D vitamininden faydalanmak için altın öneriler
Son yıllarda D vitamininin faydalarını gösteren araştırmalarda büyük bir artış oldu. Farkındalık da arttı. Kemik erimesi dışında kalp hastalığı, damar sertliği, hipertansiyon, MS, guatr, depresyon, romatizmal, enfeksiyon, bağışıklık hastalıkları (grip, tüberküloz vb) engelleyici ve tedaviye yardımcı olduğu belirtiliyor. Özellikle birçok kansere karşı koruyucu olduğu düşünülüyor.
İstanbul Florence Nightingale Hastanesi'nden Sağlıklı Yaşam Merkezi direktörü Dr. Özgür Şamilgil, D vitamininin deniz mahsulleri, yumurta ve süt ürünlerinde bulunsa da gıdalarla alımının son derece yetersiz olduğunu, ana kaynağın güneş olduğunu vurguladı.
Yazın bile birçok kişide D vitamini yetersizliği yaşandığını belirten Dr. Özgür Şamilgil, bunun nedenlerini ve çözümlerini şöyle belirtti:
1-Güneşlenme zamanı: Güneş ışığındaki UVA cilt kanserine yol açarken UVB ise D vitamini üretimini sağlıyor. UVB daha kısa dalga boyuna sahip olduğundan ancak güneşin dik geldiği saatlerde etkili olabiliyor, camdan geçemiyor, öğlen 12:00-15:00 arası güneşlenmek gerekiyor. Bu saatlerin öncesi ve sonrası güneşlenmek tersine D vitamini üretiminde azalmaya neden oluyor.
2-Güneşlenme süresi: Yazın cildi kızartmadan pembeleşecek kadar 10-20 dakika, haftada 3-5 gün güneşlenmek yeterli oluyor. Süre uzadığında üretilen D vitamini yeterli düzeye gelmişse üretim duruyor ve hatta oluşan fazla vitamin bozulmaya başlıyor. Dolayısıyla eksilmemesi için düzenli aralıklara kısa süreli güneşlenmeyi sürdürmek gerekiyor.
3-Güneşlenme şekli: Sanıldığı gibi ellerin ve yüzün açık olması yeterli değil vücudun en az %40'ının güneş görmesi üstelik güneş yağı sürülmemesi gerekiyor. Güneş yağları çoğunlukla esas faydalı olan UVB'yi engelliyor. Sürülecekse 10-20 dakika geçince sürülmeli.
4-Cilt temizliği: Güneşlenmeyle ciltte üretilen D vitamini yağ bezleri yardımıyla 24-48 saat içinde cilt yüzeyine çıkıp tekrar geri eminlerek kana karışıyor, güneşlenme sonrası hemen şampuan ve sıcak su (kese) ile duş yapılırsa D vitamini emilemeden ciltten atılıyor. Şampuansız ılık su tercih edilmeli.
5-Cilt rengi: Koyu ciltlilerin yeterli D vitamini üretimi için daha uzun süre (4-5 kata yakın) güneşlenmeleri gerekiyor.
6-Cildi koruma: D vitamini düzeyiniz zaten çok düşük değilse (takviye almışsanız) cildiniz haşlanmadan daha çabuk bronzlaşıyorsunuz. Kırmızı renkli gıdalar, özellikle somon, karides, domates, havuç güneşlenmeden 1 hafta önce bol miktarda tüketilirse aynı koruyucu etkiyi sağlıyor.
EN SON HABERLER
- 1 “Su içsem yarıyor” diyenler haklı çıktı! Meğer suyu böyle içmek yağ yapıyormuş...
- 2 Tüp bebekte yeni umut: ‘Eksozom’ bebekler
- 3 2 yılda 72 kilo veren kadın anlattı! "Zayıflamamı bu yiyeceklere borçluyum…"
- 4 Dünyanın en sağlıklı besini seçildi! Tüm vücudu baştan aşağı yenileyip hastalıklara savaş açıyor...
- 5 Ortopedide göbek yağından gelen şifa
- 6 6 ayda mükemmel vücuda kavuştu! Üstelik hayatında yalnızca tek bir şeyi değiştrerek... "Öyle güzel zayıflamış ki..."
- 7 Prostatta hayat kurtaran yöntem
- 8 Şehir Hastanesindeki Obezite Merkezine başvuran danışanlar sağlıklarına kavuşuyor
- 9 Bu besin adeta kanseri mıknatıs gibi çekiyor! DNA yapısını tamamen bozan o yiyecek...
- 10 Adeta karaciğerin sessiz katili! Bir daha ağzınıza bile sürmeyin...