Son Güncelleme: Salı 12.02.2013 14:26
Bu havuçlar ateşi düşürüyor
Konya'nın Ereğli ilçesinde yoğun olarak yetiştirilen ve yurt dışında yapılan araştırmalarda iltihap kurutucu ve ateş düşürücü özelliği bulunduğu belirlenen siyah havuçlar, İtalya, Fransa, ABD ve Almanya gibi dünyanın birçok ülkesine ihraç ediliyor.
Türkiye'de sadece Ereğli'de üretilen siyah havucun dünyanın birçok ülkesinden talep gördüğünü ifade eden Özgüven, Avustralya'daki Queensland Üniversitesi'nden bilim adamlarının yaptığı araştırmada, içinde bulunan ''antosiyanin'' adlı mor pigmentler sayesinde oldukça etkili bir antioksidan işlevi gören siyah havucun, ayrıca önemli bir iltihap kurutucu, ateş düşürücü (anti-inflamatuar) özelliği olduğunun da gözlemlendiğini bildirdi.
Özgüven, bu özelliğinin yanı sıra doğal gıda boyası olarak da kullanılan siyah havucun yurt dışından yoğun talep gördüğünü, İtalya, Fransa, ABD ve Almanya başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç edildiğini dile getirdi.
BU YIL 80 BİN TON SİYAH HAVUÇ ÜRETİMİ GERÇEKLEŞTİ
İlçede kasım ayı sonlarında başlayan siyah havuç hasadının devam ettiğini aktaran Özgüven, şunları kaydetti:
''Siyah havucun önemli bir kısmı hasat edilerek, tesislerde işlemlerden geçirildi. Bir kısmı da soğuk hava depolarına konuldu. Bu yıl 20 bin dekar alanda yaklaşık 80 bin ton civarında üretim gerçekleşti. Verim oldukça iyi. Geçen yıl 15 bin dekar alanda ekim yapılmıştı. Ekim alanlarının genişlemesiyle üretimimizde de bu yıl yüzde 20 civarında artış oldu. Şu anda 8-9 köyümüzde siyah havuç üretimi yapılıyor. Artan talep doğrultusunda siyah havuç üretiminin daha da yaygınlaşacağını düşünüyoruz.''
Özgüven, siyah havucun daha çok doğal gıda boyası olarak kullanıldığını, bu özelliğinin de ona ihracat noktasında bir artı değer kazandırdığını belirterek, bu havuç türünün ayrıca şalgam suyu yapımında ve çeşitli meyve konsantrelerinde de kullanıldığını anlattı.
AVRUPA'DA DOĞAL GIDA BOYASI OLARAK KULLANILIYOR
Özellikle Avrupa ülkelerinde gıda ve kozmetik sanayinde kullanılan en verimli doğal gıda boyası olarak dikkati çeken siyah havuca rengini veren antosiyanin maddesinin hücre yaşlanmasını önlediğinin altını çizen Özgüven, ''Bu yüzden kimyasal boya maddelerinin yasaklandığı Avrupa ülkeleri, doğal gıda boyalarına yöneliyor. Bu da siyah havuca olan talebi artırıyor'' dedi.
Üretilen siyah havucun yarıdan fazlasının ihraç edildiğini vurgulayan Özgüven, yeni çeşitlerinin geliştirilmesi, mevcut çeşitlerin verimlerinin artırılması için Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan proje kapsamında çalışmaların da sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.
EN SON HABERLER
- 1 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..
- 2 ‘Serum’ çılgınlığına karşı uyarı: Kuaförde serum taktırıp kalbi duranlar var
- 3 Greyfurtun 8 altın faydası
- 4 Beşinci hastalık korkutuyor
- 5 Hafızayı zehir gibi yapıyor! Bilim insanları beyin gücünü artırmak kaç dakika yürümeniz gerektiğini açıkladı
- 6 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..
- 7 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...
- 8 Göz hastalıklarında akıllı mercek dönemi
- 9 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...
- 10 Pelin Karahan'a 1,5 ayda 8 kilo verdiren o diyet! Meğer sırrı çok basitmiş...