Son Güncelleme: Perşembe 29.12.2011
Kalp krizi soğuk ve karlı havaları sever
Kalp krizi, sıcak değil soğuk havaları daha çok seviyor. Evinin önündeki karları temizlerken kalp krizi geçiren insanlara tüm dünyada çok sık rastlanıyor. Prof. Dr. Nevrez Koylan, "Kışın markete giderken bile kriz riski yaşanır" diyor
SİSTEM HIZLANIYOR
İnsanlar sıcakkanlı canlılardır ve hava soğuduğunda bile vücut ısılarını korumak zorundadırlar. Vücut; soğuk havada ısı kaybını önlemek için kan damarlarını büzerek ısı kaybını azaltmaya çalışır. Ayrıca, enerji üretiminin artması için metabolizma hızlandırılır. Buna rağmen ortaya çıkan ısı kaybını yerine koymak amacıyla; kalp hızı ve debisi artar. Bu sonuçları oluşturmak için de adrenalin başta olmak üzere bir dizi sinirsel ve hormonal mekanizma harekete geçer.
KALP YORULUR
Soğuk havada, kalbin iş yükü belirgin şekilde artış gösterir. Ayrıca damarlar da daralır. Bu nedenledir ki soğuk havada daha çabuk yorulur ve daha çabuk nefes nefese kalırız. Yine aynı nedenle, yani damarlar büzüştüğü, kalbe giden kan miktarı azaldığı, azalan o kanın içindeki oksijen de az olduğu için; eller, ayaklar, burun ucu ve dudaklar morarır.
El ve ayaklarda kangren, kalp yetersizliği olanlarda kalp yetersizliğinde artma, kalp ritmi bozuklukları, koroner damarlarında darlık olanlarda göğüs ağrısı ve hatta kalp krizi ortaya çıkabilir. Soğukla karşılaşma ne kadar hızlı olursa vücudun tepkisi de o kadar şiddetli olur. Örneğin, soğuk suya düşenlerde bu reaksiyonlar çok hızlı gelişir.
SOĞUKTA KALPTE NELER DEĞİŞİYOR?
MUTLAKA GRİP AŞISI
Kalp hastaları her yıl grip aşısı, beş yılda bir de zatürre aşısı olmalıdır. Sağlıklı kişilerde hafif bir kırıklık nedeni olan grip ve soğuk algınlığı; kalp hastalarının kış aylarındaki en önemli ölüm nedenleri arasındadır. Bu yüzden aşılarınızı ihmal etmeyin.
YÜRÜYÜŞ YAPMAYA KIŞIN DA DEVAM EDİN
Hava kirliliğinin temel etkisi, havadaki oksijen miktarını azaltmasıdır. Havanın içindeki karbondioksit miktarının artışı da sorundur. Havadaki partikül sayısının artışı, akciğerlerde alerjik ve mekanik çeşitli reaksiyonlara yol açar. Bu olayların tümü kalp hastaları için son derece zararlıdır.
"Hava soğuk ne yapayım?" gibi bir bahane aslında çok kişinin işine gelir. Bu dönemde yürüyüşler bırakılmamalıdır. Kış mevsiminde havanın dışarı çıkılamayacak kadar kötü olduğu günlerin sayısı, mevsimin beşte birini bile bulmaz. Kalan günlerde ise uygun giysi ve ayakkabılar seçilerek yürüyüşlere devam edilmelidir.
SICAKTAN SOĞUĞA ANİ ÇIKIŞ TEHLİKELİ
Damarların büzülmesi, tansiyonun yükselmesi, kalbe dönen kan miktarının artması ve kandaki oksijen miktarının azalmasıdır. Bunlara bir de kan pıhtılaşmasının artması eklenince; kalp krizleri için uygun ortam ortaya çıkar. Ancak, yine de birkaç koşulun üst üste gelmesi gerekir. Kalp yetersizliği ve soğukla ani karşılaşma; krizi tetikleyen etkenlerdir.
Kalp krizlerinin en sık görüldüğü durumlar, genellikle kar küremek, karlı havada araba lastiği değiştirmek, buzlu suya düşmek (sauna sonrası şok havuzu da dahil) gibi sıcak ortamdan soğuğa ani geçişin olduğu durumlardır. Gerçekten de, herkesin evinin önündeki kaldırımın karını temizleme zorunluluğu olduğu Amerika ve Kanada'da; kışın kar küreme sırasında ortaya çıkan kalp krizi ve ani ölümler çok sıktır. Kalp krizine yol açmasa bile soğuk rüzgara karşı yürümek de ciddi göğüs ağrısına yol açabilir.
KENDİNİZİ KORUMAK İÇİN KALİTELİ BESLENİN
Kışın, soğuk gerekçesi ile genellikle fazla yemek yenir, tatlılara ve hamur işlerine ağırlık verilir ama aslında kış, sebze mevsimidir. Kırmızı sebze olarak havuç, kırmızı pancar, kırmızı lahana ve balkabağı, yeşil sebze olarak ıspanak, pırasa, brokoli, lahana ve marul cinsleri ve beyaz sebze olarak da kereviz, turp, yerelması gibi kök sebzeler bolca bulunur. İlaveten, kuru baklagiller de bu dönemde bol tüketilebilir ve çok yararlıdırlar.
SEBZELERİ AZ PİŞİRİN
Buğulama, pilaki veya çorba şeklinde veya yağı aşağıya süzülmek şartıyla bol balık tüketmek de yararlıdır. Ancak, kızartma veya yağsız tavada ızgara şeklinde pişirilmemeli. Et ve tavuk da yağsız olmak ve yağda kızartılmamak şartıyla günde 100 gram kadar tüketilebilir. Ekmek, makarna, pirinç ise az tüketilmesi gereken gıdalar arasındadır. Sebzeler olabildiğince az pişirilmeli veya çiğ yenmeli. Çorbalar da un ve yağ ile kavrulmamalı. Kıştan korunmak çok yiyerek değil, nitelikli yiyerek mümkün olur.
KALP HASTALARININ ÖNLEM ALMASI GEREKİR
Kalp krizi vakalarının yazın arttığına dair bir inanış vardır ama araştırmalar, özellikle kış aylarında kalp krizi riskinin daha güçlü olduğunu gösteriyor. Kalp krizi vakaları, kışın diğer mevsimlere göre iki-üç kat artıyor. Solunum yolu enfeksiyonları, yağlı besinlerin tüketilmesi, daha az güneş ile temasın getirdiği hormonal değişiklikler; bu durumun nedenleri arasında yer alıyor. Kış, kişilerin pek çok açıdan önceden hazırlanması gereken bir dönemdir. Bu nedenle her türlü kalp hastasının kış için kendi tedbirlerini alması gerekiyor.
EN SON HABERLER
- 1 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...
- 2 Göz hastalıklarında akıllı mercek dönemi
- 3 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...
- 4 Pelin Karahan'a 1,5 ayda 8 kilo verdiren o diyet! Meğer sırrı çok basitmiş...
- 5 Şaşılığın tedavisi mümkün
- 6 Kan grubunuza dikkat! Bu kan grubundakilerin "demans riski %82 daha fazla"
- 7 Bilim insanları mucizeyi duyurdu! Kanser hücrelerini tek tek yakalayıp öldürüyor
- 8 Gözlerimizin önünde eridi! Diyet yapmadan 20 kilo veren ünlü isim açıkladı: "Her gün bunu yedim..."-
- 9 Kanserin ilk belirtisi ellerde ortaya çıkıyor! Eğer böyle görünüyorsa...
- 10 İklim değişti dünya alarmda