Salı 23.04.2013 00:00
Son Güncelleme: Salı 23.04.2013 12:41

Bahar yorgunluğu reçetesi

Uzmanlar bahar yorgunluğuna karşı tüketilmesi gereken bitkileri sıraladı.

Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhami Gülçin, fitoterapistlerin bahar yorgunluğu için yazacakları reçetede ilk beş bitkinin yeşil çay, melisa, ıhlamur, papatya ve rezene olması gerektiğini söyledi.
Türkiye Bilimler Akademisi üyesi de olan Gülçin, yaptığı açıklamada, bahar yorgunluğuna iyi gelen bitkilerin Anadolu'nun her bölgesinde bol miktarda bulunduğunu, farklı özellikleri ve faydaları olduğunu belirtti.

Gülçin, "Bazı bitkiler mide, sindirim sistemi, halsizlik, uykusuzluk, baş ağrısı gibi hastalıklara karşı kullanılıyor. Bunların başında çay gelmekte. Siyah yerine yeşil çay tüketmek daha faydalı. İkinci önemli bitki melisa, bir çok bölgede bol miktarda yetişmekte" diye konuştu.

Melisanın da antiseptik özelliği bulunduğundan uyku düzensizliğini önlediğini ve hazmı kolaylaştırdığını vurgulayan Gülçin, şunları kaydetti:

"Ihlamur da özellikle baş ağrısına çok iyi gelir. Hazmı kolaylaştırıp ferahlatır, bahar yorgunluğuna karşı son derece etkili. Anadolu'nun kırlarında düşük rakımlarda bol miktarda yetişen papatya da bu amaçla kullanılabilir. Çiçek ve yaprağını gölgede kuruttuktan sonra tüketmek daha faydalı. Papatyanın gaz giderici özelliği de var. Bağırsak ve mide için önemli. Sindirimi kolaylaştırıyor. Bahar yorgunluğunun en iyi ilacı papatyadır. Çay gibi demlenip içilmesi yorgunluğu giderir."

"BİTKİLER ÇAY GİBİ DEMLENMELİ"

Bahar yorgunluğuna karşı rezene de kullanılmasını tavsiye eden Gülçin, şu bilgileri verdi:

"Rezene Anadolu'ya mahsus bir bitki. Faydalı olmasına rağmen önemi yeterince kavranamamış. Rezenenin öne çıkan özelliği rahatlatıcı ve teskin edici olması. Bahar aylarında kanın hızlı devrinden kaynaklanan yorgunluk ve sıkıntılara iyi gelir. Fitoterapistlerin bahar yorgunluğu için yazacakları reçetede ilk beş bitki yeşil çay, melisa, ıhlamur, papatya ve rezenedir."
Söz konusu bitkilerin çay şeklinde tüketilmesini öneren Gülçin, "Bu bitkilerden 3-5 gramını kaynamış bir bardak suya atıp demlemek gerekiyor. Demlerken kaynatmamak lazım" diye konuştu.
Bitkilerin yan etkisini bulunmadığına dikkati çeken Gülçin, bu kültürün Anadolu'da 3 bin yıllık yere sahip olduğunu söyledi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.