Pazartesi 29.08.2011
Son Güncelleme: Pazar 28.08.2011

Çayı tarçınlı demleyin şekeri dengeleyin

"Ramazan'da oruç tutarak dinlendirdiğiniz midenizi bayramda yormamak için basit önlemler alın" diyen Beslenme Uzmanı Gizem Keservuran: "Kan şekerini dengelemek için çayınıza çubuk tarçın katabilirsiniz"

Ramazan boyunca değişen beslenme düzeniyle yavaşlayan metabolizma; orucun hemen ardından başlayan Şeker Bayramı'nda yapılan ikramlarla şoka girebilir! Birbirinden lezzetli tatlıların ve ikramların yapıldığı Şeker Bayramı'nı 'en az hasarla' atlatmak istiyorsanız, bazı küçük ama etkili önlemler alabilirsiniz...
KURU MEYVE İKRAM EDİN
Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran; yıl içinde en çok kilo alınan zaman dilimi olan Şeker Bayramı'yla ilgili şu önerilerde bulundu: "Bayramın ilk günü kahvaltıyı sakın atlamayın. Demleyeceğiniz çaya tarçın atarak kan şekerinizi kontrol altına alın. Misafirlerinize, şeker yerine hurma ya da kuru meyve ikram edin. Ara öğünlerinizi şeker ve çikolatayla geçiştirmeyin!" Beslenme Uzmanı Keservuran, yarından itibaren dikkat edilmesi gerekenleri de şöyle sıraladı:
KÜÇÜK ÖNLEMLER ALIN
Ramazan boyunca, oruç nedeniyle sık aralıklarla beslenme düzenine mola verdiniz; sadece iki öğün yemek yediniz. Sonuç olarak da metabolizma hızı yavaşladı. Yarından itibaren ise amacınız; metabolizmayı hızlandırmak ve vücudun biyoritmini yakalamasına zemin hazırlamak olmalı. Bu nedenle bazı küçük önlemler alıp bilinçli beslenerek; bayramı hem keyifli hem de sağlıklı bir şekilde geçirebilirsiniz.
KAHVALTISIZ OLMAZ
Bayram sabahında, mutlaka kahvaltı edilmeli. Kahvaltı; az yağlı beyaz peynir, keçi peyniri gibi peynir çeşitleri ile tam tahıllı ekmek, yeşil çay veya siyah çayla birlikte mevsim yeşilliklerinden oluşmalı.
SALAM VE SOSİS YASAK
Gün içinde tüketilecek besinler ve ikram edilen tatlılar da düşünülerek bayram sabahı kahvaltıda sosis, salam, sucuk ve pastırma gibi yağlı gıdalar tüketilmemeli. Zeytin ise kişinin kilo problemi, yüksek tansiyon gibi rahatsızlıklarına göre sofraya eklenebilir. Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olmak için kahvaltıya 5-6 adet yeşil zeytin veya 2-3 tatlı kaşığı erik marmelatı eklenebilir.

DEMLİĞE ÇUBUK TARÇIN
Kahvaltıda içeceğiniz ya da misafirlerinize ikram edeceğiniz çayı demlerken; demliğe bir adet çubuk tarçın ekleyin. Böylece hem çaya farklı bir lezzet katmış, hem de şeker kullanımını azaltarak kan şekeriniz üzerinde olumlu etki yaratmış olursunuz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.