel zararlara yol açabilir.
KANSER RİSKİ VARDIR
Bir diğer faktör de etin yüksek ısıda pişirilmesidir. Yüksek ısıda pişen etin içerisindeki zararlı bileşenler sayesinde kolon, göğüs, mide, pankreas ve prostat kanseri riski artabilir. Bu zararlar tek tek etki ettiği gibi üçü birarada da etki edebilir. Peki, et yeme isteğinizden vazgeçmeden kırmızı eti nasıl kesebilirsiniz? İşte yolları:
SAĞLIKLI ASİTLER...
YAĞSIZ ET SEÇİN: Kırmızı et tüketmek istiyorsanız, en yağsız olanlarını tercih etmelisiniz. Çünkü bu etler en az doymuş yağ oranını içerir. Pişirmeden önce de keserek eti yağlarından sıyırmaya dikkat edin. Süpermarketlerde taze otlarla beslenmiş hayvanların etlerini tercih edin. Bu etler, yemle beslenen hayvanların etine oranla bire üç daha az doymuş yağ içerirler. Ayrıca bu etlerin içerisinde, sağlıklı Omega-3 yağ asitleri de bulunur.
AKILLICA PİŞİRİN: Yüksek ısıda yapılan pişirme yöntemleri, ızgara, kaynatma ya da kızartma gibi kanserojen maddelerin oluşmasına yol açar. Bunu aklınızdan hiç çıkarmayın. Etinizi pişirmeden önce bir saat marine etmeniz (kanola yağı veya balsamik sirke kullanarak bu bileşenlerin ortaya çıkma riskini azaltırsınız) kanserojen maddelerin ortaya çıkma riskini azaltır. Ayrıca orta ateşte biberiye ektresi kullanarak pişirmeniz de aynı etkiyi yaratır.
EN SON HABERLER
- 1 Rus hekimler parmağı kesilmeli dedi Türk doktorlar kurtardı
- 2 Hasta eden "genleri" ortadan kaldırıyor! Bilim insanlarından açıklama: "Ömrü onlarca yıl uzatacak 5 adım"
- 3 5 bin yıllık tedavi şifa dağıtıyor! Geçmeyen dertlerine "arı iğnesi" çare oldu
- 4 Hafızayı zehir gibi yapan besin! Haftada 3 defa tüketmek unutkanlığı bitiriyor
- 5 Bilim insanlarından "kalbi 20 yaş gençleştiren" besin keşfi! Bunu yiyenin damarları baştan aşağı yenileniyor...
- 6 Gezegendeki "en sağlıklı besin" açıklandı! Bunu yiyen hastalık yüzü görmüyor
- 7 Çığ gibi büyüyen tehlike: Obezite
- 8 Tek bir tanesinde dünyanın "şifası" var! Yiyenin bağışıklığı "çeliğe" dönüşüyor: Bulmak için Akdeniz'e koşuyorlar...
- 9 Tek yudumu kabızlığa çare oluyor! Sabahları bir bardağı tıkalı bağırsakları anında açıyor…
- 10 Gezegendeki "en sağlıklı besin" açıklandı! Bunu yiyen hastalık yüzü görmüyor