Son Güncelleme: Çarşamba 11.08.2010
Gıda güvenliğiniz için 9 altın öneri
Yaz aylarında aşırı sıcak ve nem nedeniyle hızla bozulan gıdalar, zehirlenmeye varan pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Bu durumun önüne geçmenin tek yolu ise gıdaları satın alırken ve saklarken çok dikkatli olmak
ETİKETLERİ OKUYUN
Etiket bilgilerini kontrol edin: Gıdaları satın alırken etiket bilgilerini okuyarak ürünün içeriğini inceleyin. Ayrıca örneğin, meyveli bir içecek aroma ve şekerden mi oluşuyor, yoksa gerçek meyve suyu mu içeriyor, bunu bilerek alın.
Son tüketim tarihine bakın: Son tüketim tarihi geçmiş bir ürüne rastlarsanız, bu ürünü satın almayın ve satış yerini de uyarın. Çünkü ürünün lezzeti değişip, besin değeri kaybolmuş, hatta bozulmuş da olabilir ki bu da gıda zehirlenmesi başta olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabilir.
Ambalajı bozulmuş ürünleri almayın: Şişmiş, sızıntı yapmış, delinmiş veya bozulmuş ambalajlı ürünlerde, gıdanın içinde mikroorganizmalar üreyip sağlığınızı tehdit edebilir.
Soğutuculardaki sıcaklığı kontrol edin: Balık, tavuk, kırmızı et, süt ve peynir gibi soğukta saklanan besin maddelerinin uygun şartlarda soğutulduğundan emin olun.
Kapalı kaplarda muhafaza edin: Buzdolabında meyve de dahil hiçbir besini açık olarak saklamayın. Besinleri mutlaka yıkanmış ve süzülmüş olarak, ağzı kapatılmış bir kapta muhafaza edin.
BUZDOLABINIZ SOĞUK OLSUN
Pişmiş gıdaları üst, çiğ olanları ise alt raflarda tutun: Çiğ tavuğu açık ya da ambalajı bozulmuş bir şekilde üst raflarda saklarsanız, üzerinde çeşitli zararlı mikroorganizmalar üreyebilir, daha kötüsü yerçekiminin etkisi nedeniyle alt rafta bulunan besinlere de bulaşabilir.
Buzdolabınızın derecesini ayarla yın: Besinlerin hızla bozulmamaları için buzdolabının serinliği +4 derece olmalı. Yaz mevsiminde buzdolabının kapağını daha sık açıp kapatacağınız için dereceyi düşürerek buzdolabınızın soğutma kapasitesini artırın. Buzdolabınızı fazla besinlerle doldurmamaya ve kapların arasında hava akımı olmasına da özen gösterin.
Derin dondurucuda en fazla altı ay saklayın: Sıcaklığı ne olursa olsun, gıdaların bozulmasındaki en önemli faktör zamandır. Bu nedenle -18 derece ve altında bile olsa, önerilen süre kadar saklamalısınız. Bu nedenle deniz ürünlerini en fazla 20 gün, kırmızı eti de maksimum iki ay içinde tüketmeye özen gösterin. Gıdaları derin dondurucuda hava ile temas etmeyecek şekilde sardığınız ambalajın içinde en fazla altı ay saklamayı da ihmal etmeyin.
Gıdaları çözüldükten sonra tekrar dondurmayın: Eğer artan besinleri tüketmeyecekseniz çiğ olarak değil, pişirdikten sonra tekrar dondurun. Örneğin dışarı çıkardığınız kıymayı, tekrar derin dondurucuya koymadan önce kavurun.
EN SON HABERLER
- 1 Ne kadar hiperaktifsiniz? 10 soruda kendinizi test edin...
- 2 Kalp krizinin sinsi sinyalleri! İlk önce bu belirtileri veriyor...
- 3 Ortopedi ve Travmatoloji alanında uzmanlar Konya’da bir araya geldi
- 4 Astım nöbetine dikkat
- 5 Metabolizmayı ateşleyen beslenme yöntemi! İstediğinizi yiyerek 3 ayda 12 kilo verin...
- 6 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..
- 7 ‘Serum’ çılgınlığına karşı uyarı: Kuaförde serum taktırıp kalbi duranlar var
- 8 Greyfurtun 8 altın faydası
- 9 Beşinci hastalık korkutuyor
- 10 Hafızayı zehir gibi yapıyor! Bilim insanları beyin gücünü artırmak kaç dakika yürümeniz gerektiğini açıkladı