Perşembe 25.08.2011

Süt yerine kefir, karpuz yerine kiraz

Reflü tedavisinde ilaç ve ameliyat alternatifleriyle birlikte bitki terapisi de uygulanıyor. Dr. Hakan Güveli, "Taze veya kurutulmuş bitkiler kullanarak birçok sindirim sistemi hastalığı gibi reflü şikayetlerini de giderebiliyoruz" diyor

Sindirim sistemi rahatsızlıklarının çoğunda olduğu gibi reflüde de 'fitoterapi' yani bitki tedavisinden yararlandıklarını söyleyen Gastroentroloji Uzmanı Dr. Hakan Güveli, "Doğru beslenme düzeniyle reflüden korunmak mümkün. Bazı gıdalardan uzak durarak, bazı bitkileri bilinçli kullanarak reflüyü azaltabilir hatta tamamen yok edebilirsiniz" dedi. Medical Park Gastroentroloji Uzmanı Dr. Hakan Güveli ve Diyetisyen Arzu Gökmen; reflü hastalarına beslenme reçetesi yazdı:
YANLIŞ BESLENİYORLAR
Reflü oluşumunda yanlış beslenmenin önemli rolü var değil mi?
Gıda piyasasının dayattığı yaşam biçimi ve beslenme tarzı reflüye yakalanma riskini artırıyor. Fast-food tarzı beslenme alışkanlıkları, parti, davet gibi organizasyon yemekleri reflüye zemin hazırlamaktadır. Tüm hayatımıza yayılan çikolata, gofret, cips, kremalı bisküviler, sakız, kolalı içecekler gibi popüler beslenme alışkanlıkları; reflüye sebep oluyor.
KİŞİYE ÖZEL DİYET
Bitkisel özlerin reflü tedavisindeki yeri nedir?
Fitoterapi; hastalıkların taze veya kurutulmuş bitkilerle ve onların doğal ekstreleriyle tedavi yöntemine verilen isimdir. Birçok sindirim sistemi hastalığında olduğu gibi reflü tedavisinde de fitoterapiden yararlanıyoruz.
Fitoterapinin faydaları neler?
Fitoterapi sayesinde reflüyü tedavi etmek için hemen ilaçlara sarılmıyoruz. Bilinen ve uygulanan sağlıklı beslenme kurallarını göz ardı etmeden, kişinin kişisel özellikleri, yaşam tarzı, kilosu, biyokimyasal bulguları dikkate alarak; diyetisyenlerle birlikte sadece ona özel bir beslenme programı hazırlıyoruz. Kişinin başka hastalığı varsa da diyetine, hastalığına uygun olacak bitkiler ekliyoruz. Sadece çay içmesini yasaklayarak iyileştirdiğimiz hastalarımız var. Beslenme programının kişiye özel olması şart.
HER ÖĞÜNDE AZAR AZAR YİYİN FAZLA KİLOLARI VERİN
İDEAL AĞIRLIĞINIZA İNİN: Şişmanlık, reflü riskini artırır. Reflüsü olanların uygun bir diyetle, ideal kilolarına inmesi önemlidir. İdeal ağırlığına gelen bireylerin reflü şikayetlerinde belirgin azalmalar olur.
PORSİYONLARI KÜÇÜLTÜN: Aşırı yemek yememeye dikkat edin. Öğünlerin porsiyon miktarlarını kısıtlayın. Çok sıcak ve çok soğuk besin tüketiminden uzak durun.
ŞEKERDEN UZAK DURUN
KIZARTMAYIN, HAŞLAYIN: Kızartma, kavurma yerine buğulama, haşlama ve fırında pişirme yöntemlerini tercih edin.
ŞEKER VE UNU AZALTIN: Unlu ve şekerli besinler, kana hızlı karıştığı için buna bağlı olarak insülin direnci ve hipoglisemi gelişebilir. Bu da reflü şikayetlerini tetikler.
YEMEDEN ÖNCE İKİ KERE DÜŞÜNÜLECEKLERİN LİSTESİ
Çok sıcak ve soğuk yemekler.
Koyu çay ve kahve.
Kolalı ve karbonatlı içecekler.
Alkollü içecekler.
Margarin, tereyağı, kuyruk yağı.
Sosis, salam, sucuk, pastırma.
Kızartmalar, kavurmalar.
Açma, poğaça gibi yağlı besinler, kaymak, krema gibi yağlı soslar.
Yağ oranı yüksek tatlılar, helvalar, lokum, kuruyemişler.
Sakatatlar.
Patates kızartması ve püresi.
Portakal, mandalina, greyfurt, limon, üzüm, karpuz ve kavun.
Çilek, kızılcık, yaban mersini ve çekirdekli kara üzüm...
Hamburger gibi fast-food'lar.
SEBZE VE MEYVELERİ PİŞİRİN
Süt yerine kefir için. Kefir, bağırsakta yaşayan faydalı bakterilerin sayısını artırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve birçok hastalığa karşı koruyucudur. Probiyotik yoğurt da tüketilebilir.
Pişmiş sebzelerin tümü yenebilir. Ancak, karnabahar, brokoli, lahana gibi sebzeler gaz yapabileceği için rahatsızlık verebilir.
Tam tahıllı buğday ekmeği veya çavdar ekmeği tüketin.
Elma, armut, muz, şeftali ve üzüm rahatlıkla yenebilir. Karpuz yerine ise kiraz tüketilebilir.
Reflü şikayetlerinin çok yoğun olduğu günlerde, meyvelerin kabuğu soyulmalı ya da komposto yapılarak yenmelidir.
Yemeklerinize; zencefil, kimyon, kişniş ve kekik gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.
REFLÜ DOSTU BİTKİ ÇAYLARI
20 gram kimyon, 20 gram rezene, 30 gram anason ve 30 gram kişnişten oluşan bitki karışımının bir çaykaşığı kadarını; bir bardak kaynar su içinde 20 dakika bekletin. Sabah, öğle ve akşamları bir fincan için.
20 gram kişniş 20 gram adaçayı yaprağı, 10 gram civanperçemi ve 10 gram meyan kökünü karıştırın. Bir tatlı kaşığı kadarını bir bardak suda 10 dakika bekletin. Günde üç kez yemeklerden sonra için.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.