Perşembe 15.04.2010
Son Güncelleme: Çarşamba 14.04.2010

Kırmızı acı bibere dikkat!

Geçen gün kırmızı acı biber yedikten sonra göğsümde ve sırtımda ağrı oldu. Hastanede kalp krizi teşhisi kondu. Kırmızı biber, kalp krizine yol açar mı? M.H./Iğdır
Acı kırmızı biberin etken maddesi 'Capsaicin'dir. Bu maddenin koroner spazm yaparak, enfarktüse neden olabildiği birçok araştırma sonucuyla kanıtlandı. Mersin'de Dr. Akçay ve arkadaşları tarafından geçtiğimiz yıl yayınlanan bir makalede de belirtildiği gibi, ülkemizde de bu tür vakaların olabileceği görülmektedir. Bu nedenle hipertansiyonu ve kolesterolü yüksek olan, alkol ve sigara kullanan kişilerin, kırmızı acı biber yerken dikkatli olmaları, olabildiğince az tüketmeleri gerekir.
Hücre paslanmasını siyah üzümle engelleyin!
Kanser, alzheimer, kalp ve damar hastalıklarının oluşumunda oksidatif stresten bahsediliyor. Bu konuda ne gibi önlemler alabiliriz? H.F./Ankara
Son dönemde bu konuda yapılan ciddi araştırma ve yayınlar, söz konusu... Vücudun metabolik artıkları olarak da bilinen serbest oksidan radikallerin ya da reaktif oksijen türlerinin, hücrelerin DNA'larına ve proteinlerine saldırarak hücre ve doku hasarına yol açtığı ileri sürülmektedir. Bu konuda birçok yayın mevcuttur. Biz bunlara halk dilinde 'Yediğimiz besinlerin artan küllerinin hücrelerde birikmesi' (Bu hücreler damar, damar duvarı ve sinir kılıfları, kalp kası, pankreas, beyin, karaciğer, böbrek hücreleridir) diyoruz.
DAMARLAR TIKANIR
Serbest radikallerin artması, oksidatif stresin artması anlamına gelmektedir. Bu da bir nevi hücrelerde oksitlenmenin artması anlamını taşımaktadır. Demirin paslanması gibi hücreler de adeta bu şekilde paslanmakta ve hasar görmektedir. Damarların içini örten zar zedelenmekte, hasar görmekte ve damarda tıkanmalar, yağlanmalar ve kireçlenmeler hızla artmaktadır. Tıkanan damarın beslediği organlar başta kalp olmak üzere beyin, gözler, böbrek ve karaciğerdir. Doğal olarak da en çok bu organlar etkilenir. Antioksidan yönünden zengin yiyeceklerle beslenmek son derece önemlidir.

DOĞAL TEDAVİ!
İstanbul Üniversitesi'nde Dr. Apak ve arkadaşları tarafından yapılan bir çalışmada siyah üzümde bol miktarda antioksidan bulunduğu, öküzgözü üzümünün diğer üzümlerden 25 misli fazla antioksidan içerdiği gösterilmiştir. Yine aynı araştırmada nar suyunun, yaş ve kuru kayısının, portakal suyunun ve yeşil çay yaprağının da yüksek oranda antioksidan içerdiği saptanmıştır. Yine de belirtmek gerekir ki, öküzgözü türünün içerdiği antioksidan diğer meyvelerin içerdiği antioksidandan 200-300 misli fazladır. Bu nedenle bol miktarda tüketilmesi, karaciğer sağlığı açısından ucuz ve kolay bir yöntemdir.

Aşırı yağlı yemeyin!
45 yaşındayım, 72 kiloyum. Yüksek tansiyon hastasıyım. Düzenli ilaç kullanıyorum ama öğle yemeklerinde yağlı yiyorum. Sağlığıma bir zararı olur mu? C.G./Hatay
Tek bir porsiyon da olsa aşırı ve yağlı yemek, atar damarların iç zarının yapısının bozulmasına, yapışkanlığının artmasına ve kanın pıhtılaşmasına neden olur. Bu durum birçok araştırmayla da kanıtlanmıştır. En büyük ilgiyi üç yıl önce O'Kefe tarafından yayınlanan araştırma çekmiştir. Yüksek tansiyondan korunmak için yağlı yememek ve bol bol haşlanmış sebze tüketmek gerekir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.