Çarşamba 26.06.2013 00:00
Son Güncelleme: Çarşamba 26.06.2013 09:40

Yaz aylarında bunları yerken dikkat

Gıda Mühendisleri Odası Marmara Şube Başkanı Sedat Kuru, Türkiye’de gıda sektöründe yapılan hilelere dikkat çekti. “Gıdada hilede sınır yok” diyen Kuru, işletmelerin ancak yarısının denetlenebildiğini söyledi.

Yaz aylarının gelmesiyle gıda kaynaklı sağlık sorunları da artmaya başladı. Sıcak havalarda hızla bozulabilen ürünler halk sağlığını tehdit ediyor. Gıda mühendisleri ise sektörde yaşanan sorunlara rağmen, denetimlerin yetersizliğinden ve gıda mühendislerinin sahaya inememesinden şikâyetçi.

Bugün'den Zeynep Ceylan'ın haberine göre; Gıda Mühendisleri Odası Marmara Şube Başkanı Sedat Kuru, mevcut 4 bin 700 denetçinin sadece 800'nün gıda mühendisi olduğunu belirtti. Kuru, "Türkiye'de 500 bin işletme var. 2012'de Türkiye'de 406 bin denetim yapıldı. Bunun içinde tekrar denetimler de var. Bu sayı yetersiz. Firmaların ancak yarısı denetlenebiliyor" dedi.

1 HAFTADA DENETÇİ OLUNUYOR

Denetçiler içinde gıda mühendisi sayısının artması gerektiğini vurgulayan Kuru, sözlerini şöyle sürdürdü: "En az 3 bin gıda mühendisi daha bu ekibe eklenmeli. Hilelerin tespit edilebilmesi için analiz bazlı denetimlerin artması lazım. Denetçi olmak için 1 haftalık kontrolörlük kursuna girmek yetiyor. Bu çok kısa bir süre. 4 yıl bu işin eğitimini almış, uzman kişiler denetim yapmalı."

'MUTFAĞA MUTLAKA BAKIN'

Tüketicilerin gıda alışverişlerini yaptığı yerlere dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Kuru, "Tüketici sadece alışveriş yaptığı yerin hijyenik şartlarına bakabiliyor onun dışında bakanlığın denetimlerine güvenmek zorunda" diye konuştu. Restoranlarda mekanın genel görüntüsüne, mutfağına, tuvaletine bakarak az da olsa fikir sahibi olunabileceğini belirten Kuru, marketlerdeki hijyen eksikliğini doğrudan görmenin mümkün olmadığını bildirdi.

SALÇALI VE KREMALI ÜRÜNLERE DİKKAT

Sedat Kuru, yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte ürünlerin tüketim ömrünün kısaldığını kaydetti. Gıda zehirlenmelerine karşı tüketicileri uyaran Kuru, "Kremalı, salçalı ürünler, beyaz et ürünleri dışarıda kaldığında çok çabuk bozulur. Buzdolabında muhafaza edilmeli. Donmuş ürünler dolapta +4 derecede ve uzun sürede eritilmeli" dedi.
Türkiye'de zehirlenme vakalarında doktora gidilmediğini bildiren Kuru, bu nedenle Sağlık Bakanlığı'nın kayıtlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.