'Tetik parmak' sorunu sabahı kabusa çeviriyor
Sabahları parmaklarınızda yaşadığınız takılma ve ağrının nedeni, 'tetik parmak' olabilir. Orta yaşta artan hastalık; medikal tedavi ile düzelmezse, ameliyat gerekebilir


Elde parmakların hareketi, kiriş denilen yapıların vasıtasıyla sağlanır. Kirişler; kaslara bağlı, ip şeklinde yapılardır ve belli noktalarda köprülerin altından geçerler. Köprüler; kirişin hareket sırasındaki gerginliğini ve hareketin yönünü sağlar. Bu köprülerin altında bulunan kirişlerin takılması sonrası ağrı ve kilitlenmeler oluşur. Parmağın tabanındaki köprülerin kalınlaşması, bazen de kiriş kılıfında meydana gelen şişliklerden dolayı; parmakta takılma ve ağrı olmasına 'tetik parmak' denir. Bu problem başladıktan sonra parmağın kullanılması, buradaki yapıların daha fazla şişmesine yol açarak tablonun ağırlaşmasına neden olur. Bazen tam takılma ve parmak kilitlenmeleri oluşabilir.

Hastalar daha çok el ayalarındaki ağrı nedeni ile bize başvururlar. Dikkatli bir muayene ile tanı konabilir. Zaman ilerledikçe takılmanın miktarı ve şiddeti artar.

Hareket kısıtlaması, ağrı kesici ilaçlar ve atel kullanımı; şikayetleri yeni başlayan hastalarda yarar sağlar. Bölgeye steroid iğnesi yapılması da şikayetleri azaltabilir. Fakat steroid'i, kiriş yapılarına uzun vadede verdiği zarardan dolayı çok kullanmıyoruz. Eğer bu yöntemler ile durum düzelmezse, o zaman ameliyat önerilir.
KÜÇÜMSEMEYİN!

Ameliyat sonrası belirtiler genellikle tamamen geriler. Bazı hastalarda yara bölgesinde sertlikler oluşabilir. Ancak sertlikler evde yapılan masajlarla düzelir. Bu arada operasyon sonrası genelde aynı parmakta sorun tekrar oluşmaz. Fakat bir parmakta hastalık varsa, diğerlerinde de bu sorunun ortaya çıkma olasılığı yüksektir.

En büyük hata; ameliyatın küçümsenmesi. Operasyon ameliyathane şartlarında, kanamasız ortamda yapılmalı.
KİLİTLENEN PARMAK İKİ-ÜÇ GÜN İÇİNDE AÇILIYOR

Ameliyat sırasında; takılan veya kilitlenen parmak açılıyor, hasta iki-üç gün içinde elini kullanmaya başlıyor. Ofis çalışanları gibi; ellerini ağır işte kullanmayanlar, daha erken işlerine dönebilirler. Ağır şartlarda ve kirli ortamlarda çalışanlar dikişleri alınana kadar işe gitmemeli.
Yeni doğanda ve çocuklarda ameliyat hemen yapılamaz. Yeni doğanlarda, parmak takılması saptanmış ise altı ay beklenebilir. Ancak daha uzun süre beklemek, şekil bozukluğuna yol açar.
ŞEKERİ OLAN RİSK GRUBUNDA
Bu sorunun nedeni genellikle pek saptanamaz. Ancak romatizması olanlarda ve şeker hastalarında daha sık görüldüğünü söyleyebiliriz. Nadiren avuç içi ve parmak tabanı yaralanmaları da bu soruna neden olabilir. 40-50 yaş arasında sık görülür. Altı aylık-dört yaş arasındaki çocuklarda da sık rastlıyoruz. Yetişkinlerde takılma en çok birinci ve dördüncü parmakta olmasına rağmen, çocukluk çağında olanlarda en sık birinci parmakta görülür. Bununla birlikte diğer parmaklarda da bu hastalığın oluşma ihtimali vardır.
'KAYAKÇI BAŞPARMAĞI'NIN BELİRTİSİ AĞRI VE ŞİŞLİK!
ERKEN DÖNEMDE BUZ VE AĞRI KESİCİLER
EN SON HABERLER
- 1 Bahar geldi ama grip peşimizi bırakmıyor
- 2 Gıdıklanma çocuklarda travmaya yol açabilir
- 3 Gençlerin kalbi alarm veriyor!
- 4 Kanser riskinizi azaltan 4 basit tavsiye
- 5 Diş sağlığı için bunlara dikkat!
- 6 Kalbin bu uyarılarına dikkat!
- 7 Panik yok aşı var!
- 8 Hemofilide gen devrimi
- 9 Büyüyen aort bel ağrısı yapabilir
- 10 Artan kalp krizi vakaları korkutuyor: Önerilere uyun, kalp krizinden korunun