Diyetisyen Berna Ertuğ, yaz aylarındadinç kalabilmek için şu önerilerde bulundu:
Yaz aylarında antioksidan bakımından zengin, bağışıklık sistemini güçlendiren taze sebze ve meyve tüketimi, enerji verir. Özellikle C vitamini açısından zengin yeşil biber ve maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler; kivi, çilek, erik gibi meyveler yiyin. A vitamini zengini yumurta, havuç ve kayısı bağışıklığı güçlendirir.
Kan şekerini hızla yükselten ve hızlı düşüren; şekerli besinler yerine tahıllı ekmek ve bulgur gibi lifli besinleri tüketmeye özen göstermek gerekir. Haftada bir-iki kez kurubaklagil yemekleri yenmelidir.
AÇIK BÜFEDEN SALATA
Yaz aylarında özellikle tatil bölgelerinde otellerin açık büfeleri, aşırı yemeye teşvik eder. Kilo kontrolü için açık büfeden alınacak salata miktarını iki katına çıkarıp ana yemekten yarım porsiyon alınmalıdır.
TATLI KRİZİNE DONDURMA
Dondurma, hem harareti hem de tatlı krizlerini önler. Ancak her gün yerine haftada üç-dört gün yenmelidir.
Üç top vanilyalı ve meyveli dondurma tatlı sevenleri mutlu edebilir. Çikolatalı, karamelli ya da fıstıklı dondurma ise kalorisi yüksek olduğu için daha az yenmelidir.
AÇIKTAKİ GIDALARI ALMAYIN!
Yazın artan sıcaklarla birlikte besinlerin taze kalma süreleri de kısalır. Özellikle; et, yumurta ve süt gibi yiyecekler, saklama ve pişirilmelerine dikkat edilmediği zaman zehirleyici olabilir. Ayrıca yaz aylarında açıkta satılan yiyeceklerin tüketiminden de kaçınmak gerekir.
BU YİYECEKLERDEN UZAK DURUN
Yağda kızartmalar, et, sebze, yağlı ve sos eklenmiş besinler...
Turşu gibi tuzlu besinler...
Sucuk, salam, sosis ve pastırma gibi şarküteri ürünleri...
Karaciğer, böbrek, dalak ve beyin gibi sakatatlar...
Kaymak, krema, mayonez, tahin, yağlı soslar...
Kuyruk yağı, tereyağı ve margarin.
Şekerli meyve suları ve bol miktarda şeker içeren asitli içecekler...
İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar...
Sıcaklarda alkollü içki tüketimine de dikkat edin. Tercihinizi bira gibi hafif alkollü içkilerden yana kullanın ve deniz kenarında aç karınla içki içmeyin.