Son Güncelleme: Çarşamba 28.08.2013
Kolesterol ve Akdeniz diyeti
ABD'de yapılan araştırmada; orta derecede kalp hastalığı riski bulunan 212 kişi, üç ay boyunca Akdeniz diyeti yaptı. Haftada dört kez balık, bir kez et tüketen deneklerin kolesterolleri düştü, kalp hastalığı riskleri ise yüzde 15 azaldı
ALIŞKANLIK OLMALI
Sağlıklı beslenme alışkanlığının kazanılması ile; dünyada ölüm nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan kalp ve damar hastalıklarından büyük ölçüde korunmak mümkün olabilir. Uzmanlar, sağlıklı beslenmenin yolunun Türk, İtalyan, Yunan, Lübnan, Fas ve Tunus mutfaklarının karışımı olan Akdeniz mutfağından geçtiğini belirtiyor. Sebze, meyve, süt ve süt ürünleri, doğal kepekli tahıllar, tam buğday ekmeği, kepekli ekmek ve zeytinyağından oluşan Akdeniz diyeti ile kalp ve damar hastalıklarının önüne geçmenin mümkün olduğunu söylüyorlar. Ayrıca sağlıklı beslenme alışkanlığının dönemsel değil, ömür boyu devam etmesi ve yaşam biçimi haline gelmesi gerektiği konusunda da uyarıyorlar. Günümüzde kalp ve damar rahatsızlıklarının çok sık görülmesi nedeni ile Akdeniz diyetinin tedavi edici etkisi klinik çalışmalar çerçevesinde yürütülüyor. Dr. Keys'in 'Yedi Ülke Çalışması' isimli araştırmasında; 50-54 yaşları arasındaki Yunan ve Amerikalı erkeklerde kalp rahatsızlıklarının ne sıklıkla görüldüğü incelendi. Sonuca göre; Yunanlar'da, kalp sorunlarına rastlanma oranının, Amerikalı erkeklere göre yüzde 90 daha az olduğu tespit edildi.
BALIK VE ZEYTİNYAĞINI SOFRADAN EKSİK ETMEYİN
Çalışmalar, Akdeniz diyetindeki balık ve zeytinyağı tüketiminin; iyi kolestrol seviyesini olumlu etkilediğini gösteriyor. Akdeniz diyetinde önerilen havuç, kayısı, turunçgiller, böğürtlen, ahududu, kızılcık ve lahana gibi sebze ve meyveler; C ve E vitamini deposu... Bu gıdalar; LDL kan yağlarını düşürüyor ve kanser riskini azaltıyor. Sarımsak, soğan, pırasa ve lahana; bağışıklığı güçlendiriyor. Fındık, fıstık, ceviz, kuru fasulye, nohut; içerdikleri E vitamini, selenyum, çinko ile kan lipidlerini düşürüyor ve şekeri denetliyor. Yeşil çay, toksinleri etkisizleştiriyor. Yoğurt ise bağırsak enfeksiyonlarına çok iyi geliyor.
EN SON HABERLER
- 1 5 bin yıllık tedavi şifa dağıtıyor! Geçmeyen dertlerine "arı iğnesi" çare oldu
- 2 Hafızayı zehir gibi yapan besin! Haftada 3 defa tüketmek unutkanlığı bitiriyor
- 3 Bilim insanlarından "kalbi 20 yaş gençleştiren" besin keşfi! Bunu yiyenin damarları baştan aşağı yenileniyor...
- 4 Gezegendeki "en sağlıklı besin" açıklandı! Bunu yiyen hastalık yüzü görmüyor
- 5 Çığ gibi büyüyen tehlike: Obezite
- 6 Tek bir tanesinde dünyanın "şifası" var! Yiyenin bağışıklığı "çeliğe" dönüşüyor: Bulmak için Akdeniz'e koşuyorlar...
- 7 Tek yudumu kabızlığa çare oluyor! Sabahları bir bardağı tıkalı bağırsakları anında açıyor…
- 8 Gezegendeki "en sağlıklı besin" açıklandı! Bunu yiyen hastalık yüzü görmüyor
- 9 Kalp krizi riskini ölçen 'merdiven testi'! Eğer 1,5 dakikadan uzun sürüyorsa...
- 10 Bir lokması bile vücudu içten çürütüyor! Yemeden önce bir kez daha düşünün...