Pazar 11.10.2009
Son Güncelleme: Pazar 11.10.2009

Para harcamadan hafıza güçlendirin

Unuttuklarınızı hatırlamak için kesenin ağzını açmak zorunda değilsiniz. Şeker düzeyinizi kontrol altında tutup, egzersiz yaparak hiçbir şeyi unutmazsınız

Dün ne yaptığınızı hatırlamak ya da en iyi arkadaşınıza doğum günü hediyesi almayı hatırlamak için bir eczaneye gitmenize gerek yok! İhtiyacınız olan tek şey; tek kuruş harcamadan hafızanızı güçlendirecek önerilerimizi uygulamak olmalıdır...
Şekere dikkat: Şeker hastası yaşlı kişilerin beyin tomografilerinde, hafıza deposu 'hipokampus'un uğradığı zarar açıkça görülür. Kan şekerini kontrol altında tutmak için öncelikle beyaz ekmek, beyaz pirinç ve undan uzak durun. Yüksek fruktoz içeren şuruplar içmeyin. Düşük yağlı, taze sebze ve meyve içeren bir beslenme programı uygulayın; somon yiyin.
KAFANIZI DAĞITMAYIN!
Bir adım atın: Bu adımı diğer adımlarınız takip etsin ve her gün en az 30 dakika yürüyün. Düzenli olarak yürüyüş yapmak sadece kan şekerinizi dengelemez, aynı zamanda kilo ve stresinizi de kontrol altına almış olur. Aynı zamanda beynin hafıza deposu 'hipokampus'u da genişletir.
Tek iş yapın: İşinizle ilgili yeni bir şeyler öğrenmeye çalışırken, çocuklarınızın doğum gününe geleceklerin listesini düşünmek; zihin performansını yavaşlatabilir. Bir şeyler öğrenmeye çalışırken, sadece o işle ilgilenmek daha doğrudur.
Bulmaca çözün: Kapasitenizi zorlayan zihinsel aktiviteler gerçekleştirmek, beyin hücrelerinin gelişmesini sağlar. Bulmaca çözmek buna iyi bir örnektir. Ayrıca beyniniz için faydalı olan şeylerin seks hayatınız için de faydalı olduğunu unutmayın.
İYİ UYUYUN HARDAL YİYİN
İyi bir gece uykusu bir gün önce ne öğrendiğinizi hatırlamanıza yardımcı olur. Ayrıca gün içerisinde yapacağınız kısa süreli şekerlemeler de zihninize faydalıdır. Her gece ortalama sekiz saat uyumaya özen gösterin.
Eğer evinizde hardal varsa mutlaka kullanın. Hardalın içerisinde zerdeçal, sinir hücresi israfını temizlemeye yarayan genleri aktive eder. Eğer bu maddeler temizlenmezse, hafıza fonksiyonları bozulur.
Her gün bir çay kaşığı hardal tüketmeye özen gösterin. Hafıza kaybı 16 yaşında başlar ve 40 yaşına kadar birçok kişide ortaya çıkar.
DİKKAT!
YARIM TENİS TOPU KADAR YOĞURTTAN FAZLA YEMEYİN

En son ne zaman CD büyüklüğünde bir gözleme yediğinizi hatırlıyor musunuz? Peki, yarım tenis topu büyüklüğünde yağsız yoğurt yediğinizi? Teknik olarak alınması gereken porsiyonlar bu kadar olmalıdır... İşte belli başlı bazı yiyeceklerin ideal porsiyon boyutları:
80 gram etin büyüklüğü bir iskambil kağıdı kadar olmalı.
Bir adet fırınlanmış patates, yumruğunuzun büyüklüğünü geçmemelidir.
Bir porsiyon kek, küçük bir ton balığı konserve kutusu büyüklüğünde olmalı.
1 porsiyon sebze, bir tenis topunun yarısı kadardır.
Lezzetlendirin! Tercihiniz miktar değil kalite olsun. Yemeğinizi yeşil bitkilerle ve baharatlarla pişirin ki, miktarına takılmak yerine lezzetine odaklanabilin...
ÖNCE CEBİNİZİ SONRA ELİNİZİ TEMİZLEYİN!
Söz konusu grip ve benzeri hastalıkları uzak tutmak olunca, yapmanız gereken dört önemli şey var:
Biriyle el sıkıştıysanız ellerinizi yıkayın.
Herhangi bir şeye temas ettiyseniz, mutlaka elinizi yıkayın.
Yemekten önce ve sonra elinizi yıkayın. Tabii ki sadece yıkamanız gereken tek şey, elleriniz değildir. Aynı zamanda dokunduğunuz alanların da temiz olmasına özen gösterin. Özellikle cep telefonu hijyenine önem verin. Yapılan araştırmalara göre; cep telefonları mutfak ve banyodakinden daha fazla mikrop taşır. Bu yüzden telefonunuzu dezenfekte özelliği olan ıslak mendillerle temizleyin. Virüslerin yüzeyler üzerinde saatlerce hatta günlerce canlı kalabildiğini unutmayın. Bir kere mikroplu yüzeye dokundunuz mu, mikrobun ağız veya burun yoluyla vücuda girmesi kolaylaşır. Bu nedenle ellerinizi ve telefonunuzu temiz tutun.
HAYATINIZA DAHA ÇOK LİF EKLEYİN
Lif söz konusu olduğunda, çoğu insan tüketmesi gereken miktarın ancak yarısını alır. Oysa, vücudunuzu gençleştirmek için her gün 35 gram lif tüketmek hiç de zor değildir. Peki, bunu nasıl yapacaksınız? Birkaç küçük değişiklikle öğünlerinizden daha çok lif elde edebilirsiniz. İşte yolları:
Çorbaya katın: Çorba veya salatalarınızdaki lif oranını artırmak için içlerine fasulye veya baklagil ekleyin. Yarım su bardağı fasulye, sekiz gram lif içerir.
Kepekli makarna: Kepekli makarna, normaline oranla üç kat daha fazla lif içerir. Makarnanıza brokoli sosu da katabilirsiniz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.