Pazartesi 31.12.2012
Son Güncelleme: Pazartesi 31.12.2012

Sağlıklı bir yılbaşı sofrası

Yılın ilk günü baş ağrısı ve mide krampları yaşamak istemiyorsanız; yılbaşı yemeğinde kalorisi ve yağ oranı düşük olan hindi yiyin. Ağır tatlılar yerine ise dondurmayı tercih edin

Yeni yıla baş ağrısı, mide krampları ve kötü bir ruh haliyle girmek istemiyorsanız, sofranızı sağlıklı bir mönüyle donatmalısınız. Beslenme ve Diyet Uzmanı Bengi Çetiner; ertesi günü de düşünerek; hem sağlıklı, hem de keyifli bir yılbaşı sofrası kurmanın püf noktalarını anlattı:

IZGARA YA DA HAŞLAMA

Heyecanla ve büyük umutlarla beklediğiniz yeni yıl gecesinin en keyifli bölümü kuşkusuz çeşitli yemekler, mezeler, tatlılar ve kuruyemişlerle donatılan yılbaşı sofralarıdır. Ancak çoğu zaman bu heyecanla yılbaşı sofralarını biraz abartır, ertesi gün de perişan bir halde yeni yıla uyanırız. Bazen bilinçsiz bir şekilde alınan alkol, bazen de abartılı şekilde yenen yemekler yüzünden; yılın ilk gününe baş ağrısıyla ya da mide kramplarıyla başlayabiliriz. Oysa alacağınız bazı küçük ama etkili önlemlerle; hem sağlıklı, hem de leziz bir yılbaşı sofrası hazırlayabilirsiniz!
Yeni yıl sofrasını sağlıklı bir mönü haline getirebilmeniz için ana yemek olarak; ızgara, haşlama veya buğulama yöntemleri ile pişirilmiş hindi, tavuk veya balık tercih etmelisiniz. Yılbaşı akşamlarının en özel yemeği olan hindi, doymuş yağ içeriğiyle ve düşük kalorisiyle iyi bir et grubu tercihi olabilir.

TOK KARINA ALKOL

Bilinçsizce tüketilen alkol de, insana kilo aldırır. Vücuda 1 gram alkol girmesi; yaklaşık 10 mililitre suyun atılmasına neden oluyor. Yani diüretik etki yaratacağı için gece boyunca tükettiğiniz alkolün yanında bol bol da su içmelisiniz. Bu arada alkol, tok karnına ve yavaş bir şekilde içilmelidir. Aksi takdirde vücudun metabolizmasının yavaşlamasına neden olur ve bu durum da uyku merkezini uyarır. Sonrasında yeni yıla girmeden kendinizi yatakta bulabilirsiniz.

BİR SAATTE, BİR KADEH!

Yeni yılın ilk gününde şişkinlik ve baş ağrısı yaşamak istemiyorsanız; az kalorili alkollü içecekleri tercih edin. Şunu unutmayın; içkinin miktarı ve kalitesi de son derece önemlidir. Bu nedenle bir saat içerisinde, bir kadeh içkiden fazlasını daha tüketmemelisiniz.
ANA YEMEĞİN YANINA SEBZELİ MEZELER
Yılbaşı gecesi ana yemek olarak yapacağınız hindi, tavuk ya da balığın yanına yardımcı yemek olarak; hafif tatları seçmelisiniz. Yani kestaneli pilav, makarna ve dolma gibi kan şekerini çabuk artıran, yağlı ve karbonhidrat değeri yüksek besinlerin yerine; sebze ağırlıklı mezeler hazırlamalısınız. Yeşilliklerden yapılmış salata da bu gece için çok doğru bir seçim olacaktır.
ETLERİN VE İÇKİLERİN KALORİ TABLOSU
HİNDİ VE SOMON DÜŞÜK KALORİLİ
Et grubundaki yiyeceklerin kalorilerine bakmadan yılbaşı sofranızı hazırlamayın. İşte 100 gramındaki kalori değerleri:
Hindi eti: 160 kalori
Tavuk eti: 215 kalori
Dana eti (orta yağlı): 190 kalori
Koyun eti (orta yağlı): 263 kalori
Biftek: 156 kalori
Kuzu eti: 263 kalori
Somon: 171 kalori
Karides: 91 kalori
Istakoz: 91 kalori
EN YÜKSEĞİ RAKI VE VİSKİ
Alkollü içeceklerin 100 mililitresinde yaklaşık ne kadar kalori var? İşte yanıtı:
Bira: 45 kalori
Kırmızı şarap: 90 kalori
Beyaz şarap: 75 kalori
Rakı: 352 kalori
Cin: 332 kalori
Votka: 281 kalori
Viski: 400 kalori

KURUYEMİŞLERDEN VE AĞIR TATLILARDAN UZAK DURUN!
Hamur işleri ve tatlılar akşam yemeği sonrası sizi huzursuz edebilir ve pişmanlık hissi yaratabilir. Yılbaşı gecesi ağır tatlıların yerine; sütlü tatlıları veya dondurmayı tercih edin.
Yüksek sodyum içermelerinden dolayı; içkinin yanında tüketilen kuruyemişler pek masum değildir. Fıstık, badem, fındık ve çam fıstığının 100 gramında yaklaşık 600 kalori vardır. Gece boyunca çerez tüketiminize dikkat ederseniz, fazla kalori almaktan kaçınmış olursunuz.
ALKOL ALIRKEN BUNLARA DİKKAT
Yeni yıl kutlamalarının klasik içkisi şüphesiz şampanyadır. Fakat köpüklü olması; kana daha hızlı karışmasına ve mide yanmasına neden olur. Yeni yıl gecesi tercih edilebilecek en masum içki antioksidan içeriğinden dolayı kırmızı şaraptır.
Votka da mayalı içki olmadığından diğer alkollü içecekler arasında masum sayılabilir. Ancak meyve suyu ile tüketimi söz konusu olduğundan, alınan kalori miktarı artar.
Rakı içiminde dikkat edeceğiniz en önemli husus ise, su miktarının rakı miktarından fazla olmasıdır.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.