Son Güncelleme: Salı 17.07.2012
Sağlık dolu bir sahur
Ramazan'ı sağlıklı geçirmek için sahur çok önemli. Dr. Ayşe Sayı, 'Hekimsizsiniz' isimli kitabında sağlıklı ve gün boyu tokluk hissi veren bir sahurun nasıl olması gerektiğiyle ilgili yararlı bilgiler veriyor
SIVI TÜKETMEK ŞART
Sahurlarda standart bir mönüyü uygulamak yerine, vücudunuzun ihtiyaçlarına göre ayarlama yapmanız sağlık açısından daha doğru olur. Sahurda tüketebileceğiniz gıdaları önce üç ana başlık altında toplayalım:
Sahurda yeteri kadar sıvı gıda tüketmeniz gerekir. Vücudunuzun ihtiyacına göre içecekleri tek başına veya diğer gruplardan bir tanesine ilave ederek tüketebilirsiniz. Sıvı gıdalar ile diğer gruplar arasında 15-20 dakika olmasına özen gösterin. Sahura kalkar kalkmaz sıvı gıda içerseniz, bu bekleme süresini yemek hazırlarken geçirebilirsiniz.
SIVI GIDALAR
Dr. Sayı, sahurda limonlu su tüketilebileceği gibi ayrıca sulandırılmış, taze sıkılmış sebze ve meyve sularının da gönül rahatlığıyla içilebileceğini belirtiyor. İşte sebze ve meyve suları için birkaç örnek:
KATI GIDALAR
ŞİFALI GIDALAR
KIZARMIŞ EKMEK
Keten tohumu tüketerek Ramazan boyunca Omega-3'ün iltihap önleyici, damar açıcı, kansere karşı koruyucu etkilerinden faydalanmış olursunuz.
CEVİZ, FINDIK, BADEM YİYİN
Sahur sofrası hafif bir kahvaltı gibi olmalı ama yine kişinin ihtiyaç duyduğu karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri içermelidir. Yani hem sindirimi kolay hem de tok tutan özellikte olmalıdır. Yağlı tohumlar, besinlerin mideden geçiş hızını yavaşlatır ve tokluğun uzamasına neden olur. Bu nedenle sahurda ceviz, fındık, badem gibi yağlı tohumlardan belli miktarlarda tüketebilirsiniz.
SAHUR İÇİN 6 ALTERNATİF ÖNERİ
Bu sahur menülerinden herhangi birini iftarda yediklerinize uygun olacak şekilde; arzunuza göre seçebilirsiniz. Limonlu su+taze sıkılmış sebzemeyve suyu-su karışımı veya bal şerbetini her tarifte tüketmeyi de ihmal etmeyin...
1- Taze veya kuru meyve+suda bekletilmiş çiğ kuruyemiş.
2- 1 kase yoğurt+1 çorba kaşığı öğütülmüş keten tohumu veya 1 çorba kaşığı çörek otu.
3- Filizlendirilmiş tahıl ve suda bekletilmiş çiğ kuruyemiş takviyeli salata+hafif kızartılmış tam tahıllı organik ekmek+zeytin.
4- Filizlendirilmiş hububattan yapılan çorba (mercimek ya da maş fasulyesi)+hafif kızartılmış tam tahıllı organik ekmek+zeytin
5- Yumurta veya peynir+zeytin+domates+biber+salatalık+yeşillik+1 avuç ceviz.
6- Sebze yemeği+kızartılmış tam tahıllı organik ekmek.
BESİNLERDEN YARARLANMAK İÇİN
Posa tüketimini artırmak, sahur için önemli bir ipucudur. Besinlerden daha fazla yararlanmak için;
EN SON HABERLER
- 1 Başparmak testiyle kalp hastalığı ihtimalinizi öğrenin! O kişilerin yüzde 98'i...
- 2 Merdiven çıkmak ömrü uzatıyor
- 3 Gece körlüğüne kök hücre umudu
- 4 Başparmak testiyle kalp hastalığı ihtimalinizi öğrenin! O kişilerin yüzde 98'i...
- 5 Beslenmeyle ilgili doğru bilinen yanlışlar! Yemekte toksik etki yaratıyor...
- 6 Çocukların dünyasını karartan hastalık
- 7 Kemikleri çelik gibi yapıyor! Günde 1 bardak tüketmeniz yeterli...
- 8 B12 vitamini değerini tavan yaptırıyor! Sabahları kahvaltıda 1 adet tüketirseniz...
- 9 Akciğer kanseri ilk belirtisini sabahları gösteriyor! Uyandığınızda bunu yaşıyorsanız...
- 10 Meğer kolajen deposuymuş! Her yemeğe ekleyin: 10 yaş gençleştiriyor