Sıvı dengesine dikkat!
Acıbadem Kadıköy Hastanesi'nden Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Orhan Tarçın, oruç tutarken nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkındaki sorularımızı yanıtladı.
KITLIK SİNYALİ
Yeme düzenin değişmesi, öğün sayısının ve sıklığının azalması gibi nedenlerle metabolizma hızı yavaşlar. Uzun süre aç kalındığında, kan şekeri düşer. Vücut yeterli enerji alamadığı için bu dönemde 'kıtlık' sinyali almaya başlar ve enerji harcamasını yüzde 40'a kadar düşürür. Bir sonraki öğünde yenecek besinleri kendini koruma amacıyla depolamaya gider. Bu nedenle iftarla sahur arasında az ve sık beslenmeliyiz. Ara ve ana öğünleri, atlamamalıyız.
İNSÜLİNE DİKKAT!
Karaciğer fonksiyon bozukluğu olan hastaların, yani karaciğerin durumunu gösteren enzimleri yüksek olanların genel olarak oruç tutmamalarını tavsiye etmekteyiz. Bunun için incelemeler yapılır. Çünkü kan şekerlerinin ani düşmesine bağlı şikayetler görülebilir. Şikayet oluşturmayan safra kesesi taşlarında hasta, oruç tutabilir. İnsüline bağımlı olan hastalarda, oruç tutmak sakıncalıdır. İnsüline bağlı olmayan diyabetli hastalarda ilaç kullanımı ile doktor kontrolünde oruç tutulabilir. Bu hastalarda sık sık kan şekeri kontrol edilmelidir.
SAHURDAN ÖNCE İLAÇ
Reflü ve ülser şikayeti olanların, Ramazan ayından önce mutlaka hekime başvurmalarını öneriyoruz. Ülser iyileşmişse oruç tutabilir. Ancak bu hastaların günde bir tane mide koruyucu ilaç almaları gerekmektedir. Çünkü ülser yeniden ortaya çıkabilir. Sahurda yemekten önce alınan koruyucu hap, oruç esnasında mide şikayetlerinin ortaya çıkmasını engelleyecektir.
ORUCA ENGEL OLAN HASTALIKLAR
REFLÜ ORUCA ENGEL Mİ?
İFTARINIZA ILIK YAZ ÇORBASI İLE BAŞLAYIN!
Kadıköy Hastanesi Beslenme Uzmanı Şengül Sangu Talak, 15-16 saatlik açlıkla tutulacak bu yılki oruç ayındaki beslenmede nelere dikkat edileceği hakkındaki soruları şöyle yanıtladı:
Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu hatırlayın! Bu nedenle mutlaka sahura kalkmalısınız. Sahurda hazmı kolay, yüksek enerji içeren besinler tercih edilmelidir. Yeterli ve dengeli bir sahur ile gün boyu enerjik ve tok hissedebilirsiniz.
KÜÇÜK LOKMALAR YİYİN
Sahur ve iftarda yeterli sıvı alımına (1.5-2 litre) dikkat edin. İftardan sahura kadar olan süreçte sık aralıklarla su tüketmeye özen gösterin. Mide ve sindirim sistemini rahatlatacak bitki/ meyve çayları, şekersiz komposto, ayran gibi içecekleri tercih edebilirsiniz.
Uzun süreli açlık nedeniyle bağırsak hareketlerimiz azalır ve sindirim sisteminin çalışamaması nedeniyle kabızlık gibi problemler ortaya çıkabilir. İftar ve sahurda, birden yüklenerek çok miktarda ve ağır yemekler yenildiğinde aşırı hazımsızlık ve gaz olur. Bu nedenle öğünlerinizi mutlaka çok küçük lokmalar halinde ve yavaş yavaş yemelisiniz. Ramazan ayı süresince sindirim sisteminizin sağlığı için; yeterli su ve sıvı alımıyla beraber, posa içeriği fazla olan sebze yemeği ve yeşil salata, miktarına dikkat ederek meyve, tam tahıllı ekmek ve probiyotik yoğurt tüketmenizi öneririm.
PİDE YERİNE ÇAVDAR!
Ramazan'a özel 'Ramazan pidesi'nin orta boyunun sekizde birlik bir diliminin, bir dilim ekmek yerine geçtiğini bilerek, uygun miktarlarda tüketebilirsiniz. Fakat burada bir hatırlatma yapmak istiyorum; beyaz unla hazırlanmış sıcacık pide kan şekerinizi hızla yükseltir ve kısa süre içerisinde aynı hızla kan şekerinin düşmesine neden olur. Bu nedenle pide yerine kepekli, çavdar gibi esmer ekmek tercih edilmesi tokluk daha doğru olacaktır.
YÜRÜYÜŞ YAPIN
İftarda, çorba gibi hafif yemeklerle başlangıç yapıldığında sindirim sistemi bunu daha çabuk tolere edebilir. Unutmamanız gereken; çorbayı çok sıcak içmemek ve daha sonra ana yemeğe geçene kadar 20 dakika beklemektir.
Fiziksel aktivite Ramazan ayında da ihmal edilmemelidir. İftardan bir saat sonra, 20 dakikalık yürüyüşünüzü mutlaka yapın.
DÖRT HURMA YETERLİ
Orucunuzu hurma ile açmak isterseniz; dört adet hurmanın bir porsiyon meyveye eşit olduğunu bilerek uygun miktarlarda tüketebilirsiniz. Kan şekeri hassasiyeti olanlar, başlangıcı hurma ile yapmak yerine, bir miktar besin tükettikten sonra tercih ederlerse daha sağlıklı olur.
İftariyelikler, pastırma, salam, sosis gibi şarküteri ürünleri, kızartma, kavurma vb. yağlı yiyeceklerden, hamur işleri, acılı ve baharatlı yemeklerden, şerbetli-kızarmış tatlılardan mümkün olduğu kadar uzak durmaya özen gösterin.
GÜNAYDIN sordu, Uzm. Dr. Ayla Önal anlattı.
Hazırlayan: Esra Tüzün
YARIN: ÇOCUKLAR ORUÇ TUTABİLİR Mİ?
EN SON HABERLER
- 1 Trabzon Şehir Hastanesi’nde hedef 2025
- 2 Kozmetik jinekoloji
- 3 Yazın kabusu gıda zehirlenmesi
- 4 T.C. Kimlik No ile Tahlil Sonucu Görüntüleme 2024 - MHRS E-Devlet ve E-Nabız ile Tahlil Sonuçları Nasıl Öğrenilir?
- 5 Bu hipertansiyon öldürücü
- 6 Güneşin öteki yüzü ürkütücü
- 7 Doğumları robotlar mı yaptıracak?
- 8 İnmenin nedeni kalbiniz olabilir
- 9 Tüm vücudu iltihaplardan arındıran mucize besin! Sadece 1 tane tüketmek sizi yeniden doğmuş gibi yapıyor...
- 10 Yalnızlık günde 15 sigara içmek kadar zararlı