Pazar 13.01.2013
Son Güncelleme: Pazar 13.01.2013

Kansere karşı elma ve yeşil çay

Kolon kanserinden korunmak için elma, baklagiller, buğday gibi lif ağırlıklı gıdalar tüketilmeli. Ayrıca yüksek miktarda et ve şeker gibi besin maddelerinden uzak durmak da kanser riskini azaltıyor

Kolon kanseri ile beslenme şekli arasında yakın bir ilişki vardır. Yapılan çalışmalar 10 kolon kanseri vakasının 9'unun beslenme alışkanlıklarından kaynaklandığını göstermektedir. Sindirim sistemindeki bakteriler, kolon kanserinde önemli bir rol oynamaktadır. Laktobasiller, bifidobakteriler ve propionibakter gibi sağlık arttırıcı bakteriler; kolon kanserine karşı koruyucu asetik, propiyonik ve bütirik asit gibi bileşiklerin üretimini sağlar. Bu bileşiklerin seviyesi arttıkça; korunma oranı da yükselir. Vücudun bunları üretmesi için gerekenler şunlardır:
Sindirim sisteminde yeterli miktarlarda sağlık arttırıcı bakterilerin bulunması.
Et tüketiminin az olması.
Yeterli miktarda lifli gıda tüketmek.

KANSER HÜCRELERİNİ BASKILAR

Kolon kanserine karşı en önemli koruyucu bakteri; SCFA bütrik asittir (bütrat). Düşük miktardaki bütrat, kanserleşmiş hücrelerde hücre çoğalmasını baskılar. Ayrıca kolon hücrelerinin büyümesini durdurur, tümör uyarıcıların etkilerini inhibe eder ve kanserli hücrelerinyeniden normal hücre haline gelmesini sağlar.

YÜZDE 65 DAHA AZ RİSK

Bazı lifler, kolondaki SCFA'ların seviyesinin artmasında diğerlerine göre daha etkilidir. Pektinler (elma ile baklagil lifleri) ve sebze-lif izolatları; buğday ve mısır lifi ile arpa kepeğine göre daha fazla SCFA üretir. Günde iki buçuk porsiyon meyve ve sebze tüketen insanlarda kolon kanseri riskinin, günde bir buçuk porsiyondan daha az tüketenlere göre, yüzde 65 azaldığı kanıtlanmıştır. Ancak bol lifli bir diyet; hayvansal ürünlerden zengin olan bir diyetin olumsuz etkilerini yok etmek için yeterli değildir. Kanserden korunmak için hayvansal ürünleri daha az tüketmek gerekmektedir.
KOLON HÜCRELERİ HASAR GÖRÜYOR
Kolon hücreleri; heterosiklik aminler ve doymuş yağ asitleri gibi et bileşenleri ile temas ettiği zaman hasar görebilir. Bu hücrelerin antioksidanlar ile teması ise bağırsakları doğrudan korur. Protein sindirim eksikliği de kanser hücrelerinin büyümesini uyaran poliaminlerin oluşmasına yol açmaktadır.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.