Giriş Tarihi: 26.10.2013 16:35

Sivilce şeker hastalığı habercisi

Yeni kitabında beslenme tuzaklarından bahseden Canan Karatay, trans yağlarla hazırlanan yiyeceklerin, şekerli ve asitli içeceklerin insilün direnci yaptığını, belirtisinin de sivilce olduğunu kaydetti.

Beslenme ve diyet üzerine bilinen bir çok tabuyu yıkan ve tıp dünyasında tartışmalara nedene olan Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, bu kez de yeni çıkarttığı 'Beslenme Tuzaklarından Kurtuluş Rehberi' isimli kitabında yazdıklarıyla çok konuşulacak. Yeni kitabında, her ergende akne ya da sivilce olacak diye bir şartın olmadığını yazan Karatay, bu tip cilt sorunlarının beslenme ile alakalı olduğunu belirtti. Ergenlik çağındaki gençlerde, çocuklarda ve yetişkinlerde yüzde veya vücutta akne ve sivilce çıkmasının nedenin, trans yağlarla dolu pizzalar, dondurmalar, patates kızartmaları, hamburgerler, paketlenmiş yiyecekler, şekerli ve asitli içecekler gibi işlenmiş gidalar olduğunu ifade etti.
SİVİLCE İNSÜLİN DİRENCİ BELİRTİSİ

Her türlü akne ve sivilcenin, insülin hormonu yüksekliği ya da insülin direnci (şeker hastalığı başlagıcı) belirtisi olduğunu yazan Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, ergenlik çağında insülin direncinin gelişmiş olmasının hormonal dengeyi alt üst ettiğinden dolayı gençlerde, can sıkıcı aknelere neden olduğunu kaydetti.
ÇARESİ DOĞAL YAĞ

Akne ve sivilcileri önlemek ya da iyileştirmek için sağlıklı yağların tüketilmesi gerektiğini belirten Karatay, trans yağ içeren yiyeceklerden, tatlı ve pastalardan, şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durulmasını tavsiye etti.
BUĞDAY EKMEĞİ KANDIRMACASI

Yediklerimizle az kalori aldığımızı düşünürken sağlığımızdan oluyoruz. 2 dilim tam buğday ekmeğini yediğimiz zaman 2 kaşık toz şeker kadar kan şekerimizin yükseldiğini katıldığı bir programda açıklayan Karatay, "Bu durum da yenilenin hemen yağa dönüşmesine neden olur. Yani ileride karaciğeri de yağlandırır. Ayrıca içine boya maddesi koyuyorlar, tohum ve ay çekirdeği yapıştırıyorlar. Buğday, un olmamış haliyle yenmeli. Buğday çorbası vs yenebilir ama öğütülmüş haliyle olması şart" dedi.
1 KALORİ ASLINDA 1 KALORİ DEĞİL!

"1 kalori hiç bir zaman insan vücudu için 1 kaloriye eşit değildir" diyen Karatay, "Eşitlik termodinamik kuralıdır. Ancak biz havuz değiliz ki, 1 girdi 1 çıktı olsun. Canlı bir organizmaya için aynı şekilde hesap yapılamaz. Bizim vücudumuza giren kalorinin kaynağı önemlidir. O besin vücutta nereye gidiyor neye sebep oluyor, önemli olan bu" dedi.
ETİ KENDİ YAĞIYLA YİYİN

Beslenme tuzaklarından bahseden Karatay, 'Kasaba sakın etin yağını ayır demeyin. En sağlıklı yerini tezgahta bırakmayın' dedi.
Az kalorili denilen yiyeceklerde aslında damak tadını arttırmak için şeker şurubu kullanıldığını söyleyen Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, yaptığı bir televizyon programında az yağlı yiyeceklerle beslenen toplumlarda obezite ve hastalığın arttığını söyledi. Karatay, "Amerika gibi bu tip beslenen ülkelerde kalp hastalıkları ve felç azalmamıştır. Hatta yetişkin tipi diyabet hastalığı yayıngınlaşmıştır. Az yağlı yiyeceklerin içine gizli şekerler, şeker şurupları konuyor. Tuzlu bisküvilerin içinde dahi var bunlar. Bu yapılan hileler kişide şeker metabolizması bozukluğuna, gizli şekere, insilün direnci dediğimiz hastalığa neden oluyor" dedi. Bu duruma engel olmak için ise tamamiyle doğanın bize sunduğu doğal yiyeceklerin yenilmesi gerektiğini söyledi.
ETİN YAĞINI AYIRMAYIN

Evde et yemeği yapmanın en sağlıklı şeklini tarif eden Karatay, "Lütfen kasaba gidince eti en doğal şekliyle alın. Sakın kasaba 'yağını ayır' demeyin! En sağlıklı yerini kasaba bırakıyorsunuz farkında değilsiniz. Eti dövülmüş yemek lazım. Ekmek ve un konulmamalı ete" dedi.
EN TATLI ZEHİR

"Çocuklara şeker yedirmeyin" diyen Karatay, "Şekerin kendisi vücut için bir ihtiyaç değildir. Şekere alışmadığınız zaman aramıyorsunuz aslında. Şeker en tatlı zehirdir. Alışkanlık rahimde başlar. Hamilelikte yüksek şeker, sıvı şeker, bal, pekmez, rahimdeki bebekte insülün direnci başlamış oluyor. Devamlı şeker arıyor çocuk. Şeker uyuşturucudur. Beyinde alışkanlık yapar. Şeker kanseri besler" dedi.
ÇOK KONUŞULACAK

Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, bu kitabında "Neyi niçin yiyelim, niçin yemeyelim?" sorularını yanıtlıyor. Karatay, "Vücudumuzun dengesini kalori hesabı, az yağlı beslenme, light ürünler'miş' gibi üretilen fabrikasyon yiyecekler bozuyor" diyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.