Son Güncelleme: Salı 09.03.2010
Salatayla ilgili beş mit
Form kazanmak ve sağlıklı beslenmek için tercih edilen salatayla ilgili bildiklerinizin ne kadar doğru olduğunu kontrole hazır mısınız? İşte salatayla ilgili mitler...
Bu, tamamen yanlış bir bilgi. Salatanın üzerine eklenen soslar oldukça yüksek kalorili olabilir. Üstelik zeytinyağı da sağlıklı olduğu gerekçesiyle salatalarda bolca tüketilir. Fakat zeytinyağının yüksek kalori değerlerine sahip olması çoğu zaman atlanan bir gerçektir. Bu yüzden sıradan bir hamburgere göre yoğun soslu ve zeytinyağlı bir salatanın kalorisi daha fazla olabilir. Ancak diyette kontrollü olarak salata yemek çok yararlı olabilir. Çünkü salata için kullanılan sebze ve yeşillikler lif yönünden zengindir. Bu besinler mide ve bağırsakları fazladan çalıştırarak kalori yakımını hızlandırır.
MİT 2: Düşük kalorili sebzeler daha iyidir.
Salatanızı analiz edeceğiniz zaman içindeki besleyici öğelere ve enerji sağlayan kalori değerlerine dikkat edin. Örneğin kerevizi az kalorili olduğu için tercih ediyor olabilirsiniz ama bu sebzenin size kazandırdığı enerji de düşüktür. Kereviz gibi açık renkli sebzeler diğer sebzelere göre daha az lif, vitamin ve mineral içerirler. Bu nedenle bol sebzeli salata tercih edeceğiniz zaman kırmızı biber, brokoli, havuç, bezelye ve patlıcana ağırlık verin.
MİT 3: Yapraklı sebzelerin hepsinin besleyici değerleri aynıdır.
Yapraklı sebzelerin renkleri açıldıkça besleyici öğeleri de bir o kadar azalır. Açık renkli bir atom salata düşük derecede A, C vitaminleri, demir ve lif değerlerine sahiptir. Koyu yeşil renkteki ıspanak yapraklarında ise yüksek derecede magnezyum, demir ve kalsiyum vardır. Ispanağın antioksidan değerleri de yüksektir.
MİT 4: Salatanızın üstüne eklediğiniz kızarmış tavuk ya da et, kalori değerini artırmaz.
Eğer salatanız bir ana yemeğe eşlik etmiyorsa, doyurucu olması için üzerine tavuk ya da et ekleyebilirsiniz. Ama dikkat! İşte bu noktada salatanız masumiyetini kaybediyor ve bir kalori deposu haline gelebiliyor. Bu nedenle eğer salatanıza protein değeri kazandırmak istiyorsanız, haşlanmış ya da yağsız tavada pişirilmiş et ya da tavuğu tercih etmelisiniz.
MİT 5: Organik yeşillikler her zaman çok daha sağlıklıdır.
Araştırmalar; organik besinlerin besleyici öğelerinin kimyasallardan uzak olarak yetiştirilen sebze ve meyvelere göre çok da üstün olmadığını gösteriyor. Bu nedenle sadece organik sebze yemeniz gerektiğini düşünmeyin. (Cosmopolitan dergisi)
EN SON HABERLER
- 1 Yaza incecik girmenizi sağlayacak tarif! Metabolizma hızını arşa çıkarıyor...
- 2 "En sağlıksız gıda" seçildi: Hepimiz bayılarak yiyoruz! Sağlıklı hücrelerde adeta bomba etkisi yapıyor
- 3 4 formül uzun yaşatıyor
- 4 Yaşlandıkça yalnızlaşıyoruz
- 5 Pankreas kanserinde yeni umut: Fosfor-32
- 6 "En sağlıksız gıda" seçildi: Hepimiz bayılarak yiyoruz! Sağlıklı hücrelerde adeta bomba etkisi yapıyor
- 7 Bağırsaklarınızın çürümeye başladığının ilk işareti! Yemekten sonra bunu hissediyorsanız...
- 8 Bilgisayar başında saatlerce oturanlar dikkat
- 9 Rus hekimler parmağı kesilmeli dedi Türk doktorlar kurtardı
- 10 Hasta eden "genleri" ortadan kaldırıyor! Bilim insanlarından açıklama: "Ömrü onlarca yıl uzatacak 5 adım"