Ne yiyeceğimize duygularımız karar veriyor
Duygu durumu değişikliklerinin kişileri çok daha fazla ve yanlış tarzda yemeye ittiği bildirildi.
Bu tarz duygu durumu değişikliklerinin kişiyi çok fazla ve yanlış tarzda yemeye sürüklediğini ifade eden İncekalan, "Öncelikle kontrolsüz yeme durumunun temelinde ki sebep tespit edilmeli, sonrasında hangi duygu halinde ne tür yiyeceklere yöneldiğinizi bulmalı ve yerine bunlara alternatif daha masum yiyecekler koymalıyız. Önemli olan sinir ve stresli anlar ile kişinin kendini gergin ve endişeli hissettiğinde diyetini bozmayacak masum yiyecekleri bulabilmesidir'" dedi.
İncekalan, bu duyguları ve kişilerin diyetini bozmayacak masum yiyecekleri şöyle sıraladı:
"Sinir anında kıtır kıtır yenen tuzlu yiyecekler bizi cezbeder. Kuruyemiş, cips, tuzlu krakerler yedikçe öfkenizin yatıştığını hissedersiniz. Bu genel olarak herkesin yaşadığı bir durumdur önemli olan öfkeli anlarımızda bu duygularımızı tatmin edecek masum yiyecekleri bulmaktır. Üzerine kekikli biberli domates sosu sürülüp fırınlanmış kıtır ince ekmekleri süzme yoğurda batırarak yiyebilirsiniz, salatalık havuç gibi kıtır sebzeleri bol miktarda yiyebilirsiniz. Yağsız patlamış mısır da böyle zamanlarda kurtarıcı olabilir.
Stresli olduğunuzda patates kızartması, makarna, çikolata, şekerleme, yaş pasta gibi yoğun karbonhidrat içeren yiyecekler gözünüze çok rahatlatıcı görünebilir. O an ki yoğun enerji ihtiyacınızı suçlu karbonhidrat bombalarından karşılamak yerine kan şekerinizi düzenlemeye yardımcı olacak 1 kase meyveli yoğurt 1 çay kaşığı tarçın ve 1 avuç bademden oluşan bir karışımı denemiyorsunuz. Badem uzun süreli enerjiyi sağlarken tarçın kan şekerinizin ani düşüşünü englleyecektir. Kabuklu badem ve antep fıstığını da stres attırıcı olarak deneyin kabuklar sizi oyalayıp abartı kaloriler almanızı engelleyecektir.
Yalnız hissettiğinizde, canınız sıkıldığında, bir şeylere üzüdüğünüzde kendini buzluğun önünde bulan tek kişi siz değilsiniz üzülmeyin. Ben de dondurmanın o güzel mutluluk verici dost görünümlü yumuşacık lezzetinin çekimine kapılıyorum. Böyle zamanlarda kullanmak üzere küçük cupcake kalıplarında dondurduğum yoğurt-armut-bal karışımını veya mevsime göre çilek karışımını kaptığım gibi buzluk cevresinden uzaklaşıyorum. Ev yapımı az şekerli vişne veya çilek reçelini de tatlı yoğurda karıştırıp buzluğa attığınızda harika bir kase dondurma elde edebilirsiniz. Dondurulmuş süt-bal-muz karışımı ile yine sıkıcı günlerinizde kendinize eğlencelik bir içecek yapabilirsiniz.
Gergin ve endişeli hissettiğinizde ilk başvurduğunuz yiyecek çikolata oluyorsa kendinizi suçlamayın çikolata vücudunuzda bazı kimyasalların salgılanmasını sağlayarak kendinizi çok daha mutlu ve huzurlu hissetmenizi sağlıyor. Aynı işi az yağlı süt kakao ve tatlandırıcıyla yaptığınız pudingin de yaptığını bilmek sizi mutlu eder diye düşünüyorum."
EN SON HABERLER
- 1 Ne kadar hiperaktifsiniz? 10 soruda kendinizi test edin...
- 2 Kalp krizinin sinsi sinyalleri! İlk önce bu belirtileri veriyor...
- 3 Ortopedi ve Travmatoloji alanında uzmanlar Konya’da bir araya geldi
- 4 Astım nöbetine dikkat
- 5 Metabolizmayı ateşleyen beslenme yöntemi! İstediğinizi yiyerek 3 ayda 12 kilo verin...
- 6 Kemikleri adeta çelik gibi yapıyor! Günde 1 porsiyon tüketmeniz yeterli..
- 7 ‘Serum’ çılgınlığına karşı uyarı: Kuaförde serum taktırıp kalbi duranlar var
- 8 Greyfurtun 8 altın faydası
- 9 Beşinci hastalık korkutuyor
- 10 Hafızayı zehir gibi yapıyor! Bilim insanları beyin gücünü artırmak kaç dakika yürümeniz gerektiğini açıkladı