Son Güncelleme: Salı 17.07.2012
Sağlıklı ramazan rehberi
Oruç tutmak, çalışan kişileri zorluyor. Uzmanlar; yoğun bir tempoda çalışanlara, sahura kalkmalarını ve önemli işlerini 15.00'e kadar bitirmelerini tavsiye ediyor
DOMATES TÜKETİN
Oruçluyken verimli çalışmanın en önemli şartı; sahura kalkmaktır. Oruçlu kişinin çalışması için en verimli saatler 10.00- 16.00 arasıdır. Bu saatten sonra kan şekerinde düşmeler, uzun saatler susuz kalmanın etkisiyle halsizlik, dikkatsizlik, aşırı sinirlilik, tansiyon düşmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Gün içinde kişinin sağlık durumuna göre değişen durumlar olabilir. Sahura kalkıldığı halde saat 12.00- 14.00 arasında da bu durumlar görülebilir. Bu tamamen doğru beslenip beslenmediğiniz ve bol su içip içmediğinizle ilgilidir.
Yoğun çalışma ortamındaki kişi oruç tutuyorsa; fosfor, potasyum ve magnezyum minerallerini barındıran gıdaları daha çok tüketmelidir. Bunları da tüm taze meyve ve sebzelerden alabilir. Yoğun çalışan kişiler fazla yağlı ya da mideyi yorucu bir şekilde beslendiklerinde, iş ortamında uykuya meyil artar. Vücutta potasyum oranı düşer. Çeşitli mineraller içeren meyve sularını; iftar ve sahur arasında tüketerek günü kolay geçirebilirler. Yoğun iş temposu olanların, mutlaka gece sahura kalkmaları gerekir.
Domatesten asla vazgeçmemeleri gerekiyor. Özellikle kayısı tüketerek potasyum almalı, bademden magnezyum almalı, yeşil sebzeleri tüketerek de çinko ihtiyaçlarını gidermeliler. Yoğun çalışan kişiler fosfor, magnezyum, çinko içeren vitaminlerden sahurda birer tane alabilir.
REFLÜSÜ OLAN KİŞİLER ORUÇ TUTMASIN!
ORUÇ TUTARKEN SOFRANIZA KOYMAYIN
MARKETE GİDERKEN BU LİSTEYİ YANINIZA ALIN!
Ramazan mutfağınızda mutlaka bulundurmanız gereken besinler şöyle:
KALP HASTASI ORUCU HOŞAFLA AÇSIN
Kalp hastaları; özellikle iftarda yağlı, sindirimi zor ve ağır yiyeceklerden kaçınmalıdır. İftarda çorba gibi sulu yiyeceklerle, süt, sütlaç, muhallebi, komposto ve hoşaf gibi tatlılarla oruç açıldıktan birkaç saat sonra yemek yenilebilir. Meyve ve sebzeleri ise çok geç saate kalmadan tüketmekte yarar vardır. Sahurda ise tok tutması için ağır ve sindirimi zor gıdalardan kaçınılmalı, kızartmalardan uzak durulmalı, kahvaltı şeklinde sahur yemeği hazırlanmalıdır.
UYKU BASTIRMADAN PROJENİZİ SUNUN
İftara yakın saatte oruç tutan kişinin kan şekeri düşer. Sodyum, potasyum ve klordaki denge bozukluğu ise uykuyu artırır, yorgunluk ortaya çıkar. Bu nedenle önemli bir projeyi sunmak için en uygun saatler; sabah 10.00 ile öğlen 15.00 arasıdır.
EN SON HABERLER
- 1 Rus hekimler parmağı kesilmeli dedi Türk doktorlar kurtardı
- 2 Hasta eden "genleri" ortadan kaldırıyor! Bilim insanlarından açıklama: "Ömrü onlarca yıl uzatacak 5 adım"
- 3 5 bin yıllık tedavi şifa dağıtıyor! Geçmeyen dertlerine "arı iğnesi" çare oldu
- 4 Hafızayı zehir gibi yapan besin! Haftada 3 defa tüketmek unutkanlığı bitiriyor
- 5 Bilim insanlarından "kalbi 20 yaş gençleştiren" besin keşfi! Bunu yiyenin damarları baştan aşağı yenileniyor...
- 6 Gezegendeki "en sağlıklı besin" açıklandı! Bunu yiyen hastalık yüzü görmüyor
- 7 Çığ gibi büyüyen tehlike: Obezite
- 8 Tek bir tanesinde dünyanın "şifası" var! Yiyenin bağışıklığı "çeliğe" dönüşüyor: Bulmak için Akdeniz'e koşuyorlar...
- 9 Tek yudumu kabızlığa çare oluyor! Sabahları bir bardağı tıkalı bağırsakları anında açıyor…
- 10 Gezegendeki "en sağlıklı besin" açıklandı! Bunu yiyen hastalık yüzü görmüyor