Son Güncelleme: Cuma 01.08.2014
Kuruyemişler diyabetten koruyabilir
Kuruyemişlerin içerisinde bulunun doymamış yağ asitlerinin sağlık üzerinde pek çok olumlu etkisi bulunuyor. Beyni ve kalbi koruyor, tip 2 diyabetin ve prostat kanserinin gelişmesini önlüyor
Hangi kuruyemiş olduğu fark etmez, hepsinin kalp üzerinde olumlu etkileri vardır. Yapılan araştırmaların çoğunda, günlük bir avuç kuruyemiş tüketmenin kalp hastalıkları riskini yüzde 30 ile 50 arasında düşürdüğü gözlemlenmiştir. Doymamış yağ asitleri, kandan kötü huylu kolesterolü temizler ve iyi huylu kolesterol seviyelerini artırarak kalp sağlığını korur. Harvard Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmada, özellikle cevizin içinde bulunan omega 3 yağ asitlerinin, kalp krizine neden olan ritim bozukluklarını önlediği yönündedir. Kuruyemişlerin içinde bulunan yüksek dozdaki arginin amino asidi, damarları rahatlatarak kan akışını hızlandırır.
Bilimsel bulguların bir çoğu, tip 2 diyabet hastalarının kuruyemiş tüketmesinin, kan şekerleri üzerinde olumlu etkiler yarattığını göstermiştir. Bademin; tip 2 diyabet hastalarının yemek yedikten sonra kan şekerindeki yükselişi azalttığı, cevizin de kolesterol seviyelerini düşürdüğü bildirilmiştir. Kaju fıstığında, diğer kuruyemiş çeşitlerine göre daha az yağ asidi bulunmaktadır. Bulunan yağ asidi çeşidinin de tip 2 diyabet hastalarının kanlarında bulunan yüksek trigliserit seviyelerini düşürme özelliği vardır. Kuruyemişlerin içinde ayrıca diyet lifi de bulunmaktadır. Diyet lifi, kan şekerini düzenleyerek hastalığın ilerlemesini önlemektedir.
Yapılan birkaç yeni araştırmada, şamfıstığı içinde bulunan E vitaminin bir çeşidinin kansere karşı koruma özelliğine sahip olabileceği bildirilmiştir. Selenyum oranı yüksek olan Brezilya fıstığının da prostat kanserine karşı koruyabileceği araştırmalarca belirtilmektedir. Tüm kuruyemişlerin içinde bulunan antioksidanlar, kanser çeşitlerinin oluşumunu engeller. En çok antioksidan içeren kuruyemiş cevizdir.
Kuruyemişler, yüksek miktarda E vitamini içerirler. E vitamini, yaşlılığın verdiği unutkanlığı ve konsantrasyon bozukluklarını önlemektedir. Yapılan araştırmalarda; özellikle yer fıstığı içerisinde bulunan B vitamininin, beyin hücrelerinin kalitesini geliştirdiği ve düşünme gücünü güçlendirdiği gösterilmiştir. İngiltere'de yapılmış bir araştırma, cevizin hafıza ve problem çözme üzerinde olumlu etkilere sebep olduğu bildirilmiştir.
HERGÜN BİR AVUÇ DOLUSU KURUYEMİŞ
Kuruyemişlerin içinde bulunan yüksek diyet lifi, doygunluk sağlayarak tok kalmanıza yardımcı olur. Diyet lifi aynı zamanda bağırsakların çalışmasında önemli rol oynamaktadır. Ara öğün olarak bir avuç dolusu ceviz veya badem, sizi akşam yemeğine kadar tok tutar. Ancak unutmayın ki; kuruyemişlerden alabileceğiniz maksimum besin miktarını, onları kavrulmamış yani çiğ ve tuzsuz tüketirseniz alabilirsiniz. İşlenmiş kuruyemişler ve içerdikleri maddeler, midede şişkinlik ve rahatsızlığa neden olabilir.
GÜNÜN SAĞLIĞI İYİLEŞTİRİCİ FORMÜLÜ
Kuruyemişleri kurabiye yapımında kullanabilirsiniz. Sizlerle düşük kalorili, bol kuruyemişli kurabiye tarifimi paylaşmak istiyorum. Tok tutan ve kilo vermeye yardımcı olan bu kurabiyeden ara öğünlerinizde doyana kadar yiyebilirsiniz.
MALZEMELER
YAPILIŞI
Mutfak robotuna badem unu, keçiboynuzu unu, vanilya, pekmez ve çok az süt koyarak kıvamlı hale gelinceye kadar karıştırın. Bir kaseye aktarın. Dövülmüş cevizi içine koyarak kaşıkla karıştırın. Yağlı kağıda silme yemek kaşığı kadar koyup önceden ısıtılmış fırında pişirerek servis edin.
GÜNÜN BİLİMSEL NOTU
Yüksek oranda şeker tüketmek, daha fazla yemek tüketimine ve kilo alımına neden olabilir. Yapılan araştırmalarda, früktoz şekerinin beyne sinyal yollayarak, açlık hissini devam ettirdiği gözlemlenmiştir. Fruktoz şekeri, yüksek fruktoz mısır şurubu içeren besinlerde bulunmaktadır. Genellikle tatlandırılmış gazlı içecekler, ketçap, konserve edilmiş meyveler içerisinde bulunan yapay bir şeker olarak, daha ucuz olduğundan tat vermek için kullanılır.
MEYVEDEN ALIN
Çoğu şekerli besinin içinde glikoz ve fruktoz şekeri bulunmaktadır. Glikoz da, fruktoz gibi basit bir seker çeşididir. Ancak glikoz ve fruktoz; meyvelerden doğal şekilde alındığı takdirde sağlıklıdır. Yüksek fruktoz mısır şurubundaki fruktoz miktarı da çok yüksek olduğundan sağlığımızı ciddi anlamda olumsuz etkilediği söylenmektedir. Yapılan bir çalışmaya göre glikoz, beyindeki bazı bölgeleri bastırarak doygunluk hissine neden olabilmektedir. Fakat fruktozun bu özelliğe sahip olmadığı ve bu nedenle daha fazla yemek tüketimine neden olduğu bildirilmiştir. Araştırmacılar, zamanla yiyeceklerin içinde kullanılan yüksek fruktoz mısır şurubunun arttığı ve buna oranla obez kişi sayısının da gittikçe çoğaldığını söylemektedir.
SIK SIK ACIKTIRIR
Fruktoz şekeri, vücutta daha az insülin salgılanmasına neden olarak, kan şekerinde daha büyük iniş ve çıkışlara sebep olmaktadır. Yapılan araştırmaların bazılarında fruktoz şekerinin, salgılandığında açlığa neden olan Ghrelin adlı hormonu bastıramadığı gözlemlenmiştir. Bu nedenle sık sık acıktığımızı öne sürmüşlerdir. Yüksek fruktoz mısır şurubu en çok hazır kek ve hazır içeceklerde bulunmaktadır. Bu çeşit yiyecekleri tüketmektense, glikoz ve fruktoz şekerlerini meyve ve sebze yiyerek doğal yollarla almanızı öneriyorum.
EN SON HABERLER
- 1 Estetik çılgınlığı dur durak bilmiyor! "Ağlayarak geliyorlar" Bu fotoğrafa benzemek istiyorlar...
- 2 Sabahları içtiğiniz Türk kahvesine sadece 1 kaşık ekleyin! 1 haftada 3 kilo verdiriyor...
- 3 En çok bu bölgede görülüyor! Kan değerlerinize dikkat...
- 4 Kocaeli Şehir Hastanesi'nden Dünya Talasemi Günü'nde önemli uyarılar
- 5 Kalp krizinin sinsi sinyalleri! İlk önce bu belirtileri veriyor...
- 6 Bacak damarlarındaki büyük tehlike
- 7 Ne kadar hiperaktifsiniz? 10 soruda kendinizi test edin...
- 8 Kalp krizinin sinsi sinyalleri! İlk önce bu belirtileri veriyor...
- 9 Ortopedi ve Travmatoloji alanında uzmanlar Konya’da bir araya geldi
- 10 Astım nöbetine dikkat