Pazar 24.11.2013
Son Güncelleme: Pazar 24.11.2013

Akciğer sağlığı için kara turp

Akciğer kanserinden korunmanın en iyi yolu, sigarayı bırakmak. Uzmanlar ayrıca; zerdeçal ve kara turpun, kanser hücrelerini küçülttüğünü de söylüyor. Turunçgillerin de her zaman kabuklarıyla tüketilmesi öneriliyor

Akciğer kanseri; prostat kanserinden sonra erkeklerde en sık görülen kanser tipidir. Bu kanser türü; kansere bağlı ölümlerin yüzde 1'ini oluşturuyor. Son yıllarda kadınlarda akciğer kanserine yakalanma oranı artarken; erkeklerde azalma tespit edildi. Yapılan araştırmalarda; hastalığın sigara içmeyen erkeklerde yükselişe geçtiği görüldü. Buna; genetik faktörler, hava kirliliği, toksik gıdalar ve çalışma koşullarının sebep olduğu düşünülüyor.

RADYASYON, RİSKİ ARTIRIYOR
Radyasyon da kansere yol açan sebeplerin başında geliyor. Radyasyona maruz kalan kişilerde; küçük hücreli kanser riski artıyor. Kronik akciğer hastalıklarında, daha önce tüberküloz ve baş-boyun kanseri geçirmiş kişilerde; akciğer kanserine daha sık rastlanıyor. Amerika'da her yıl 40 bin yeni akciğer kanseri vakası görülüyor. Bu hastaların çoğu; 50-70 yaş arasındadır ancak son zamanlarda 40 yaşın altında da akciğer kanseri fazlaca görülmeye başlanmıştır. Akciğer kanserinin tüm dünyada görülme oranı 100 binde 15'tir. Bu hastalığa bağlı ölüm ve sağ kalım oranlarında, erkek ve kadınlar arasında farklılık görülür. Çalışmalar; 'adeno karsinom' denilen küçük hücreli akciğer kanserinin kadınlarda daha sık görüldüğünü ortaya koyuyor. Ayrıca siyah ırkta; beyazlara göre daha sık akciğer kanseri vakası görülüyor. Küçük hücreli akciğer kanseri; genellikle hastalığın ileri evresinde teşhis edilebiliyor. Bu hastalık, tüm akciğer kanserlerinin yüzde 15'ini oluşturuyor.
ÖKSÜRÜĞE DİKAT!
Akciğer kanserinde belirtilerin çoğu, hastalığın bölgesel yayılımıyla birlikte ortaya çıkar. Hastalığın semptomları arasında en sık görülenleri şunlardır: Uzun süren öksürük, kanlı balgam, nefes darlığı, göğüs, sırt ve eklemlerde ağrı, ses kısıklığı, tekrarlayan enfeksiyonlar, kilo kaybı, kemik ve baş ağrısı ile LDH yüksekliği.
SİGARA EN ÖNEMLİ FAKTÖR
Akciğer kanserinin en önemli sebebi olan sigara; vakaların yüzde 85-95'inden sorumludur. Sigara; akciğer kanserine yakalanma riskini, içmeyenlere göre 30 kat artırıyor. Pasif içicilik de; riskin iki kat artmasına neden oluyor. Risk; içilen sigara sayısına ve kullanım süresine göre farklılık gösteriyor. Türkiye'de akciğer kanseri oluşumunda rol oynayan diğer faktör ise asbesttir. Asbestle temas; kanser riskini 90 kat artırıyor.
ANEMİYE KARŞI KARA ÜZÜM
Akciğer kanseri nedeniyle kilo kaybına engel olmak için haftada bir kez balık, hindi eti ve kırmızı et tüketmek gerekiyor. Hastalık sırasında görülen anemiye karşı ise kara üzüm, pazı, ıspanak, brokoli, lahana, karnabahar, kuşkonmaz, ananas ve baklagiller sıkça tüketilmeli. Kara turp ve zerdeçal da; tümörlerin küçülmesine yardımcı oluyor. Turunçgillerin ise kabuğuyla tüketilmesi öneriliyor. Papatya, zencefil, anason ve nane çayı ise bulantıyı gideriyor.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.