Son Güncelleme: Çarşamba 16.10.2013
Kırmızı et kilo verdirir
Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, kırmızı etin sağlıklı olduğunu söylüyor: Doğal beslenmiş hayvanlardaki kırmızı et proteinleri, kilo vermeyi başlatır ve dinç kalmayı sağlar
En sağlıklı kırmızı et; kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunur. Izgarada sade olarak pişirdiğimiz veya yemeklerde kullandığımız kuzu eti, evde yaptığımız kıymalı köfte; sağlıklı bir şekilde pişirilirse kanserojen değildir. Etler yandığı zaman karbonlar meydana gelir ki zararlı ve kanserojen olan da budur.
LAHMACUN SAĞLIKLIDIR
Sakatatlar hem bol protein içerirler, hem de fiyatları düşüktür. Ayrıca D vitamini ve demir bakımından zengindirler. Özellikle karaciğer ve yürek çok fazla D vitamini içerir. Serbest dolaşan bütün hayvanlarda Omega 3 bulunur. Yani kuzunun böbreği, dalağı, beyni, karaciğeri ve yüreği gibi sakatatlar rahatlıkla yenebilir.
Ülkemizde en lezzetli yiyeceklerimiz arasında bulunan, doğallığını kaybetmemiş olan kırmızı et çeşitlerinden biri pastırmadır. Ancak salam, sosis, sucuk gibi işlem görmüş şarküteri etleri; fazla miktarda nitrat içerirler. Kızartılarak tüketilen bu etler, kansere neden olur.
Lahmacun yenebilir. Kilo vermek isteyenler bile az miktarda lahmacun yiyebilir. İnce hamuru karbonhidrat, kıyması protein, soğanı, maydanozu ve domatesi ise sebzedir. Lahmacun dengeli ve sağlıklı bir besin kaynağıdır. Şanlıurfa usulü bulgurlu çiğköfte de sağlıklı ve lezzetli bir et yemeğidir. Çiğköftenin sağlıklı olmasının sebebi; işlenmemiş olması ve baharatlarla, ince bulgurla yoğrulmuş olmasıdır. Elazığ'ın içli köftesi son derece sağlıklıdır. Dışı bulgurdur; içinde de ceviz, ceviz yağı, soğan ve et bulunur.
Et, kandaki ürik asidi yükseltmez. Gut hastalığının nedeni etli yiyecekler değil, şeker gibi aşırı miktarda tüketilen karbonhidratlardır. Yapılan bir araştırma; karbonhidrat ağırlıklı bir yemekten sonra kalp krizi geçirenlerin, yağlı yemeklerden sonra kalp krizi geçirenlere oranla yüzde 75 daha fazla olduğunu gösteriyor. Karbonhidratlı yemekler, aşırı miktarda insülin hormonu salgılanmasına neden olur.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİYOR
HER GÜN 4-5 KALEM PİRZOLA
Kilo vermek istiyorsanız, her gün dört-beş kalem kuzu pirzolası, dana biftek, bonfile ya da etli sulu yemekleri (hiç olmazsa bir öğünde) korkmadan, suçluluk hissetmeden rahatlıkla tüketin. Kırmızı et, bağışıklık sistemini kuvvetlendirerek sık sık hastalanmayı önler.
KIRMIZI ET NASIL PİŞİRİLMELİ?
TARÇIN VE KARANFİL ETE YAKIŞIR
YARIN: KIRMIZI ET BAĞIMLILIK YAPAR MI?
EN SON HABERLER
- 1 Hafızayı zehir gibi yapıyor! Bilim insanları beyin gücünü artırmak kaç dakika yürümeniz gerektiğini açıkladı
- 2 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..
- 3 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...
- 4 Göz hastalıklarında akıllı mercek dönemi
- 5 Akciğerleri tüm toksinlerden arındırıyor! Doktorların kesinlikle tüketmelisiniz dediği o besin...
- 6 Pelin Karahan'a 1,5 ayda 8 kilo verdiren o diyet! Meğer sırrı çok basitmiş...
- 7 Şaşılığın tedavisi mümkün
- 8 Kan grubunuza dikkat! Bu kan grubundakilerin "demans riski %82 daha fazla"
- 9 Bilim insanları mucizeyi duyurdu! Kanser hücrelerini tek tek yakalayıp öldürüyor
- 10 Gözlerimizin önünde eridi! Diyet yapmadan 20 kilo veren ünlü isim açıkladı: "Her gün bunu yedim..."-