Salı 05.11.2013
Son Güncelleme: Salı 05.11.2013

Depresyona karşı aşure

Kış günlerinde kendisini mutsuz hissedenler, bir türlü uykuya doyamayanlar; bitkilerin gücünden yararlanabilir. Kuru baklagiller ve tahıllarla hazırlanan aşure ise depresyona iyi geliyor

Medical Park Fatih Hastanesi'nden Diyetisyen Sevil Nas Can; kış aylarında kendisini depresyonda hissedenleri mutlu eden beslenme yöntemlerini anlattı:
Rutin günlük stresler, depresyon eğilimini artırır. Depresyon ise tüm yaşantımızı kötü yönde etkiler. Ayrıca yemek düzeninde bozulmalara, halsizlik, dikkat dağılımı, yorgunluk hissi, direnç azalması ve çalışma zorluğu gibi sonuçlara sebep olabilir. Her konuda mucizevi olan besinler, bu sorunlarla da başa çıkmanıza yardımcı olur.

DEPRESYONA OMEGA-3

Vücut için çok yararlı olan Omega-3 sinir sistemi üzerinde de çok faydalıdır. Omega-3; depresyon tedavisini destekler, konsantrasyonu artırır, sakinleştirici özelliği vardır ve ruh halini düzenler.
Vücut tarafından üretilmeyen triptofan, temel bir amino asit çeşididir. Triptofan; beyinde salgılanan ve ruhsal durumumuzu düzenlemede rolü olan serotonin ile melatonin üretiminde görev alır. Serotonin eksikliğinde sinir sisteminde olumsuzluklar, depresyon ve uyku bozukluğu görülebilir. Dolayısıyla vücuda triptofan içeren besinler almak ruh sağlığı açısından önemlidir. Vücut triptofanı üretemediği için de, bu maddeyi besin destekleriyle almak gerekir. Triptofan içeren besinleri şöyle sıralayabiliriz: Hindi, tavuk, dana eti, balık, fındık, süt, peynir, meyve, sebze, yumurta ve patates.

BİTKİ ÇAYI DEMLEYİN

Stresin neden olduğu sindirim sorunları için melisa çayı tüketebilirsiniz. Zencefil, yeşil çay, ginkgo biloba ve kuşburnu bitkileri de depresyon için faydalıdır. Her gün toplam üç fincan yeşil çay tüketilmesi de uygundur.
Türk mutfağının leziz tatlılarından aşure, kuru baklagiller bakımından zengindir. Besleyici değeri çok yüksek bir besin olan aşure, kış depresyonuna da iyi gelir.
SİNİR SİSTEMİ İÇİN BUNLARI YİYİN
Aşağıdaki yiyecek gruplarını öğünlerinize mutlaka eklemelisiniz:
B VİTAMİNİ: Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, tahıllar, süt, yeşil sebzeler, patates, kuru meyveler, kepekli tahıl ürünleri, yerfıstığı.
C VİTAMİNİ: Kuşburnu, kırmızı ve yeşil biber, koyu yeşil yapraklı sebzeler, karnabahar, çilek, turunçgiller, brokoli, kivi, domates, kavun, patates.
A VİTAMİNİ: Balık, yumurta sarısı, karaciğer, kırmızı et, süt, yoğurt, tereyağı, havuç, kayısı, tatlı kabak, kavun, şeftali, ıspanak, brokoli, maydanoz.
FOLİK ASİT: Yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, karaciğer, yoğurt, süt, kavun, enginar.
MAGNEZYUM: Yağlı tohumlar, tam tahıllar, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, çikolata, etler, balık, süt, patates.
SELENYUM: Balık, deniz ürünleri, etler, tahıllar, yumurta, brokoli, lahana, kereviz, soğan, sarımsak, mantar, turp.
OMEGA-3 AÇISINDAN ZENGİN GIDALAR
BALIK:
Omega-3; özellikle hamsi, palamut ve somon balığı gibi yağlı balıklarda bulunur. Balığı haftada en az iki kere, ızgara veya buğulama şeklinde tüketmek gerekir.
CEVİZ-FINDIK: Yüksek oranda Omega-3 içeren ceviz ve fındık; kalp ve zihin sağlığı üzerinde çok etkilidir. Her gün düzenli olarak iki-üç tam ceviz veya 10 adet fındık tüketilmeli.
KETEN TOHUMU: Güçlü Omega-3 kaynağı olmasının yanı sıra; magnezyum, demir, bakır, çinko içeriği de fazladır. 100 gram keten tohumunda ortalama 430 kalori vardır. Her gün bir tatlı kaşığı keten tohumu yeterli olur.
KANOLA YAĞI: Yemeklerimizde; bir kilogram sebze için üç çorba kaşığı olarak kullanılabilir.
YEŞİL YAPRAKLI BİTKİLER: Koyu yeşil yapraklı bitkiler, Omega-3 bakımından da zengindir. Kış mevsiminde ıspanak tüketmeye özen göstermelisiniz. Sebze yemeği olarak kullanılabileceği gibi; çorbada ve börek içinde de tercih edebilirsiniz.
AŞURENİN FAYDALARI
Aşure enerji verir, vücut direncini artırır.
En az 15 farklı besinin karışımı ile hazırlanan ve içinde çok önemli kaynaklar barındıran aşure; kuru baklagil ve tahıllardan oluştuğu için bitkisel protein içerir.
Aşure; B2, B1, C, A vitaminlerinin yanı sıra bol miktarda demir, çinko, fosfor, kalsiyum ve sodyum içerir.
İçinde kuru baklagil, incir, kuru kayısı bulunan aşure; kabızlık, hazımsızlık gibi problemlere iyi gelir.
DENGEYİ SAĞLAR
Aşurede bulunan buğday, zihin yorgunluğuna ve sinir bozukluklarına iyi gelir.
Fasulye, insan vücudunun ihtiyaç duyduğu amino asitler açısından mükemmel bir denge oluşturur.
Aşurenin içindeki fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar; Omega-3 , demir, kalsiyum, E vitamini ve B grubu vitaminleri içerir. Bu yüzden özellikle kalp hastalıklarına yararlı besin öğelerinden oluşur.
Ayrıca aşure, likopen bakımından zengin bir tatlıdır. Bu da prostat ve meme kanseri gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltır.
YARIN: KIŞIN KALBİ KORUMANIN YOLLARI

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.