Cuma 18.05.2012
Son Güncelleme: Cuma 18.05.2012

Tuzlu gıdalar kanser nedeni

Bilinen en eski kanser türlerinden biri olan mide kanserine; 40 yaş üzerinde sıklıkla rastlanıyor. Beslenme alışkanlığı ile yakından ilgili olan mide kanserini aşırı tuzlu yiyecekler, koyu çay, tütsülenmiş besinler ve sigara kullanımı tetikliyor

Mide kanseri; eski Mısırlılar'dan bu yana bilinen bir kanser türü. Bu kanser türü, belirli bölgelerde ve toplumlarda daha sık görülüyor. İstatistiksel veriler; Amerika'da kansere bağlı ölümlerin yemek alışkanlıklarının olumlu yönde gelişmesi ve çevresel faktörlerin düzelmesiyle 7'nci sıraya düştüğünü gösteriyor.
ÜLKEMİZDE ARTIYOR
1930'larda kanser, ölüm nedenleri arasında erkeklerde ilk sıralarda yer alırken, son 50 yılda bu oranın Japonya dışındaki gelişmiş sanayi ülkelerinde belirli şekilde düştüğü gözlendi. İlk kez tanımlandığı eski Mısır'dan bu yana gerek toplum sağlığı, gerekse cerrahi açıdan sorun olan mide kanseri; son yıllarda ülkemizde artış göstermekte. Birçok ülkede sosyo-ekonomik durum ile mide kanseri arasında ilişki saptandı. Sosyoekonomik düzeyi düşük olan ülkelerde mide kanseri görülme ihtimali, diğerlerine oranla 2.5 kat fazla. Ayrıca çok kesin olmamakla birlikte madencilerde, balıkçılarda, tarım işçilerinde mide kanseri riski daha yüksek. Bu farklılığın beslenmeden ileri geldiği öne sürülüyor. 40 yaşın altındaki kişilerde seyrek rastlanıyor. Ne var ki son dönemde bu yaş ortalamasının da ülkemizde düştüğü görülüyor.
İNATÇI HAZIMSIZLIK
Mide kanseri erken evrelerde belirli bir semptom göstermez. Bu dönemdeki en önemli belirtinin inatçı hazımsızlık olduğu söylenebilir. Hazımsızlık, vakaların yüzde 50'inde görülüyor. İlk belirtilerin ortaya çıkışı ile tanı konulması arasında ortalama 6-9 aylık bir süre geçiyor. En sık rastlanan belirtiler ise; iştahsızlık, halsizlik, hızlı kilo kaybı, bulantı, mide yanması, yemeklerden sonra dolgunluk. Üç hastadan biri ağrı şikayetiyle hekime başvuruyor. Bazı vakalarda ağrı; kalp ağrısını bile taklit edebiliyor. Ağrının süreklilik kazanması, tümörün mide dışına yayıldığını düşündürür. Midenin, bağırsağa açılan bölümdeki tıkanıklık hastada kusmaya; yemek borusundaki tıkanıklık ise yutma güçlüğüne sebep olur.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.