Cumartesi 09.08.2014
Son Güncelleme: Cumartesi 09.08.2014

Dondurma yemeniz için 4 neden

Tatlı krizlerinin en sağlıklı çözümü, dondurma yemekten geçiyor. Kalsiyum bakımından zengin olan dondurma, çocukların gelişiminde de önemli yer tutuyor

Sıcak yaz aylarının en büyük heveslerinden biri buz gibi dondurmalarımızı yemektir. Besin içeriği ve kalori değeri açısından bilimsel olarak değerlendirdiğimizde, dondurmanın sağlıklı tatlı çeşitlerinin başında geldiğini söyleyebilirim.
1. Vitamin kaynağı:
Dondurma; A, B2 ve B12 vitaminlerini içerir. A vitamini cildinizi gençleştirme, kemik gelişimini sağlama ve bağışıklık sistemini koruma gücüne sahiptir. B vitamini çeşitleri metabolizmayı düzenleyerek; yağ, karbonhidrat ve proteinin sindirilmesinde büyük rol oynar. Çocukların ilk tercihi tabii ki dondurmadır. Korkmayın ve çocuklarınıza yaz-kış dondurma yedirerek sağlıklı yoldan vitamin almalarına izin verin.
2. Süt ürünleri gibi besleyici:
Yüzde 25 ile 30'u sütten oluşan dondurmanın da süt gibi içinde laktoferrin adlı protein vardır. Laktoferrin, bağışıklık sisteminin çalışması ve güçlenmesi üzerinde önemli rol oynayan bir proteindir. yapılan araştırmalarda, virüs ve bakterilere karşı vücudumuzu koruyan laktoferrinin tümör gelişimini engellediği de görülmüştür. Dondurma, kalsiyum minerali bakımından oldukça zengin bir besindir. Günlük kalsiyum gereksiniminin yüzde 10'unu dondurma ile karşılayabiliriz.
3. Kan şekerinizi yükseltmez:
Dondurmanın içerdiği fındık, fıstık ve sütün yağ oranına göre glisemik indeksi ve glisemik yükü düşer. Yapılan bir çok araştırma; glisemik indeksi ve glisemik yükü düşük olan dondurma gibi sağlıklı yiyecekleri düzenli yemenin obeziteyi ve tip 2 diyabeti tetiklemediğini belirtmektedir.
4. Dengeli yenilirse mutlu eder:
Klinik deneyimlerim, düşük glisemik indeksi ve glisemik yükü içeren dondurmayı zayıflama sürecinde haftada üç kere ara öğünde, kilo koruma döneminde de haftada üç-dört kere istediği zaman bir kase olarak tüketenlerin, psikolojik olarak kendilerini mutlu hissettiğini, aşırı şeker içeren yiyecekleri tüketme isteklerinin azaldığını göstermektedir. Birçok kişide dondurma hem tatlı krizlerini giderebiliyor, hem de mutluluk sağlıyor. Bilimsel olarak da dondurmanın, mutluluk hormonu seratoninin salgılanmasını artırarak bu etkiyi yarattığı biliniyor. Yapılan araştırmalara göre insanları en mutlu eden yiyecekler arasında ikinci sırada dondurma yer alıyor.

GÜNÜN SAĞLIĞI İYİLEŞTİREN FORMÜLÜ
Ara öğünde yiyebileceğiniz dondurmalı bar tarifimi paylaşıyorum. Özellikle spor sonrası yemenizi öneririm. Spor sonrası boşalan kas glikojeninin yerine konmasını sağlayacaktır. Böylece kramp, yorgunluk ve kaslarda ağrı da hissetmeyeceksiniz.

MALZEMELER
2 yemek kaşığı yulaf kepeği
1 çay bardağı dövülmüş ceviz
1 yemek kaşığı eritilmiş bitter çikolata
2 yemek kaşığı hazır hijyenik paketlenmiş Maraş dondurması
2 yemek kaşığı keçiboynuzu unu
1 adet muz

YAPILIŞI
Mutfak robotunuza dövülmüş ceviz, keçiboynuzu unu, yulaf kepeğini koyun ve iyice çekin. Kaşıkla harmanlayıp havalanmasını sağlayın. Üzerine Maraş dondurmasını koyup kaşıkla toz halindeki karışıma yedirin. Daha sonra muz ve bitter çikolata ile kıvam verip işaret parmağı şeklinde şekil vererek dondurucuda bekletin.

GÜNÜN BİLİMSEL NOTU

Bilim adamlarına göre dünyada üretilen ilk meyvenin muz olma ihtimali yüksek. Muz, şu anda 107 ülkede yetiştirilip en çok tüketilen meyve olarak bilinmektedir. Bir büyük boy muz yaklaşık 100 kaloridir ve içindeki yağ, kolesterol veya sodyum gibi sağlığı tehdit eden besin bileşenlerini barındırmaz. Muzun yaklaşık yüzde 12'si potasyumdan oluşur. Potasyum, tansiyonu düzenleyen ve kalbin doğru çalışmasını sağlayan en önemli mineraldir. Yapılan bütün araştırmalarda, potasyumun yüksek tansiyonu düşürdüğü belirtilmiştir. Spor sonrası, vücudunuzdan potasyum eksilir ve kaslarınızın kasılmasına neden olur. Bu da kramplara yol açar. Spor öncesi bir muz yiyerek, hem spor için yeterli enerjiyi alır, hem de spor sonrası kaslarınızı koruyabilirsiniz. Mide bulantılarına ve ishal problemlerine muz tüketmenin çok iyi geldiği görülmüştür. Her gün bir muz tüketmek; enerji seviyenizi yüksek tutar, potasyum depolarınızı doldurur ve sindirim sisteminizi zinde tutar. Muzu kahvaltılık gevreklere doğrayarak, sütle blender'dan geçirerek, dondurmanın yanında ve ara öğünde yiyebilirsiniz.

X
Sitelerimizde reklam ve pazarlama faaliyetlerinin yürütülmesi amaçları ile çerezler kullanılmaktadır.

Bu çerezler, kullanıcıların tarayıcı ve cihazlarını tanımlayarak çalışır.

İnternet sitemizin düzgün çalışması, kişiselleştirilmiş reklam deneyimi, internet sitemizi optimize edebilmemiz, ziyaret tercihlerinizi hatırlayabilmemiz için veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız.

Bu çerezlere izin vermeniz halinde sizlere özel kişiselleştirilmiş reklamlar sunabilir, sayfalarımızda sizlere daha iyi reklam deneyimi yaşatabiliriz. Bunu yaparken amacımızın size daha iyi reklam bir deneyimi sunmak olduğunu ve sizlere en iyi içerikleri sunabilmek adına elimizden gelen çabayı gösterdiğimizi ve bu noktada, reklamların maliyetlerimizi karşılamak noktasında tek gelir kalemimiz olduğunu sizlere hatırlatmak isteriz.