Çarşamba 26.03.2014
Son Güncelleme: Çarşamba 26.03.2014

Kırmızı et sağlıklı mı?

Sağlıklı beslenmede her zaman besin çeşitliliği esas olsa da son yıllarda yapılan çalışmalar kırmızı etin kolon kanseri başta olmak gibi bazı hastalıklara sebep olabileceğini bize gösteriyor

Sağlıklı beslenmede her zaman besin çeşitliliği ve sağlıklı pişirme yöntemleri ile beslenmenin esas olduğu kabul edilen bir kuraldır.
Ancak son yıllarda bazı yiyeceklerin farklı önemli hastalıklar için direk neden olduğunu gösteren kanıtların bulunması beslenme biliminde yeniden uyanış dönemini başlatmıştır. Bu yiyeceklerin başında kırmızı etin geldiğini gösteren kanıtlar her geçen gün yeni araştırmalarla karşımıza çıkmaktadır.
KOLON KANSERİ SEBEBİ

Peki araştırmalar ne diyor? Gerçekten kırmızı et yemeden günümüz koşullarında yaşanılamaz mı? Bu konulara açıklık getirmek adına kırmızı eti masaya yatırmak istiyorum...
Amerika, İngiltere ve Almanya'da yapılan çalışmalarda vejetaryenlerin, et yiyenlere göre yüzde 40 daha az kansere yakalandıkları kanıtlanmıştır.
Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bilimleri çalışmalarında ise düzenli olarak günlük et yiyenlerin nadiren et yiyenlere nazaran kolon kanserine yakalanma riskinin iki kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Ayrıca kırmızı etin koroner kalp hastalığı, kanda yağların birikmesi, ürik asit düzeylerinde artışa neden olarak gut hastalığına yakalanma ve mide-bağırsak sağlığını tehdit edecek bileşikler oluşturma gibi olumsuz yönleri de bulunmaktadır.
European Journal of Clinical Nutrition dergisinin 'Kanserden Korunma Çalışması Beslenme Raporunda'; kırmızı etin kolon kanseri ve meme kanseri riskini artırdığı açıkça anlatmıştır.
Kırmızı etin kanser riskini arttırmasındaki ilk faktör, etin pişirilme şeklinde olduğu yönündedir. Kırmızı etin yüksek ısıya uzun süreyle maruz kalması, etin yapısını bozarak besin değerini kaybetmesine ve ısı ile birleşen kimyasalların kanserojen etkiyi artırmasına neden olmaktadır.
B12'Yİ PEKMEZDEN ALIN

Birçok araştırma kırmızı et yemeden de yumurta, balık, tavuk ve hindi eti gibi yiyecekleri beslenmede artırmanın kanda B 12 seviyesini artırdığını göstermektedir. Yumurta, hindi eti, kurubaklagiller, pekmez, yer fıstığı, fındık, badem ve bezelye gibi sebzelerden de beslenerek anemiye neden olan kandaki demir durumlarının yükselmelerine olanak sağlanabilir.

SAĞLIK İYİLEŞTİRİCİ FORMÜL

BU hafta ilaç toksisitesini yok eden bir içecek tarifi vereceğim. Haftada 2 kere gün içinde 1 büyük su bardağı içmek vücut içinde turbo etkisi yaratacaktır.

MALZEMELER
2 adet taze pancar
1 kase taze nane yaprağı
1 kase taze fesleğen yaprağı
1 adet misket limonu
Yarım çay kaşığı toz zerdeçal

YAPILIŞI
Katı meyve sıkacağından pancar, nane ve fesleğeni geçirin. Çıkan suya misket limonunu sıkın ve zerdeçalı ekleyerek karıştırın. Hazırladığınız içeceğinizi cam bardakta tüketibilirsiniz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.