Pazar 25.05.2014

Çocukların zeka gelişimi kahvaltı ile desteklenir

Çocuğunuzun beyin gelişimi için beslenmesine özen göstermeniz gerekiyor. Araştırmalar; düzenli kahvaltı yapan çocukların daha başarılı ve verimli olduğunu gösteriyor. Ayrıca çocuğunuza Omega-3, antioksidan ve demir açısından zengin gıdalar yedirmelisiniz

Beyin gelişimi anne karnında başlar ve ergenlik çağı boyunca devam eder. En hızlı gelişim, yaşamın ilk birkaç yılında olur ve büyük bölümü 5 yaşına gelmeden tamamlanır. Hayatın kalan kısmında ise bu dönemde şekillenen beyin kullanılır. BSG dergisi, çocukların beyin gelişimini destekleyen besinleri yazdı:
Kolin: Bir çeşit B vitamini olan kolin, çocukların beyin gelişimi açısından önemli bir besin öğesidir. Öğrenme yeteneğinin gelişmesini sağlar. Beyin gelişimi ilk yıllarda olduğu için, hamile ve emziren kadınlar; kolin içeren besin tüketimine önem vermelidir. Kolin; sinir hücrelerinin kas hücreleriyle iletişimini de sağlar. Ayrıca beyin organizasyonu ve üzerinde kalıcı etkileri de bulunur. Soya fasulyesi, yumurta sarısı, yerfıstığı, patates, karnabahar, mercimek, yulaf, susam ve keten tohumu; önemli kolin kaynaklarıdır.
HAFTAda İKİ-ÜÇ KEZ BALIK

Omega-3 yağ asitleri: Omega-3 yağ asitleri çocuklarda bilişsel fonksiyonlar için önemlidir. Ayrıca hafızanın gelişmesini sağlar. Araştırmalar; balığın, çocuklarda zekayı geliştirdiğini göstermiştir. Düzenli olarak Omega-3 bakımından zengin besinler tüketenlerin beyin yaşlanması yavaşlar. Çocukların, haftada iki-üç kez balık tüketmesi gerekiyor. Omega-3; yağlı balıklarda (sardalye, ringa, somon, ton, uskumru), ceviz, badem gibi yağlı tohumlarda, ketentohumu ve yağında, yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
ANNE SÜTÜ VERİLMELİ

Antioksidanlar: Anne sütünde antioksidan öğelerin çoğu bulunur. Bu nedenle bebeklerin anne sütü ile beslenmeleri, beyni zararlı öğelere karşı korur. Başlıca antioksidanlar; A, C ve E vitaminleri ve selenyum mineralidir.
Tam tahıllar: Kompleks karbonhidrat içeren tam tahıl ürünleri, hafıza için önemlidir. Tam tahıllı ekmekler, esmer pirinç, kepekli makarna, tahıllı kahvaltılık gevrekler, yulaf gibi tahıl kaynakları; çocuk beslenmesi içinde kahvaltıda ve öğünlerde dengeli bir şekilde yer almalıdır.
KIRMIZI ET ÖNEMLİ

Demir: Demir içeren besinler zihinsel fonksiyon ve enerji dengesi için önemlidir. Kırmızı et, tavuk, ıspanak, baklagiller, kuru meyveler ve tam tahıllar demirin en önemli kaynaklarıdır.
Kahvaltı: Kahvaltı, günün en önemli öğünüdür. Uzun bir açlık döneminin ardından güne kahvaltıyla başlamak; vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamanın yanı sıra günü daha verimli geçirmek için de çok önemlidir. Gece boyunca devam eden açlığın ardından kahvaltı öğününü atlamak; kan şekerinin düşmesine ve buna bağlı olarak yüksek şeker ve yağ içerikli besinleri yeme arzusunun doğmasına, öğrenme ve konsantrasyon kabiliyetinin azalmasına neden olur. Araştırmalar; her gün düzenli olarak kahvaltı yapan çocukların daha başarılı ve verimli olduklarını göstermektedir.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.