Pazartesi 21.04.2014

Ağız kokusu ölçülüp yüzde 70 yok ediliyor

Mide-bağırsak, böbrek ve şeker hastalıklarının neden olabileceği ağız kokusu artık giderilebiliyor. Yaşayan için büyük bir sosyal sorun olan ağız kokusu, ölçüldükten sonra kişiye özel bir şekilde tedavi edilebiliyor

Bazı kişilerin, ağız kokusu olmadığı halde öyle hissettiğini ifade eden Dentistanbul Ataşehir Hastanesi Başhekimi Dt. Canel Eligül, bademcik iltihabı, sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonların ağız kokusunu tetiklediğini belirterek; ağız kokusunu, teşhis ve tedavi yöntemlerini anlattı:
ALTI SINIFA AYRILIYOR
Halitometre isimli cihazla, ağızda kokuya neden olan sülfür gazları ölçülebiliyor, ağız kokusunun nedenini tespit edebiliyoruz. Bu cihazla ölçülen ağız kokusu altı sınıfa ayrılıyor: Bunlardan tip 0 diye adlandırılan; az çok herkeste bulunan, sabah kalkıldığında duyulan ağız kokusudur. Tip 1 ve tip 2 ağız kaynaklı, tip 3 mideden, tip 4 akciğerlerden gelen kokular olarak sınıflandırılır. Tip 5 ise psikolojik olarak bireyin duyduğu ama aslında olmayan kokudur. Diş eti sorunu, diş çürüğü, yarı gömülü 20 yaş dişleri ağız kokusuna neden olabilir.

KAYNAĞI BELİRLEYİN

Ağız kokusunun tedavi edilebilmesi için, önce ağız kokusu kaynağının doğru belirlenmesi ve bu tespit sonucu ortadan kaldırılması gerekiyor. Ağız içi kaynaklı kokularda tedavi, kişiye ve gereksinimlerine özgü olarak hazırlanır ve çoğunlukla ağız içerisindeki gıda takılmalarının ortadan kaldırılması, iltihapların ve çürüklerin temizlenmesi ve ağız içi bakteri sayısının ağız bakımı yöntemleriyle azalmasından oluşur.

BADEMCİK TAŞLARI

Nefes ve solunum yollarından kaynaklanan kokular, tüm ağız kokularının yaklaşık yüzde 10'u kadardır ve bazı ciddi hastalıkların habercisi ya da onların sonucu olarak da ortaya çıkabilir. Şeker hastalığı, bu hastalıklar arasında ilk akla gelenler arasındadır. Solunum yollarındaki kronik enfeksiyonlar ve bademcik taşları gibi faktörler de nefesin kokmasına neden olabilir. Bademcik taşları, bademciğin çevresindeki girintili ve çıkıntılı dokularda oluşan beyaz peynirimsi biyolojik parçacıklardır. Bademcik taşları genellikle kalsiyumdan oluşmasına karşın, fosfor, magnezyum, amonyak ve karbonat gibi diğer mineralleri de içeriğinde bol miktarda yer alır. Ağız kokusunun nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan bademcik taşlarını ağzınızı açtığınızda bademcik çevresinde konuşlanmış beyaz tanecikler halinde görebilirsiniz. Bademcik taşlarının sağlığa herhangi bir zararı veya yan etkisi tespit edilmemiştir. Ancak kötü ağız kokusuna neden olabilir.

FIRÇA YETERLİ DEĞİL

Ağız kokusu ölçümünün ardından radyolojik tetkik ve ağız muayenesi yapılır. Öncelikle, diş çürükleri, kötü uygulanmış ağız içi restorasyonlar, köprüler, dolgular, dişeti sorunlarını tespit edip, bir tedavi planlaması yapılır. Bu tedavilerden sonra gerekirse ikinci bir ölçüm yapılır. Ağız içi sorunlar giderildiği halde, koku devam ediyorsa; KBB ve mide-bağırsak hastalıkları uzmanından konsültasyon istenir. Akciğer hastalıkları da ağız kokusuna neden olabilir. Ağız kokusu tedavisi yaptıktan sonra, sorun yüzde 70-80 oranında çözüldüğünden, hastanın koku şikayeti kalmaz. Ancak sadece diş fırçası kullanımı yeterli değil. Bakterilerden ve oluşturdukları ağız kokusu ve diğer olumsuzluklardan kurtulabilmek için diş ipi kullanılması da gerekli.
MASANIZIN ÜSTÜNDEN SUYU EKSİK ETMEYİN
Dt. Eligül, sistemik bir sorun söz konusu olduğunda hastayı ilgili uzmana yönlendirdiklerini vurgulayarak, ağız kokusuna neden olabilecek dişeti hastalıklarının tedavisi, diş çürükleri ve kurallara uygun yapılmamış ağız içi restorasyonlarını tedavi ederek işe başladıklarını anlattı. Canel Eligül, şu önerilerde bulundu:
Ağız hijyen ve bakımını ihmal etmeyin. Dişlerin fırçalanması önemli olduğu gibi dilin de fırçalanması önemlidir, hatta daha önemlidir.
Çinko içerikli ağız gargaraları ve sakızlar ağız kokusunu azaltır.
Ana yemek öğünlerinizi kesinlikle atlamayın.
Meyve ve meyve suları ya da kuru meyve ile ara öğünler yaratın.
Ağzı ıslak tutmak ağız kokunuzu azaltır. Ofiste masanızın üzerinden suyu eksik etmeyin.
Ağızdan nefes almak ağız kuruluğuna sebep olur. Burun tıkanıklığı sorunlarınız varsa kulak burun boğaz uzmanından yardım alın.
Pırasa, soğan, sarımsak, peynir, yumurta gibi yiyecekler ve alkol ağız kokusunu artırır. Yanınızda mutlaka diş fırçanızı bulundurun.
Ceviz, fıstık ve yeşil çay ağız kokusunu azaltır.
AĞIZ KOKUSU ÖLÇÜMÜNE GİTMEDEN ÖNCE
Ölçümden iki gün önce ağız kokusu yapacak yiyecekler yemeyin,
Ölçüme 8 saat kala yemek yemeyi kesin,
12 saat içerisinde alkol almayın, sigara içmeyi kesin,
3 saat öncesine kadar su içebilirsiniz,
Ölçüme gitmeden önce parfüm, kolonya gibi kokuların sürülmemesi gerekiyor.
HASTALIKLAR KOKU YAPIYOR
Şeker hastalığı: Aseton kokusu gibidir
Böbrek yetmezliği: Balık kokusu gibidir
Karaciğer yetmezliği, metabolizma bozuklukları: Kötü bir balık kokusu gibidir
Diyet, hızlı kilo kaybı, ağız kuruması, açlık, oruçlu olmak da, sıvı eksikliği nedeniyle ağız kokusu yaratabilmektedir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.