Son Güncelleme: Perşembe 11.09.2014
Mutfağınızdaki gizli cephanelik: Baharatlar
Baharatlar, pişirdiğiniz yemeklerin daha sağlıklı olmasını sağlayan, doğada bulunan lezzet silahlarıdır. En iyi tarafları ise; kanserden kilo vermeye, şekerden ağrılara kadar pek çok hastalığa iyi gelmeleridir
MİKROPLARI KIRIYOR
Baharatların özelliklerini anlatmaya geçmeden önce, herkesçe yapılan bir hatayı da söylemekte fayda var. Evinize bir baharat girdiyse sonsuza dek o evde kalıyor... Mısırlılar baharatları ile defnedilirmiş, hatta bazıları hangi baharatları yanında götürmek istediğini bile dile getirirmiştir. Siz siz olun, mutfağınızda eskiyen baharatları atın, onlarında bir ömrü var! Baharat deyince bazı bitkilerden elde edilen tohumları, kökleri, meyveleri ve bazı bitkilerin yapraklarını kastediyoruz. Baharatların birçoğunun mikrop kırıcı özelliği vardır, bu sebeple sıcak iklimlerde daha fazla kullanıldığı düşünülmüştür. Sağlık uygulamaları bir tarafa, baharatları ülke olarak yemeklerimize lezzet katmaları için de yaygın olarak kullanıyoruz fakat bu kadar hayatımızın içindeyken birçoğunun ne işe yaradığını bilmiyoruz.
RAF ÖMRÜNÜ UZATIN
Baharatlar birçok şekilde temin edilebilir: Taze, bütün, kurutulmuş veya öğütülmüş olarak. Unutmadan, öğütülmemiş baharatların raf ömrü daha uzundur. Baharatların her ne kadar tat verici etkileri uzun süreler devam etse de sağlık açısından fayda sağlayabilmeleri için belirli saklama şartlarına da uyulması gerekir.
BÖCEK ÇIKABİLİR!
Baharatlara tadını, öğütüldüğünde hava ile yanarak açığa çıkan bileşikler verir. Bu sebeple öğütüldüklerinde hem tat olarak, hem de sağlık açısından faydalarını en üst seviyede alabilirsiniz. Mutfağınızda kendinizin öğüttüğü yegane baharat karabiber olsa gerek ama diğer baharatlarınızı da küçük bir kahve çekirdeği öğütücüsü ile kendiniz kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Ayrıca sizi üzmek istemem ama öğütülmüş baharatların içinde birçok böcek parçası ve hayvan kılı bulunabilir. Ayrıca öğütülmüş baharatlarda yapılan araştırmalara göre, toptan ambalajların yüzde 7'sinde 'Salmonella' adında besin zehirlenmesine yol açan bakteri tespit edilmiştir. Bu bilgiler baharatları evde kendinizin öğütmesine yol açacak kötü haberli bir motivasyon kaynağı olsa da ciddiye almanızda fayda var. Sağlık ve lezzet ararken zehirlenmek hoş bir şey değil elbette. Kuvvetli bir tat sunmaları sebebiyle genellikle az miktarlarda kullanılsalar da elbette baharatların da kalorisi var. Araştırmalardan elde ettiğimiz bilgiler bize, baharat kullanımının tuz kullanımını azalttığını gösteriyor ki bunun hayati önemi vardır. Baharat reyonlarının önünde biraz daha zaman geçirmeye özen gösterin. Yemeklerinize lezzet katacak baharatlar aynı zamanda hayatınızı da kurtaracaktır.
KAN ŞEKERİNDEN DİŞ AĞRISINA KADAR HER DERDE ŞİFA OLUYORLAR
FESLEĞEN YAŞLANMAYI GECİKTİRİYOR, GÜVEY OTU STRESE VE UYKUYA İYİ GELİYOR
DR.HALİT YEREBAKAN
EN SON HABERLER
- 1 "En sağlıksız gıda" seçildi: Hepimiz bayılarak yiyoruz! Sağlıklı hücrelerde adeta bomba etkisi yapıyor
- 2 Bağırsaklarınızın çürümeye başladığının ilk işareti! Yemekten sonra bunu hissediyorsanız...
- 3 Bilgisayar başında saatlerce oturanlar dikkat
- 4 Rus hekimler parmağı kesilmeli dedi Türk doktorlar kurtardı
- 5 Hasta eden "genleri" ortadan kaldırıyor! Bilim insanlarından açıklama: "Ömrü onlarca yıl uzatacak 5 adım"
- 6 5 bin yıllık tedavi şifa dağıtıyor! Geçmeyen dertlerine "arı iğnesi" çare oldu
- 7 Hafızayı zehir gibi yapan besin! Haftada 3 defa tüketmek unutkanlığı bitiriyor
- 8 Bilim insanlarından "kalbi 20 yaş gençleştiren" besin keşfi! Bunu yiyenin damarları baştan aşağı yenileniyor...
- 9 Gezegendeki "en sağlıklı besin" açıklandı! Bunu yiyen hastalık yüzü görmüyor
- 10 Çığ gibi büyüyen tehlike: Obezite