Cuma 11.01.2013
Son Güncelleme: Perşembe 10.01.2013

Kolon kanserine karşı özel adımlar

Kolon kanseri; yaşam biçimi ile yakından ilişkilidir. Bu hastalıktan korunmak için meyve, sebze tüketmeye özen gösterin. Ayrıca yapılan araştırmalar; düzenli egzersizin kanser riskini yüzde 50 azalttığını göstermektedir

Kolon kanseri (kalın bağırsak ve rektum) tüm kanserlerin sadece yüzde 15'ini oluşturur ancak Amerika Birleşik Devletleri'ndeki kanser ölümlerinde ikinci sırada yer almaktadır.

RİSK FAKTÖRLERİ

Kolon kanseri için risk faktörleri; diğer kanser türlerindekilerle benzerlikler taşımaktadır:
Aile Öyküsü: Birinci derecedeki akrabalarda kolon kanseri varsa veya kişi hastalığa daha önce 50 yaşın altında yakalandıysa, risk önemli derecede artıyor.
Kişisel Polip Öyküsü: Polip; kolon ve rektumun iç duvarındaki hücrelerin aşırı büyümesidir. Poliplerin bazı türleri kolorektal kanser riskini artırır. Bu poliplerden birisinin veya birkaçının kansere dönüşmesi ise çok büyük bir tehlikedir.
Diyet: Tüm kolon kanserlerinin yüzde 80 ila 90'ına sağlıksız beslenme neden olmaktadır. Izgara edilmiş ya da kızartılmış etler yolu ile alınan hayvansal yağlardan zengin bir diyet, kolon kanseri riskini artırabilir. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenme ise bu kanser türüne karşı koruma sağlar.
İnflamatuVar Bağırsak Hastalığı: 20 yıldır ya da daha uzun bir süredir kronik inflamatuvar bağırsak hastalığı olan insanlar, kolon kanseri riskine sahiptir.
pelvik radyasyonuna maruz kalma: Kalın bağırsaklarına daha önce radyasyon tedavisi uygulanmış kişilerde, kolon kanserine yakalanma ihtimali daha yüksektir.
Sigara kulanımı: Sigara içen insanların, içmeyenlere göre; kolon kanserinden ölme olasılığı yüzde 30 ila 40 daha fazladır.
Obezite: Çok aşırı kilolu olmak, hastalığa yakalanma riskini artırır.
Yaşam biçimi: Yüksek oranda alkol kullanmak, kolon kanseri riskini artırmaktadır. Egzersiz yapmayan ve fiziksel aktivitesi fazla olmayan kişilerde hastalığın daha sık görüldüğü bilinmektedir. Yapılan araştırmalar; düzenli egzersiz yapmanın kolon kanseri riskini yüzde 50 azalttığını göstermektedir.

50 YAŞ ÜZERİNDE OLANLAR RİSKLİ
Kolorektal kanser oluşma olasılığı, yaşla birlikte artmaktadır. Kolorektal kanseri olan 10 kişiden 9'u; 50 veya üzerindeki yaşlardadır. Fakat hastalık yüksek risk grubundaki insanlarda; 20'li yaşlarda da görülebilir.


X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.