Son Güncelleme: Pazar 20.05.2012
Kalsiyum deposu sağlık kaynağı süt
Bugün, 21 Mayıs Dünya Süt Günü... 7'den 70'e herkesin tüketmesi gereken en önemli besinlerin başında gelen süt; yetişkinlerde kemik erimesine karşı, gebelerde rahat bir uyku, çocuklarda ise gelişim için tercih ediliyor. Ama sütü içmek kadar, onu korumayı bilmek de önem taşıyor
ISITILDIĞINDA RENGİ DEĞİŞMEMELİ
Pastörizasyon işlemi; sütün süzülmesi ve yabancı maddelerden ayrıldıktan sonra belirli bir derecede ısıtılıp aniden soğutularak; belli bir süre saklanabilecek hale gelmesidir. İçilecek sütün iyi pastörize olup olmadığını fosfataz testi ile anlaşılır. Sütü ısıttığımızda rengi değişmezse; süt iyi pastörize olmuş demektir.
CAM ŞİŞE TERCİH EDİN
Pastörize edilen sütler, buzdolabında dört-beş derecede yazın bir gün, kışın ikiüç gün saklanabilir. Pastörizasyon işlemi, tam yapılmamış olan sütlerde tat ve renk değişimi olur; bu da zararlı bakterilerin tamamının yok edilmediği anlamına gelir. Bu nedenle süt satın alırken, iyi bir markanın, güvenilir bir ürününü tercih etmek doğru olacaktır. Mümkünse cam şişelerdeki pastörize edilmiş sütleri tercih etmek en doğrusu olacaktır.
KADINLARA MUTLAKA
Yetişkin bireylerde özellikle de kadınların orta yaş döneminde görülen kemik erimesi için, günde bir su bardağı süt tüketmeleri gerekir. Günlük almaları gereken üç-dört porsiyonluk süt grubu ihtiyaçlarını yoğurt ve peynirden de sağlayabilirler.
SÜT İÇMEYEN, YOĞURT YESİN
Eğer kişi süt içemiyorsa, bu ihtiyacını yoğurt, çökelek ya da peynir grubundan karşılamaya çalışabilir. Ancak özellikle ilkokul çağındaki çocukların her sabah, güne bir su bardağı sütle başlayıp günü bir su bardağı sütle kapatmaları büyük önem taşır. Bu, onların fiziksel gelişimleri için önemi yadsınamayacak bir faktördür.
HAMİLELERİN KEMİKLERİ İÇİN ŞART!
Anne adayları ve gebelerde; süt tüketiminde dikkatli ve süt seçiminde özenli davranmalıdır. Gebelerin her gün yatmadan önce içecekleri bir su bardağı süt hem rahat uyumalarını, hem de gerekli ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlayacaktır. Sütteki kalsiyum oranı özellikle hamile kadınlar için oldukça önemlidir. Çünkü gebelik sırasında bebeğe toplam 25-30 gram kalsiyum aktarılır. Bebeğin yetersiz kalsiyum alması durumunda; anne kemiklerinden kalsiyum çekebileceği ihtimaline karşılık annenin günde iki su bardağı süt içmesi gerekir.
EN AZ BİR BARDAK
Özellikle ergenlik dönemindeki kız ve erkek çocuklarının günlük bir su bardağı süt içmesi şarttır. Bu, kemiklerdeki kalsiyum oranını etkiler ve gençlerin ileriki dönemlerde kemik erimesine daha geç yakalanmasına neden olur. Bebekler içinse 1 yaşına kadar inek sütü alımı; demir emilimi sorunlarına neden olabileceğinden pek önerilmemektedir.
EN SON HABERLER
- 1 Estetik çılgınlığı dur durak bilmiyor! "Ağlayarak geliyorlar" Bu fotoğrafa benzemek istiyorlar...
- 2 Sabahları içtiğiniz Türk kahvesine sadece 1 kaşık ekleyin! 1 haftada 3 kilo verdiriyor...
- 3 En çok bu bölgede görülüyor! Kan değerlerinize dikkat...
- 4 Kocaeli Şehir Hastanesi'nden Dünya Talasemi Günü'nde önemli uyarılar
- 5 Kalp krizinin sinsi sinyalleri! İlk önce bu belirtileri veriyor...
- 6 Bacak damarlarındaki büyük tehlike
- 7 Ne kadar hiperaktifsiniz? 10 soruda kendinizi test edin...
- 8 Kalp krizinin sinsi sinyalleri! İlk önce bu belirtileri veriyor...
- 9 Ortopedi ve Travmatoloji alanında uzmanlar Konya’da bir araya geldi
- 10 Astım nöbetine dikkat